Maija gardumi - rabarberi un skābenes: kāpēc ir jāuzmanās, tos lietojot uzturā
foto: Pixabay.com
Atceries - nelieto pāraugušus rabarberus un skābenes. Tie jānogriež un jāļauj izaugt jauniem.
Garšīgi

Maija gardumi - rabarberi un skābenes: kāpēc ir jāuzmanās, tos lietojot uzturā

Jauns.lv

Visvairāk skābeņskābe atrodama augu izcelsmes produktos, kopā ar citām skābēm tā piešķir augiem raksturīgo skābo garšu. Īpaši daudz tās ir skābenēs un rabarberos, taču sastopama pat tādos augos, kas nemaz nešķiet skābi, piemēram, spināti, zaļie lapu dārzeņi, lapu bietes, pieneņu lapas, pupas. Augi, kas bagātīgi ar skābeņskābi un tās sāļiem, var nevēlami ietekmēt mūsu organismu.

  • Ja vesels cilvēks rabarberus un skābenes uzturā lietos neregulāri, visticamāk, tas nekaitēs veselībai. Ja gremošanas trakts nav kārtībā vai vielmaiņa pieklibo, vai arī nieres slikti strādā, skābeņskābes sāļi var izprovocēt nierakmeņu veidošanos, sāpes locītavās un intensīvāku kalcija izdalīšanos no kauliem un zobiem.
     
  • Daudz skābeņskābes uzturā noteikti nav vēlams, pirmkārt, cilvēkiem ar noslieci uz nierakmeņiem.
     
  • Otrkārt, tiem, kam ir īpaši svarīgs uztura kalcijs, – cilvēkiem ar osteoporozi (kaulu blīvuma samazināšanās), kaulu lūzumiem. Jo kalcijs, kas uzņemts vienā ēdienreizē ar produktiem, kuri satur daudz skābeņskābes, visticamāk, organismā nenonāks.

Risinājums ir apēst kādu piena produktu porciju vairāk nekā ierasts!

  • Treškārt, vegāniem, kas uzturā lieto tikai augu izcelsmes produktus. Augos esošās skābes (ne tikai skābeņskābe) traucē kalcija un citu elementu (dzelzs, magnija) uzsūkšanos, un ar laiku var rasties to deficīts.
     
  • Ievēro: rabarberu un skābeņu sezonā nelieto tos katru dienu. Nierakmeņu veidošanās risks būs mazāks, ja maltītē, kas satur daudz skābeņskābes, iekļausi arī piena produktus. Tajos esošais kalcijs zarnu traktā saistīs skābeņskābi un neļaus tai uzsūkties organismā.

Zināšanai