Noderīgi ikdienā
2021. gada 6. aprīlis, 04:00

Renovācijas un labiekārtošana Liepājas daudzdzīvokļu mājās

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Jautā lasītājs: “Dzīvojam piecdesmitajos gados celtā daudzdzīvokļu mājā. Jau vairākus gadus dzīvokļu īpašnieku biedrībā mēģinām uzsākt ēkas siltināšanu un citus ar mājas atjaunošanu saistītus darbus. Zinu, ka ir pieejamas arī atbalsta programmas un līdzfinansējums, bet līdz šim nevienam no mums nav sanācis laika iedziļināties šajos jautājumos. Kādā kārtībā un kas var piešķirt līdzfinansējumu?”

Atbild "Namu serviss APSE" direktors Virginijus Dobrovolskas

Pirmkārt, apsveicami, ka dzīvokļu īpašniekiem ir izdevies vienoties par konkrētiem atjaunošanas darbiem, arī tas ir liels solis ceļā uz projektu saskaņošanu un realizēšanu. Ja zināms, ka ēkas tehniskā stāvokļa uzlabošanā būs nepieciešams veikt vairākus un apjomīgus remontdarbus, ieteicams konsultēties ar profesionālu ēku apsaimniekotāju, kurš palīdzēs veikt vizuālos novērtējumus un sarindot prioritārā kārtībā veicamos darbus. Pēc tam jau tālākajā plānošanas procesā ēkas dzīvokļu īpašnieki var pieņemt lēmumu par investīciju apjomu un meklēt atbalstu līdzfinansējuma iegūšanai. Pieredzējušu ēku apsaimniekotāju rīcībā ir informācija par dažādām iespējām projektu īstenot, pretendējot uz līdzfinansējumu.

Līdzfinansējums renovāciju projektiem

Gatavojot daudzdzīvokļu ēkas renovācijai, iespējams pretendēt uz ES līdzfinansējumu ar finanšu institūcijas ALTUM starpniecību. Šobrīd pieteikšanās ALTUM līdzfinansējumam energoefektivitātes paaugstināšanas programmā ir beigusies, bet iedzīvotāji ir aicināti sekot līdzi jaunākajai informācijai par jaunu programmu atvēršanu. Līdz šim Liepājā "Namu serviss APSE" palīdzējis ALTUM līdzfinansējumu iegūt  vairāk kā 50 daudzdzīvokļu ēku renovācijai.

Daudzdzīvokļu ēkas dzīvokļu īpašnieki var arī ņemt aizdevumu kādā kredītiestādē. Šajā gadījumā ēkas apsaimniekotājs var palīdzēt sakārtot visu nepieciešamo dokumentāciju projekta iesniegšanai, kas prasa padziļinātas tehniskas zināšanas un pieredzi šādu dokumentu sagatavošanā. Jāņem vērā, ka veicot renovācijas darbus ne tikai tiek uzlabots ēkas kopējais tehniskais stāvoklis, bet pieaug arī īpašuma kopējā vērtība, un protams, iedzīvotājiem ir iespēja dzīvot drošā un sakoptā mājā.

Pašvaldības atbalsts labiekārtošanas projektiem

Ēku apsaimniekotājs "Namu serviss APSE" Liepājā jau vairākus gadus īsteno daudzdzīvokļu māju teritoriju labiekārtošanu, piesaistot pašvaldības līdzfinansējumu. Pēc pieredzes var apgalvot, ka visefektīvāk šos projektus īstenot, apvienojoties vairākām daudzdzīvokļu mājām kopā. Piemēram, labiekārtojot kopējo pagalmu teritoriju vai autostāvvietu, ko izmantos visi apkārtējo māju iedzīvotāji, izmaksas par ierīkošanu tiks līdzvērtīgi izdalītas uz visām projektā iesaistītajām ēkām un samazināsies katra dzīvokļa īpašnieka maksājums. Nav noslēpums, ka bieži dzīvokļu biedrības kaut arī vēlas uzsākt labiekārtošanu, nespēj vienoties ar blakus mājām vai savā starpā, vai pieļauj kļūdas projekta pieteikumā. Mēs aicinātu uzticēt šo procesu kārtot pieredzējušam ēku apsaimniekotājam, kas ikdienā strādā gan ar nepieciešamo dokumentāciju, gan tehnisko izpildi. Saviem klientiem mēs sniedzam arī konsultācijas pirms projekta pieteikuma. Pērn rudenī “Namu serviss APSE” īstenoja vērienīgu namu pagalmu labiekārtošanas teritorijas projektu Slimnīcas ielas četru ēku kopējā pagalma teritorijā - nobruģētas iebrauktuves un ietves, izliktas apmales, izveidotas stāvvietas automašīnām, pagalma vidū iekārtoti bruģēti celiņi, uzstādīta slēdzama atkritumu konteineru nojume, izlīdzināta zeme un iesēta zāle. Uzstādītas arī bērnu rotaļu laukuma atrakcijas. Šim projektam “Namu serviss APSE” piesaistīja 85% pašvaldības līdzfinansējumu. Tā kā pavasarī ar pilnu jaudu var sākties būvdarbu sezona, arī “Namu serviss APSE” jau ir gatavs jaunu projektu īstenošanai.

Izmēģini 3 mēnešus bez maksas

Šobrīd jaunajiem klientiem "Namu serviss APSE" piedāvā 3 mēnešus bez maksas izmēģināt ēku apsaimniekošanas pamatpakalpojums. Šī kampaņa ļaus novērtēt, cik sadarbība ar ēku apsaimniekotāju ir ērta, un kā tā var atvieglot ikdienas apsaimniekošanas darbu organizēšanu. Saviem klientiem “Namu serviss APSE” nodrošina arī konsultācijas renovācijas un labiekārtošanas projektu īstenošanā un projektu realizācijā.

Raksts sadarbībā ar Latvijas Namsaimnieks