Noderīgi ikdienā
2020. gada 13. janvāris, 13:55

Kas jāzina par palmu audzēšanu dzīvoklī?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Konsultē LU Botāniskā dārza Tropu un subtropu augu laboratorijas speciāliste Rita Riekstiņa.

Savā vaļā silto zemju greznās palmas aug tropu un subtropu zemēs, taču mēs varam ar tām draudzēties istabās un ziemas dārzos. Ja vēlies mājās ieviest ko eksotisku, tad kāda no palmām būs kā radīta zaļā stūrīša papildināšanai.

Ja vēlies palmu audzēt istabā, nozīme ir gaisa temperatūrai. Izšķir tropu un subtropu palmas, un tām ir atšķirīgi labturības noteikumi. Tropu palmām patiks augt +18 un vairāk grādu temperatūrā, bet subtropu palmām piemērotāks vēsāks klimats. Ziemā tām vēlami vien +10 līdz +12 grādi. Tās pārsvarā audzē ziemas dārzos.

Svarīgi arī padomāt par palmai atvēlamo vietu. Jārēķinās ar to, ka palmas, kuras aug uz viena stumbra (Phoenix palmas, pie kurām pieder arī dateļpalma), nevarēs griezt. Bet palmām ar vairākiem stumbriem (Rhapis, Chamaedorea, Chrysalidocarpus u. c.) var izgriezt garākos stumbru dzinumus (īsākie turpina augt).

Tāpat palmai piemērotas lielas gaišas telpas, halles ar vismaz diviem gaismas avotiem – logiem. Piemēroti arī jumta logi. 

Kopšanas nosacījumi

■ Svaigs gaiss. Palmām patiks vēdinātas telpas. Gaisa apmaiņai pietiks, ja atvērsi logu uz dažām minūtēm. Tas īpaši svarīgi ziemā, jo palmām nepatiks straujas gaisa temperatūras svārstības.

■ Vienmērīga laistīšana. Palmas laista regulāri, bet nerada slapju zemi: tas palmām īpaši nepatiks ziemā. Tāpat jāuzmana, lai zeme nesablīvējas. Profilaktiski zemes virsējo kārtu puķupodā var sabakstīt ar dakšiņu.

■ Rasināšana. Ja telpās ir sauss gaiss, palmas rasina ar siltu ūdeni.  

■ Mēslo. No oktobra līdz februārim palmas neiesaka mēslot. Pārējā gada laikā lieto specializēto palmu mēslojumu vienu divas reizes mēnesī. Rudenī nav ieteicams palmas mēslot ar slāpekli.

Pirmie darbi, pārvedot palmu mājās no veikala

1. Pārstādi savu palmu atbilstīgā podā. Izvēlies šauru un dziļu podu. Palmai patiks augt barības vielām bagātīgā augsnē ar viegli skābu vai neitrālu reakciju. Gaisa un ūdens caurlaidībai podā jārada labs drenāžas slānis, piemēram, ar keramzītu.

2. Jaunas palmas, īpaši ziemā, vēlams pasargāt no aukstām gaisa plūsmām.

3. Jo augi ir vecāki, jo tos pārstāda arvien retāk.

Mājoklim piemērotāko palmu TOP

■ Chamaerops humilis. Divus metrus augsta. Aug gan siltās, gan mēreni vēsās telpās.

■ Chamaedorea elegans. Divus metrus augsta, patīk siltas telpas.

■ Chrysalidocarpus lutescens. Dabā izaug ap 10 metrus augsta, bet telpās izcili skaisti rotā plašas halles, tikai augiem jābūt siltumā.

■ Phoenix roebelenii. Pusotru, divus metrus augstas palmas, patīk augt siltā vietā.

■ Rhapis humilis. Vienu metru augsta palmiņa. Ziemā novērtēs vēsas telpas (10–12 grādi plusā).

■ Rhapis excelsa. Divus metrus augsta, arī patīk ziemu vadīt vēsumā.