foto: Shutterstock
Rudzupuķu ziedu spēks tautas medicīnā - uzzini, kas ir vērtīgs šajos košajos augos
Rudzupuķes palīdz pret iekaisumiem un taukainu sejas ādu, dziedē apsārtušas acis, ārstē matu izkrišanu un plikgalvību.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 28. jūnijs, 16:09

Rudzupuķu ziedu spēks tautas medicīnā - uzzini, kas ir vērtīgs šajos košajos augos

"100 Labi Padomi"

Rudzupuķes plaši izmanto tautas medicīnā, ticot, ka tās aizsargā no ļaunas acs, negatīvas enerģijas un vides nelabvēlīgās ietekmes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ziedos ir  daudz vērtīgu vielu, kas pozitīvi iedarbojas uz cilvēka organismu: kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, cinks, kobalts, selēns, bors, askorbīnskābe, A vitamīns, tāpēc tās izmanto arī veselībai un skaistumam.

Rudzupuķes veselībai

Acu iekaisumiem, konjunktivītam un acs asarošanai: 2 tējkarotes svaigu vai sausu ziedu aplej ar glāzi ūdens, uzvāra, nostādina 1 stundu un izkāš. Lieto kompresēm 6–8 reizes dienā uz 15–20 minūtēm. Lai būtu labāks efekts, 3 reizes dienā var lietot iekšķīgi 50 ml ziedu uzlējumu 15–20 minūtes pirms ēšanas.

Aknu un žultsceļu iekaisumiem: 30 g ziedu aplej ar 300 ml degvīna un nostādina tumšā vietā 10 dienas. Nokāš un lieto pa 30 pilieniem 3 reizes dienā 15–20 minūtes pirms ēšanas.

Urīnpūšļa, urīnceļu iekaisumiem, kā tonizējošu tēju un rūgtvielu ēstgribas veicināšanai, pret vēdera sāpēm: 1–2 tējkarotes ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, slēgtā traukā ļauj vienu stundu ievilkties. Lieto pa ¼ glāzes 3 reizes dienā 10–20 minūtes pirms ēšanas.

Pret iesnām un saaukstēšanos: ēdamkaroti ziedu aplej ar ½ l verdoša ūdens un izkāš. Lieto pa vienai glāzei 3 reizes dienā.

Nogurušām kājām: 50 g svaigu ziedu aplej ar ½ l verdoša ūdens, ļauj stundu ievilkties, izkāš un atdzesē. Liek kompresi uz kāju ikriem un pēdām.

Rudzupuķes skaistumam

Apsārtušām, nogurušām acīm, pietūkuma un tumšu loku novēršanai zem acīm: 2 ēdamkarotes ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj 2 stundas ievilkties, atdzesē un izkāš. Lieto kompresi 15 minūtes 1–2 reizes dienā.

Ķermenim noderēs norīvēšanās ar ziedu uzlējumu. Vienu daļu uzlējuma ieteicams lietot siltajām kompresēm, otru daļu – aukstajām kompresēm.

Taukainai un porainai sejas ādai: 50 g svaigu ziedu, aplej ar ½ l verdoša ūdens, stundu nostādina, izkāš un 2–3 reizes dienā ar uzlējumu notīra seju. Var pievienot ēdamkaroti degvīna un lietot kā sejas losjonu.

Pret matu izkrišanu un plikgalvību ar ziedu uzlējumu 2–3 reizes dienā ierīvē matu saknes. Kurss 1–2 mēneši.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pret blaugznām: 4–5 ēdamkarotes ziedu aplej ar ½ l ūdens un uz lēnas uguns vāra 15 minūtes, ļauj 40 minūtes ievilkties. Matus mazgā ar siltu ziedu novārījumu katru vakaru 15–20 dienas pēc kārtas.

Ievēro!

● Rudzupuķes ir nedaudz indīgs augs. To lietojot, jāievēro norādītās devas, un šo augu nav ieteicams lietot grūtniecības laikā.