foto: Shutterstock
Uz veselību! Kāpēc kaķis šķauda?
Jāsāk satraukties, ja mājas mīlulis šķauda regulāri, vairākas dienas pēc kārtas.
Mūsu mīluļi
2020. gada 13. februāris, 17:58

Uz veselību! Kāpēc kaķis šķauda?

Jauns.lv

Portāls purewow.com pievērsis uzmanību kaķu veselībai, norādot, ka mājas mīluļi šķauda dažādu iemeslu dēļ. Citreiz tā var būt tikai alerģija no putekšņiem, bet citkārt, indikācija kādai nopietnākai saslimšanai. Ja kaķis šķauda reti, tad satraukumam nav pamata. Tam par iemeslu var būt putekļi, arī cilvēki mēdz šķaudīt tīrot putekļus. Jāsāk satraukties, ja mājas mīlulis šķauda regulāri, vairākas dienas pēc kārtas. Iespējams, ka pie vainas nav putekļi, bet augšējo elpceļu infekcija un viņš jānogādā pie veterinārārsta. Parasti šo ligu ar medikamentu palīdzību var apārstēt pāris dienu vai nedēļas laikā.

Vīrusu infekcijas un baktērijas

Kaķiem var attīstīties augšējo elpceļu infekcijas, ko izraisa vīrusi un baktērijas. Vīrusu infekciju parasti pavada pārmērīga šķaudīšana, deguna izdalījumi (dažreiz izdalījumi ir arī no acīm), klepus un apātija. Visizplatītākās infekcijas, kas izraisa saaukstēšanos, ir herpesvīruss 1. tips un kaķu kalicivīruss.

Lai izvairītos no slimošanas, pret tām ir iespēja potēties. Arī baktērijas, piemēram, Bordetella bronchiseptica un Chlamydophila felis, var izraisīt kaķu elpošanas problēmas. Vērojiet simptomus, ja kaķim ir iesnas, apātija, viņš sācis sēkt, iespējams pie vainas baktērija un šādā gadījuma var palīdzēt veterinārārsts.

Vakcīnas

Vakcīnas, protams, ir labas, jo palīdz izsargāties no nopietnām saslimšanām. Taču jāņem vērā, ka katra pote ir nopietns pārbaudījums kaķa imunitātei. Tāpēc, ja pēc potes saņemšanas, kaķis šķauda, iespējams tam vainojama vakcīna. Taču, ja šķaudīšana turpinās vairāk nekā divas dienas, vediet kaķi uz pārbaudi.

Alerģijas

Jā, arī kaķiem var būt alerģijas! Putekšņi un īpašie pārtikas zīmoli nav nekas neparasts alergēns kaķiem. Ja papildus pastāvīgai šķaudīšanai kaķis pārmērīgi skrāpē vai vemj, tas varētu būt signāls, ka viņu nomoka alerģija.

Tēmas