foto: Shutterstock
5 tautas medicīnas līdzekļi pret klepu
Noderīgi ikdienā
2019. gada 16. oktobris, 08:16

5 tautas medicīnas līdzekļi pret klepu

"100 Labi Padomi"

Ja moka klepus, ne vienmēr jāķeras pie tabletēm. Izmēģini tautas medicīnas līdzekļus!

Mežrozīšu sīrups. Iztīrītus auglīšus liec katlā un pārlej ar karstu ūdeni, lai augļi būtu nosegti. Lēni karsē, kamēr augļi mīksti. Izkās, iegūto masu izspied caur marli, sulai pievieno cukuru (uz glāzi sulas ņem 1,5 glāzes cukura) un vāri 5 minūtes. Uzlabo garšu ar 1 citrona sulu vai šķipsniņu citronskābes.
Ingvera sīrups. Uzvāri cukura sīrupu no 0,5 l ūdens un 1 l cukura, tam pievieno glāzi sarīvēta vai šķēlītēs/kubiņos sagriezta ingvera. Pavāri 15 minūtes, beigās pievieno 1 citronu. Gatavo šķidrumu nokās.

Priežu jauno dzinumu sīrups. Svaigus priežu dzinumus pildi burkā un aplej ar cukura sīrupu (1:2) vai medu. Variants: dzinumus novāri 15 minūtes, šķidrumu nokās, pievieno tam cukuru 1:2 un vēlreiz uzvāri.

Sīpolu sīrups. Sagriez sīpolu šķēlēs, ber katlā, pārlej ar ūdeni tā, lai apņem, un vāri kādas 20 minūtes, tad pieber cukuru un vāri tik ilgi, kamēr iegūst brūnu sīrupu. Nokās.  

 Mārrutku medus. Vīrusu sezonā turi pa rokai līdzekli pret klepu, ko pagatavo šādi: 1 glāzi medus samaisi ar 50 g svaigi rīvētu mārrutku, liec slēgtā stikla traukā, lai nostāvas 4–5 dienas. Lieto pa 1 ēdamkarotei divreiz dienā pusstundu pirms ēšanas.

Sīpolu piens. Litrā piena vāri 5–7 lielus sīpolus un 1 ķiploku galviņu, kamēr visas sastāvdaļas mīkstas. Atdzesē, pievieno 2 ēdk. medus un lieto pa ēdamkarotei ik pēc stundas – der pret sāpēm kaklā un klepu.

Sālīts piens. Uzkarsē pienu, piemet šķipsniņu jūras sāls un piepilini pāris pilienus eļļas. Dzer pa drusciņai – sāls dezinficē kaklu, eļļa mīkstina un nomierina sakairināto kakla ādu.