Iemācies cept Latvijas lepnumu - gardo sklandrausi!
Sklandrausis ir viens no latviskajiem ēdieniem, kas izpelnījies godu iekļūt Eiropas reģistros - to kā īpašu ģeogrāfiskās izcelsmes produktu aizsargās Eiropas Savienības līmenī. Taču vai kādreiz esi mēģinājis izcept šo nepārprotami latvisko, no Kurzemes nākušo rausi? Ikvienam latvietim reizi dzīvē tas ir gan jānogaršo, gan jāuzcep!
Sastāvdaļas:
Mīklai
500g rudzu miltu
1 tējk. sāls
70g sviesta vai cūku tauku
200ml piena
Kartupeļu pildījumam
500g izvārītu kartupeļu
150g smalka biezpiena
200ml skāba krējuma
100g izkausēta sviesta
3 olas
sāls
1 ēd.k. ķimeņu
5 izvārīti burkāni
100g izkausēta sviesta
4 ēd.k. saldā krējuma
3 olas
200g cukura
Virskārtai
skābais krējums
cukurs
Gatavošana:
No dotajām mīklas sastāvdaļām pagatavo mīklu.
Mīklu izrullē desiņā un sagriež nelielos gabaliņos (jāsanāk 12 gabaliem).
Katru gabaliņu saveļ bumbiņā, tad saspiež plācenītī un ar rokām veido uz augšu maliņas.
Pagatavoto sklandrauša pamatni liek pannā.
No dotajām pildījumu sastāvdaļām atsevišķi pagatavo pildījumus, izmantojot visas to sastāvdaļas. Vārītos kartupeļus un burkānus izmaļ caur gaļas mašīnu.
Kā pirmo sklandrauša pamatnītē pilda kartupeļu pildījumu gandrīz pilnu.
Tad kārto burkānu masu.
Tā piepilda visas pamatnītes.
Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 40 minūtes.
Pirms cepšanās beigām katram sklandrausim uzliek vienu ēdamkaroti skābā krējuma un pārkaisa ar cukuru.
Sklandraušus pasniedz kā siltus, tā arī aukstus! :)
Recepte un foto: Agita Gabrāne, mammamuntetiem.lv