Jaungada salātu klasika: trīs agrāk un joprojām iecienītas receptes
Trīs agrāk un joprojām iecienītu salātu receptes - vinigrets, olu salāti un Olivjē salāti.
Vinegrets
Ja vēlies, pārkaisi vinegretu ar sakapātiem lociņiem, selerijām vai pētersīļiem.
6–8 personām
20 minūtes
• 100 g skābētu kāpostu
• 4 ar mizu vārīti kartupeļi
• 4 marinēti vai sālīti gurķi
• 3 ar mizu vārīti burkāni
• 2 ar mizu vārītas sarkanās bietes
• 1 sīpols
• 4 ēdk. konservētu zaļo zirnīšu
• 4 ēdk. saulespuķu eļļas
• sāls
1. Kartupeļus, burkānus un bietes nomizo un sagriez mazos gabaliņos. Arī gurķus sagriez gabaliņos. Sīpolu smalki sakapā. Kāpostus sagriez smalkāk.
2. Visus sagrieztos dārzeņus liec bļodā, pievieno zirnīšus un samaisi.
3. Pielej eļļu, pieber sāli un vēlreiz kārtīgi samaisi.
Klasiskā Olivjē salātu recepte
6–8 personām
1 stunda
• 400 g vārītas gaļas vai vārītās desas
• 5 vārītas olas
• 3–4 vidēji kartupeļi
• 3–4 sālīti gurķi
• 2 lieli burkāni
• 1 bundžiņa (400 g) konservētu zaļo zirnīšu
• 100 ml majonēzes
• sāls, malti melnie pipari
1. Kartupeļus ar visu mizu un burkānus izvāri gatavus un atdzesē. Kartupeļus nomizo un sagriez mazos gabaliņos. Arī burkānus sagriez mazos gabaliņos.
2. Gaļu vai desu un gurķus sagriez tādos pašos gabaliņos.
3. Olas sakapā, zirnīšus notecini.
4. Visu ber lielā bļodā, pievieno majonēzi, sāli un piparus un samaisi. Atstāj, lai vismaz 15 minūtes ievelkas.
Olu salāti ar āboliem un marinētiem gurķīšiem
Etiķa vietā ļoti labi der arī gurķu marināde.
4 personām
25 minūtes
• 8 cieti vārītas olas
• 2 āboli
• 2 marinēti gurķi
• 1 sīpols
• 100 g majonēzes
• 80 g jogurta bez piedevām
• 1½ ēdk. maiga etiķa
• ½–1 tējk. karija pulvera
• sāls, malti pipari
• sakapāti zaļumi
1. Olas nolobi un sakapā. Ābolus un gurķus sagriez mazos gabaliņos. Nomizotu sīpolu ļoti smalki sakapā.
2. Majonēzi sakul ar jogurtu, etiķi un garšvielām.
3. Bļodā ieber olas, ābolus, gurķus un sīpolu. Pārlej mērci un izcilā.
4. Pārkaisi ar zaļumiem.