foto: Pexels.com
Kā pasargāt suņu ķepas ziemā?
Mūsu mīluļi
2020. gada 20. janvāris, 16:49

Kā pasargāt suņu ķepas ziemā?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Konsultē Mazo mājdzīvnieku kopas veidotāja Laura Liepiņa.

Suņu ķepām ziemā jāpievērš īpaša uzmanība. Vispirms vajadzētu apgriezt nadziņus. Ja tie būs īsi, sunim tik ļoti neslīdēs ķepas uz ledus, tās arī būs mazāk izvērstas, un starp spilventiņiem nesaķersies tik daudz sniega. Tas ir īpaši svarīgi garspalvainajiem suņiem, jo apmatojumā veidojas sniega bumbuļi, kas var radīt sāpes. Šādiem mīluļiem vēlams arī apgriezt vilniņu starp pirkstiem.

Sāls un smilšu maisījumi, ko kaisa uz ielām, ir īpaši kaitīgi dzīvnieka ķepām, jo tie sausina ādu, rada sasprēgājumus un pat iekaisumus. Tāpēc pēc katras pastaigas sunim ir obligāti jānomazgā ķepas siltā ūdenī.

Pirms došanās ārā spilventiņus ir ieteicams ieziest ar krēmu. Šeit derēs arī cilvēkiem paredzēts krēms uz vaska bāzes, taču veterinārajās aptiekās ir nopērkami speciālie suņu ķepu krēmi. Ir tādi, kas domāti aizsardzībai pirms pastaigas, un tādi, kurus smērēt pēc tam, lai mīkstinātu spilventiņu ādu. Ja ķepiņas tomēr jau saplaisājušas, tās nepieciešams notīrīt un dezinficēt.

Taču visdrošākā aizsardzība ir zooveikalos nopērkamie suņu zābaciņi. Tie pasargās ķepas arī no aukstuma un dažādām mehāniskām traumām, jo sniegā bieži mēdz slēpties stikla lauskas un citi asi priekšmeti, kurus nevar pamanīt. Ir nopērkami gan mīkstie zābaciņi, gan arī suņu kurpītes ar cieto zoli, kas būs piemērotas jau savainotām ķepiņām. Šāds aksesuārs ir noderīgs arī atkušņa laikā, jo tieši tad virspusē nonāk visi toksīni, kas iepriekš sniegā sakrājušies, piemēram, automašīnu gāzes, benzīns un citas vielas.

Ja sunītis ir maza auguma, no netīrām sniega kupenām ir jāsargā arī viņa pavēdere. Šādiem sunīšiem noderēs kombinezons. Tādu, starp citu, ziemā ejot ārā, ir vēlams vilkt lielākajai daļai istabas suņu, lai tie nenosaltu, jo siltajos dzīvokļos mājas mīluļiem biezs kažoks neveidojas.