foto: Shutterstock
Praktiski padomi: kur saimniecībā noder kafijas biezumi
Kafijas biezumi ātri sāk pelēt, tāpēc tos nevajag uzglabāt un krāt mitrus.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 22. novembris, 07:31

Praktiski padomi: kur saimniecībā noder kafijas biezumi

"100 Labi Padomi"

Kafijas biezumiem pašiem piemīt diezgan stiprs aromāts, taču tie viegli uzsūc arī citas smaržas. Šo īpašību var izmantot, lai neitralizētu vienu otru nepatīkamu smaku.

foto: Shutterstock
Kafijas biezumi ātri sāk pelēt, tāpēc tos nevajag uzglabāt un krāt mitrus.

■ Samazina un pat likvidē švīkas uz tumšām koka mēbelēm.

Biezumus viegli samitrini un ar švammīti uzklāj uz skrāpējuma un ierīvē. Tie piepildīs spraudziņas, savukārt biezumos esošā eļļa it kā aizvilks tās ciet, un švīkas kļūs gandrīz neredzamas.

■ Neitralizē un likvidē smakas.

Kafijas biezumiem pašiem piemīt diezgan stiprs aromāts, taču tie viegli uzsūc arī citas smaržas. Šo īpašību var izmantot, lai neitralizētu vienu otru nepatīkamu smaku, piemēram, pēc sīpolu, ķiploku un puravu griešanas norīvē rokas ar kafijas biezumiem, un netīkamā smaka pazudīs. Biezumi der arī piesvīdušiem un nepatīkami smakojošiem apaviem: vakarā iekaisi kurpēs sauju kafijas biezumu un atstāj pa nakti, no rīta izber un kurpes rūpīgi izslauki.

Kafijas biezumi, bet vēl jo vairāk svaigi samalta kafija palīdzēs likvidēt nepatīkamas smakas ledusskapī, it sevišķi, ja tajā ilgāku laiku pastāvējis pelējuma siers vai skābēti kāposti.

foto: Shutterstock

■ Noder kā universāls trauku un virtuves piederumu tīrīšanas līdzeklis.

Ar sausiem vai viegli samitrinātiem kafijas biezumiem itin labi var noberzt apķepušas grila restes, izberzt pannas un katlus. Biezumi kā abrazīvs līdzeklis noder arī stikla vāžu un pudeļu tīrīšanai: ieber pāris ēdk. biezumu, pielej karstu ūdeni un atstāj vismaz uz 1 stundu. Pēc tam kārtīgi sakrati un izskalo.     

■ Palīdz atbaidīt gliemežus, skudras un lapsenes.

Lai atturētu gliemežus un atbaidītu skudras no dobēm vai konkrētiem augiem, lielākoties pietiek, ja ap tiem biezumus apber pabiezā kārtā. Lapsenēm arī nepatīk kafijas smarža, taču šajā gadījumā ar vienkāršu izkaisīšanu nebūs līdzēts. Lai atbaidītu lapsenes, biezumus ieber karstumizturīgā trauciņā un aizdedzini. Dūmi aizdzīs lapsenes, cilvēki šo smaržu tikpat kā nejutīs.

■ Noder kamīna tīrīšanai.

Pavisam vienkārši – mitri kafijas biezumi neļauj sausiem pelnu putekļiem pacelties gaisā. Tāpēc, pirms ķeries pie kamīna tīrīšanas, pārkaisi pelniem viegli samitrinātus biezumus, un tie vairs nekņudinās degunu un neputēs telpā.

■ Palīdz disciplinēt kaķus.

Ja kaķi izkašņā dobes, tajās vietā izkaisi kafijas biezumus pabiezā kārtā. Sevišķi noderīgi tas ir jauniem kaķēniem – lai uzreiz norādītu tiem robežas, kuras negribas (nedrīkst) pārkāpt.

Ņem vērā!

● Kafijas biezumi ātri sāk pelēt, tāpēc tos nevajag uzglabāt un krāt mitrus. Pēc kafijas izdzeršanas izklāj tos vai nu plānā kārtiņā uz liela šķīvja, vai arī uz cepampapīra, lai kārtīgi izžūst. Pēc tam saber vienā cieši noslēdzamā traukā, kur netiek klāt mitrums.