Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Ar ko krāsot Lieldienu olas, lai tās būtu stipras un krāšņas?

Noderīgi ikdienā
8. aprīlī 13:10 2020. gada 8. aprīlī 13:10
  "100 Labi Padomi"
Sarkanie kāposti, kafijas biezumi, saldētas mellenes, kurkuma, spinātu lapas - gaidot Lieldienas, iesakām dabas līdzekļus olu krāsošanai.

 

  • Pirms vārīt, rūpīgi nomazgā olas vieglā sāls vai etiķa ūdenī – tā čaumalas attaukosi un tajās stingrāk turēsies krāsa. Lai olas neplīstu, paturi tās vismaz stundu istabas temperatūrā, tad liec siltā ūdenī vai krāsvielu šķīdumā un vāri uz nelielas uguns. Lai olu krāsa būtu spilgtāka un noturīgāka, ūdenim pievieno sāli un aptuveni 1 tējk. etiķa. Ar etiķi nepārspīlē – tas čaumalu padara trauslu. Pēc tam olas skalo aukstā ūdenī, iztin no lupatiņām, ļauj, lai nožūst (neslauki, lai nenobrucinātu krāsu) un spīdumam ietauko ar speķādiņu vai eļļu.
     
  • Tradicionāli raibi brūni dzeltenā variācijas iegūst, olas ietinot sīpolu mizās, taču citu brūnumu dos stipri kafijas vai melnās tējas biezumi vai valriekstu čaumalu novārījums (2 ēdk. saberztu čaumalu uzvāra ½ l ūdens, tajā ieliek tikko novārītas karstas olas un ļauj, lai ievelkas 2 stundas), bet brūni iesarkanas būs alkšņu mizās vārītās.
     
  • Dzelteno toni olas iegūst, vārot stiprā kumelīšu novārījumā (zaļgandzeltenā tonalitāte panākama, 8 ēdk. tējas pārlejot ar 1 l verdoša ūdens, ļaujot pusstundu ievilkties, tad izkāšot un ieliekot tajā tikko vārītas olas un turot 2 stundas; līdzīgu toni dos jauno struteņu lapas), kliņģerīšu, arī ķimeņu vai seleriju sēklās. Izteikti dzeltenas olas sanāk, tikko vārītas olas vairākas stundas turot kurkumas novārījumā (3 ēdk. uz ½ l ūdens un uzvāra). Oranžīgu zeltainumu dod asinszāles lakstu uzlējums.
     
  • Zaļas, pelēkzaļas un zilizaļas olas jāpeldina spinātu lapu, piparmētru, bērzu lapu, rudzu zelmeņa novārījumā, taču, ja vēlies, lai zaļums būtu košs, katru oliņu ietin rudzu zelmenī, tad ievīsti drēbītē, nosien un vāri.
     
  • Zilas, pelēkzilas un lillīgas olas dēj saldētas mellenes vai upenes, vai šo ogu ievārījums: ber katlā, pielej ūdeni, liec olas un vāri aptuveni 10 minūtes, tad ļauj, lai ievelkas vēl vismaz 10 minūtes. Gaiši zilas oliņas sanāk no violetas krāsas ziedu, piemēram, lavandas, novārījuma, kam piejaukta 2 tējk. citronu sulas. Par zilumzālēm kalpo arī sarkanais kāposts (pirms tam sakapā, aplej ar 6 ēdk. etiķa un nakti izturi) un tumšo vīnogu sula.
     
  • Rozā, violetas un lillā olas nokrāso aroniju sula ( uzvāri ½ l aroniju sulas, liec tajā tikko vārītas olas un atstāj uz pāris stundām!). Savukārt ½ l sarkano biešu sulas, kas sajaukts un uzvārīts kopā ar 2 ēdk. etiķa, kalpo par ideālu krāsvielu aveņsarkanām olām – atstāj šajā šķidrumā tās uz pāris stundām! Rozā toni dod dzērvenes, avenes, arī sarkanie sīpoli.

Saistītās ziņas

Lieldienas gaidot. Cik dienas drīkst glabāt vārītas olas?
12 lieliskas idejas Lieldienu galdam
Kā mājās izaudzēt Lieldienu zālīti 1

 

Citi šobrīd lasa

Mēļo par Samantas Tīnas un viņas Naura attiecību izjukšanu; runas komentē arī dziedātāja pati
FOTO: glaunas mājas, miljonu vērti īpašumi un idilliskas miera ostas - tā dzīvo pašmāju zvaigznes 12
FOTO: Kima Kardašjana - vai tiešām topošā ASV pirmā lēdijā? 8
Tēmas: Lieldienas
Pievienot komentāru

Беременная звезда Instagram Марина Балмашева вышла замуж за пасынка

"Корчевников, прекрати говорить с ней как с девственницей": зрители остались недовольны выпуском "Судьбы человека" с Волочковой