Noderīgi ikdienā
2021. gada 8. aprīlis, 17:47

Divi sacepumi vakariņām - no tā, kas atrodams ledusskapī

"100 Labi Padomi"

Sacepumus var gatavot gan no īpaši izmeklētiem produktiem, gan no tā, kas palicis pāri no iepriekšējām ēdienreizēm vai atrodams ledusskapī.

Burkānu un brokoļu sacepums ar nūdelēm

Visu veidu makaroni ir iecienīta sacepumu sastāvdaļa. Tos var kombinēt gan ar dārzeņiem, gan gaļu, gan zivīm. Sacepumiem var izmantot pat iepriekšējā dienā vārītus makaronus un citus produktus.

6 personām
1 stunda 20 minūtes

500 ml piena
500 g brokoļu
250 g šampinjonu
200 g īso nūdeļu
200 ml dārzeņu buljona
100 g rīvēta puscietā siera
4 olas
3 burkāni
1 sīpols
2 ēdk. olīveļļas
2 ēdk. mandeļu skaidiņu
sāls, malti pipari, kaltēts timiāns

1. Nūdeles izvāri vieglā sālsūdenī gandrīz gatavas un notecini.

2. Nomizotus burkānus sagriez plānās šķēlītēs, sīpolu smalki sakapā. Brokoļus sadali rozetēs, šampinjonus sagriez plānās šķēlītēs.

3. Dziļā pannā sakarsē 1 ēdk. eļļas un viegli apcep burkānus. Pieber sāli, pielej buljonu un sautē pāris minūtes. Pievieno brokoļus un vāri vēl 3  minūtes. Nokās un šķidrumu ielej bļodiņā.

4. Citā pannā sakarsē atlikušo eļļu un strauji apcep sīpolus un sēnes. Pieber sāli, piparus un timiānu.

5. Pienu sakul ar nokāsto šķidrumu un olām, pieber sāli un piparus.

6. Ietaukotā sacepumu veidnē pildi nūdeles, dārzeņus un sēnes. Pārlej ar sakulto pienu. Pārkaisi sieru un mandeles.

7. Liec 200 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 30–40 minūtes.

Laša sacepums ar spinātiem

Lasi bieži vien izmanto vieglos sacepumos, turklāt tas labi sader kopā ar spinātiem. Kartupeļi šajā receptē padara ēdienu sātīgāku. Spinātus var izmantot gan saldētus, gan svaigus.

6 personām
1 stunda 15 minūtes

800 g kartupeļu
500 g laša filejas
500 ml piena
450 g spinātu
150 rīvēta puscietā siera
30 g sviesta
2 olas
2 sīpoli
2 ķiploka daiviņas
2–3 ēdk. citrona sulas
1 nepilna ēdk. miltu
taukvielas veidnei
sāls, malti pipari un muskatrieksts

1. Kartupeļus ar visu mizu izvāri, nomizo un sagriez šķēlītēs. Nomizotus sīpolus un ķiplokus sagriez smalkos gabaliņos.

2. Katlā sakarsē pusi sviesta, pievieno ķiplokus un pusi sīpolu un pāris minūtes pasautē. Pievieno spinātus, 100 ml ūdens un uz mazas uguns sautē 15 minūtes. Pieber garšvielas.

3. Lasi sagriez gabaliņos un apslaki ar citrona sulu.

4. Pannā sakarsē atlikušo sviestu un pāris minūtes pasautē atlikušos sīpolus. Pieber miltus un viegli apbrūnini.

5. No piena nosmel 5 ēdk. un pataupi. Pārējo pienu iemaisi pannā, uzvāri un uz mazas uguns turpini vārīt 5 minūtes. Iemaisi 2/3  siera un izkausē.

6. Pataupīto pienu sakul ar olām un iemaisi mērcē, bet vairs nevāri.

7. Ietaukotā veidnē kārto kartupeļus, spinātus un lasi. Pārlej mērci un pārkaisi atlikušo sieru.

8. Liec 200 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 30–40 minūtes