Vai esi sācis domāt, cik daudz naudas katru mēnesi "apēd"? Ko ņemt vērā, plānojot izdevumus
Noderīgi ikdienā
2020. gada 16. maijs, 04:30

Vai esi sācis domāt, cik daudz naudas katru mēnesi "apēd"? Ko ņemt vērā, plānojot izdevumus

Jauns.lv

Vai esi sācis domāt, cik daudz naudas katru mēnesi "apēd"? Ja vēlies plānot pārtikas preču tēriņus, piedāvājam pāris ieteikumus, ko ņemt vērā.

Sastādi sarakstu

Lai sastādītu budžetu un turētos pie plāna, vispirms nepieciešams saprast, ko un cik daudz ikdienā patērē. Ja saglabāsi čekus, tad vieglāk varēsi izsekot līdzi saviem ieradumiem. Nav svarīgi, vai izmanto “Excel” vai vienkārši piezīmju bloku, bet nepieciešams atzīmēt, cik daudz finanšu līdzekļi tiek iztērēti dažādu produktu grupām: dārzeņiem, piena izstrādājumiem, gaļai, zivīm u.tml.

Šādi redzēsi, kur tiek tērēts visvairāk, un varēsi izlemt, kādas izmaiņas ieradumos esi gatavs veikt.

Ir jāmāk atteikties, bet nedrīkst sevi mānīt

Ņem vērā, ka nepieciešams noteikt prioritātes, vienlaikus nemānot sevi. Noteikti ir produkti, no kuriem nevēlies atteikties. Nav svarīgi, cik veselīgi vai neveselīgi tie ir, bet nav vērts no saraksta izslēgt šokolādi, ja tā tev ļoti garšo un, iespējams, pat dara laimīgu. Tā vietā, vērts palūkoties, ko iespējams samazināt vai mainīt citās patērētajās preču grupās, vai arī laiks aplūkot citu ražotāju produkciju, kas ir lētāka.

foto: unsplash.com

Neej uz veikalu ar tukšu vēderu; turies pie plāna

Ja būsi izsalcis, dodoties uz veikalu, tad būs lielāks kārdinājums nopirkt produktus, kurus tev nevajag. Tāpat mājās uzraksti sarakstu, ko nepieciešams nopirkt. Ja tiešām vēlies iekļauties jaunajā budžetā, tad turies pie saraksta un neliec groziņā vēl citus papildu produktus.

Iepērcies reizi nedēļā

Ja turēsies pie saraksta un iepirksies reizi nedēļā, tad tas palielinās tavas izredzes iekļauties izvēlētajā budžetā. Novērots, ka cilvēki, kas katru vai katru otro dienu dodas uz veikalu, iztērē vairāk, jo, atrodoties veikalā, rodas lielāks kārdinājums paņemt preces, kuras nemaz nav nepieciešamas.

Esi uzmanīgs ar akcijas precēm

Pērc produktus, kam ir akcijas cena, ja tie tiešām ir tavā sarakstā. Nereti roka sniedzas pēc akcijas precēm, jo prāts saka, ka tas ir izdevīgi. Reizēm gan tas ir apmāns, jo, ja nopirksi produktu, nezinot, kā tas garšo, vēlāk var nākties to izmest atkritumu konteinerī. Protams, vienmēr atbalstāma ir ideja nogaršot jaunus produktus, bet padomā, vai šis ir īstais brīdis, ja vēlies turēties pie plāna.

Tāpat neaizmirsti, ka nereti nocenotas ir tās preces, kurām drīz beigsies derīguma termiņš. Pievērs tam uzmanību, ja tomēr nolem tās pirkt. Izvērtē, vai līdz termiņa beigām, preci spēsi izlietot.