Noderīgi ikdienā
2021. gada 13. janvāris, 19:03

Kas ir sēšana uz sniega? Pieci padomi, kā to darīt

"100 Labi Padomi"

Arī ziemā var nodarboties ar dārza darbiem, turklāt ne tikai domās, bet fiziski. Janvāra beigas, februāra sākums, ja zeme ir sasalusi un to klāj sniegs, ir ideāli piemērots laiks, lai sāktu sēšanu uz sniega. Pirms darbiņa gan paskaties laika prognozes, jo laikam jābūt pastāvīgam bez atkušņiem.  

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sēšana uz sniega ir vienkārša, un tā var agrāk izaudzēt augus, kas nebaidās no aukstuma, – sakņaugus: redīsus, burkānus, rāceņus, bietes; zaļumus: dilles, pētersīļus, skābenes, koriandru, selerijas; vasaras puķes: kliņģerītes, visas rudzupuķu šķirnes, Ķīnas neļķes, lauvmutītes un kosmejas.

5 padomi sēšanai uz sniega

1. Dobei vai vagai, kurā tiks sētas sēklas, ir jābūt līdzenā vietā, lai kūstošais sniega ūdens iesūktos zemē, nevis aiztecētu projām un aizskalotu arī sēklas. Augsnei zem sniega jābūt jau rudenī apstrādātai. Kamēr zeme nav sasalusi, vēlams paņemt augsni – tā būs nepieciešama sēklu piesegšanai. Ja to nepaguvi izdarīt, nāksies pāris dienas pirms sēšanas cīnīties ar sasalušo; kad izrakta, ievieto siltā vietā, lai atlaižas. Pirms izmantošanas augsni atjauc ar kūdru, lai labāka ūdens caurlaidība.

2. Ja sniega ir daudz, uz sēšanai paredzētās dobes atstāj to aptuveni 10 cm, pārējo noņem. Sniegu sablietē un izveido 0,5 cm dziļu rievu pirksta platumā. Tajā bagātīgi (par 30 % vairāk nekā pavasarī) sēj sausas sēklas, uz tām klāj virsū 2 cm biezu sagatavotās augsnes kārtu, nedaudz pieblietē un augšpusē liec sniegu. Pavasarī, sniegam kūstot, mitrums pamazām iesūksies sēklās un augsnē, tāpēc līdz sadīgšanai laistīt nav nepieciešams. 

3. Ja laiks ir nepastāvīgs ar biežiem atkušņiem un saliem, sēklas var uzdīgt pārāk ātri un aiziet bojā atkal uznākušajā aukstumā. Tāpēc vēlams veidot sniega rezerves, ko likt uz dobes, ja būs nepieciešams.

4. Noteikti atzīmē dobes vietu, lai vari to atrast pat pēc sniegputeņa, jo regulāri jāapskata, vai uz dobes sniega sega nav par plānu, un jāpapildina.

5. Pavasarī, sasildītas siltajos saules staros, sēkliņas ātri dīgs, tāpēc raugies, lai mazie asni nenosaltu vai neapdegtu; ja ir nepieciešams – piesedz ar agroplēvi vai zem lecektīm.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās