foto: Shutterstock
Pašu žāvēti augļi. Ko no tiem pagatavot?
Vēlams, lai žāvētās plūmes būtu pēc iespējas sulīgākas.
Garšīgi
2020. gada 1. februāris, 08:12

Pašu žāvēti augļi. Ko no tiem pagatavot?

100 Labi padomi

Jauns.lv

Visvienkāršāk žāvētus augļus sagriezt mazos gabaliņos un pievienot brokastu pārslām. Pavisam sīki sakapāti, tie noder kūku un cepumu saldināšanai. Tad cukurs jāliek mazāk. Šādi augļi arī lieliski papildina tumšās gaļas mērces, piemēram, medījumu gaļas ēdienos.

Ar žāvētām plūmēm pildīti cūkgaļas tīteņi

Vēlams, lai žāvētās plūmes būtu pēc iespējas sulīgākas. Ja žāvētas dažādu šķirņu plūmes un ir sanākušas pasīkstas, tās pirms gatavošanas neilgi pamērcē siltā ūdenī.

4 personām
1,5 stundas

● 8 skaistas žāvētas plūmes (bez kauliņa)
● 8 plānas caurauguša speķa šķēles
● 4 plānas cūkgaļas filejas šķēles
● 2 sīpoli
● 2 svaigi salvijas zariņi
● 1 ēdk. miltu
● sāls, malti pipari

1. Katrā speķa šķēlē ietin pa plūmei un salvijas lapiņai, liec dziļā pannā un cep uz nelielas uguns. Ik pa laikam apgrozi, lai iztek tauki. Pannu noņem no plīts.

2. Katrā filejas šķēlē ietin pa 2 speķotajām plūmēm un sastiprini ar irbulīti. Pārkaisi ar sāli un pipariem.

3. Nomizotus sīpolus sagriez ripiņās, pārējās salvijas lapiņas sakapā.

4. Pannu atkal liec uz uguns un sakarsē iztecējušos taukus. Ieber salvijas lapiņas un apcep, pēc tam izņem laukā.

5. Ieliec tīteņus un apcep no visām pusēm. Izņem laukā.

6. Pannā ieber sīpolus un maisot apcep, pēc tam pārkaisi ar miltiem. Pielej pāris karotes ūdens un samaisi.

7. Atkal pievieno tīteņus ar visu sulu, kas no tiem iztecējusi. Pa pusei uzliec vāku un, ik pa laikam pielejot mazliet ūdens, sautē aptuveni 1 stundu.

8. Gatavos tīteņus pārkaisi ar apcepto salviju.

Aukstais žāvētu augļu kompots

Kompotu var papildināt ar žāvētām aprikozēm un rozīnēm, arī garšvielām: kanēli, krustnagliņām, kardamonu.

6 personām
1 stunda 10 minūtes

● 500 g žāvētu augļu (ābolu, bumbieru, plūmju)
● 4 ēdk. cukura
● 1 citrona sula
● 1 paciņa vaniļas cukura
● 2 l ūdens

1. Augļus ieber lielā katlā un pārlej ar ūdeni. Uzvāri un samazini karstumu. Pieber cukuru un samaisi.

2. Uz lēnas uguns vāri, līdz augļi skaisti piebriest un kļūst mīksti (aptuveni 1 stundu).

3. Pievieno citrona sulu un vaniļas cukuru. Pavāri vēl pāris minūtes. Ja vajag, pievieno vēl citrona sulu un cukuru.

4. Ieliec ledusskapī, lai kārtīgi atdziest.