Pākšu pupiņas - kādus ēdienus no tām gatavot un kā sasaldēt ziemai
Pākšu pupiņas ir lieliski piemērotas gan dārzeņu, gan gaļas, gan zivju salātiem. Ļoti garšīgi ir pupiņu salāti ar sīpoliem, tomātiem, ķiplokiem, eļļas un etiķa mērci. Salātos pupiņas labi sader ar kūpinātu lasi un šampinjoniem.
No pākšu pupiņām gatavo sautējumus, zupas un sacepumus. Vārītas pākstis ir laba piedeva gaļas ēdieniem, cepešiem, pat siļķu filejai. Sevišķi garšīgas šīs pākstis kļūst, ja tās pirms pasniegšanas galdā viegli apcep vai pasautē sviestā. Viena no klasiskākajām receptēm ir garšvielu buljonā vārīts speķis ar sautētām pākšu pupiņām un kartupeļu gabaliņiem. Pākšu pupiņas var itin labi sautēt kopā arī ar cūkupupām un citām lobītajām pupiņām.
Ko der zināt par pākšu pupiņām?
* Jo mazākas un plānākas ir gatavās pupiņu pākstis, jo aromātiskākas un gardākas.
* Tā kā pākšu pupiņas pašas par sevi ir diezgan bezgaršīgas, ieteicams vārot pievienot pupumētru vai citas garšvielas.
* Svaigas pupiņu pākstis viegli lūst, bet neliecas; tām ir koša krāsa, vienalga, vai tās ir zaļās, dzeltenās vai violetās. Pašām pupiņām pākstī jābūt gandrīz nemanāmām. Ja tās stipri izspiežas, tas nozīmē, ka pākstis ir pārgatavojušās un sīkstas.
* Ja pākstis ir savītušas, var izlīdzēties ar aukstu ūdeni. Tās visā garumā iemērc ūdenī un atstāj vismaz uz 15 minūtēm.
* Lai pupiņas sagatavotu vārīšanai, tās vispirms notīra, nogriež abus galus un sagriež vai salauž mazākos gabalos.
* Ir ēdieni, kuros izmanto nevis šķērsām, bet gareniski uz pusēm pārgrieztas pākstis. Lai to varētu vieglāk izdarīt, pāksti satver starp īkšķi un rādītājpirkstu un griež plānās strēmelītēs.
Kā ilgāk uzglabāt pākšu pupiņas?
Svaigas pupiņu pākstis, ietītas mitrā dvielī, var vairākas dienas uzglabāt ledusskapī. Savukārt ziemai pupiņas var iekonservēt gan sālsūdens uzlējumā, gan etiķa marinādē – vienas pašas un kombinācijā ar citiem dārzeņiem, piemēram, papriku.
Pupiņas ir piemērotas arī iesaldēšanai. Tās vairākas minūtes blanšē verdošā ūdenī, pēc tam strauji noskalo zem auksta ūdens strūklas, rūpīgi nosusina, sadala nelielās porcijās un sasaldē.
Pupiņu salāti provansiešu gaumē
Visnotaļ universāli salāti, jo labi garšo gan silti, gan auksti. Ēdami vieni paši ar maizīti un arī piedevās pie gaļas vai citiem ēdieniem.
4 porcijas
50 minūtes
700 g pākšu pupiņu
3 ķiploka daiviņas
70 g kaltētu tomātu eļļā
1 sarkanais sīpols
1 rozmarīna zariņš
1 tējk. rīvētas citrona miziņas
3 ēdk. citronu sulas
150 ml dārzeņu buljona
sāls, malti pipari
1. Pupiņas sagriez 2–3 gabalos, liec verdošā sālsūdenī un vāri apmēram 15 minūtes. Strauji noskalo aukstā ūdenī un rūpīgi nosusini. Kaltētos tomātus sagriez strēmelītēs. Rozmarīnam nobrauki lapiņas. Sīpolu sagriez plānos gredzenos, ķiplokus – plānās šķēlītēs.
2. Dziļā pannā sakarsē eļļu, ieber rozmarīnu, sīpolus, ķiplokus, citrona miziņas un tomātus un pāris minūtes pasautē. Pielej citronu sulu un buljonu, uzvāri un turpini vārīt vēl 3–4 minūtes.
3. Mērcē ieber vārītās pupiņas, samaisi un liec galdā.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock