Abgunstes muižu spodrina iRobot
Abgunstes muiža celta 1780. gadā, taču 1905. gadā nodedzināta un pēc revolūcijas uzcelta no jauna. Tagad, pateicoties Avotnieku ģimenes entuziasmam un neatlaidībai, tā tiek atjaunota un atdzimst no jauna.
Tīras grīdas katru dienu
2019. gada 6. septembris, 15:14

Abgunstes muižu spodrina iRobot

Jauns.lv

“Lielisks palīgs laukos!” atklājot, cik noderīgs plašajās telpās ir robotizētais putekļsūcējs iRobot Roomba i7+, patiesi priecīga ir Avotnieku ģimene, kas saimnieko vēsturiskajā Abgunstes muižā Zaļeniekos.

Nu jau aptuveni divarpus gadu bijušie rīdzinieki Asnāte un Jānis Avotnieki ar savām trim meitām sevi uzskata par lauciniekiem. No 45 kvadrātmetrus nelielā dzīvokļa Rīgas centrā viņi pārcēlās uz atjaunojamu īpašumu Zaļenieku pagastā, kur apņēmīgi restaurē Abgunstes muižas vēsturisko ēku, ļaudami tai pārtapt par radošuma rezidenci, kas pulcē māksliniekus un svinētājus no daudzām pasaules malām.

Abgunstes muiža.

Spēj satīrīt grīdu pat lielā platībā

Abgunstes muiža ir arīdzan kļuvusi par iecienītu svinību vietu. Pērnvasar tur kāzas nosvinējuši 20 pāri, un nupat ar skaistu laulību ceremoniju muižas pagalmā atklāta otrā aktīvā pasākumu sezona. Asnāte Avotniece atzīst, ka dažbrīd caur muižu diennakts laikā brīžiem iziet 20–130 cilvēki. Kā jau laukos, telpās nemitīgi ar apaviem tiek sanestas smiltis. Pasākumi tiek aktīvi organizēti arī ziemas sezonā, un tagad saimniecībā Avotnieku ģimenei talkā nāk ne tikai kuplais radu pulks, bet arī mūsdienu tehnoloģijas – jaunākais iRobot Roomba i7+.

“Kad vēl dzīvojām 45 kvadrātmetrus lielajā Rīgas dzīvoklī, mums bija viens no pirmajiem iRobot modeļiem. Nelielajai platībai tas bija ideāls. Taču Abgunstes muižas telpu platība ir 1200 kvadrātmetru – te ir lielā zāle, mazā zāle, darbnīcas, vairākas guļamistabas –, un mums bija interesants izaicinājums noskaidrot, vai šādu platību spēj pievārēt jaunākais iRobot modelis, kura kapacitātei rekomendētā platība ir 180 kvadrātmetru. Jau pirmajā nedēļā pārliecinājāmies, ka spēj, turklāt savu darbu paveic teicami!” gandarījumu par robotizēto grīdas putekļsūcēju pauž Abgunstes muižas saimniece.

Var likt pie darba naktīs

Jaunajam palīgam dots Pelnrušķītes vārds, kas pēc Asnātes domām, brīnišķīgi piestāv muižai. Avotnieku ģimene jau apjautusi, ka laiku pamatīgi iespējams ieekonomēt, iRobot darbinot naktīs. “To darām atsevišķās zonās, kurās, nenakšņojam ne mēs, ne kāds no viesiem. Gulēt ejot, palaižam robotu, un tas var darboties kaut visu nakti, netraucējot naktsmieru. Nākamajā rītā nepieciešamības gadījumā atliek veikt tikai grīdas mitro uzkopšanu, kad gatavojamies uzņemt viesus,” stāsta Asnāte, piebilzdama, ka būtiskākā inovācija, ko novērtē, ir tas, ka jaunajam modelim nav manuāli jātīra savākto netīrumu tvertne – to ierīce izdara pati savā pašattīrīšanās stacijā. “iRobot pats zina, kad tvertne ir pilna, iebrauc savā “mājiņā”, pašattīrās un turpina darbu. Tas ļoti atvieglo, jo nav katru reizi jāskrien un jāizber tvertne. To viņš izdara pats, līdz ar to visu nakti, kamēr mēs atpūšamies, robots pilnvērtīgi strādā.”

Nevienam vairs nav jāmetas tupus vai rāpus, lai iztīrītu guļamistabas un viesu uzņemšanas zāles. Tagad atliek ieslēgt iRobot, kas, omulīgi dūcinādams, izbraukā telpu un kārtīgi iesūc putekļus, gružus un kaķu apmatojumu no visām pagaldēm un pagultēm.

Aiz septiņiem kaķiem nepaliek ne pūciņas

“Ļoti novērtējam, cik daudz laika ietaupām. Visvairāk to izjūtam pirms viesu uzņemšanas,” saka Abgunstes muižas saimnieks Jānis. “Ja mājās darbojas iRobot, laiks noteikti tiek ietaupīts, jo pirmo fāzi, kas ir sausā uzkopšana, paveic robots. Mēs ar savu komandu varam šo laiku izmantot, lai gatavotu visu pārējo viesu uzņemšanai – klātu galdus, dekorētu pasākuma telpas, klātu gultas.

Var just, ka iRobot i7 jaunajam robotam jauda ir krietni lielāka nekā tam modelim, kas kādreiz strādāja mūsu Rīgas dzīvoklī. Mēs to īpaši izjūtam, jo te telpas apdzīvo septiņi kaķi – mūsu muižas talismani. Pirms tam vizuāli likās, ka, tīrot ar klasisko putekļsūcēju un mazgājot, spalvas nav redzamas, taču tagad saprotam, ka tā vis nebija. Kad reiz pēc telpu iztīrīšanas palaidām iRobot un pēc tam pārbaudījām robota savākto netīrumu saturu, pārliecinājāmies, ka kvalitātes kontrole iRobot personā ir gājusi pāri un vēl šo to atradusi. Jo kaķi šeit izstaigā cauri visas dienas garumā, un vienmēr kāda pūka paliek uz grīdas vai paklāja,” secina Asnāte, piebilstot, ka arī ar paklāju uzkopšanu iRobot lieliski tiek galā.

Asnāte atminas arī kādu kuriozu. “Pirmajā vakarā, palaižot lielajā zālē iRobot, pēc minūtēm piecpadsmit uz telefonu mobilajā lietotnē pienāca signāls, ka mūsu Pelnrušķīte ir kaut ko “apēdusi”. Konstatējām, ka lielās, skaistās lampiņu virtenes galu tā ir uzskatījusi par gruzi un mēģinājusi “apēst”. Skaidrs, ka tagad gādājam, lai tamlīdzīgas lietas tiktu paceltas augstāk par grīdu. Tīrīšanas laikā ievērojam arī, lai galdautu malas zālēs nebūtu līdz pašai zemei,” stāsta Asnāte.

Lieliska dāvana māmiņām un vecmāmiņām

Arī Avotnieku meitām Pelnrušķīte patīk. “Īpaši sākumā viņas skatījās, kā robots pārvietojas, kā apgūst telpas. Jaunākā meita ļoti pārdzīvo, ja, piemēram, robots ar pirmo reizi netiek pāri kādam slieksnim. Vai arī, ja istabā no grīdas nav novākti lego klucīši, un robots ir atradis kādu gabaliņu... Bērni, protams, tagad uzpasē, lai viņu mantiņas netiek “apēstas”, un tas ir liels pluss, jo neviļus dzīvojamajās telpās ir ieviesusies lielāka kārtība – ir iemesls aiz sevis visu pēc spēlēšanās savākt,” atzīst Abgunstes muižas saimniece, kurai pašai, vērojot iRobot darbībā un novērtējot tā praktiskumu, ienākusi prātā doma, cik lietderīgs palīgs robotizētais putekļsūcējs būtu ikvienam senioram. “Domāju, ka iRobot varētu būt lieliska dāvana ne tikai mūsu māmiņām, bet arī vecmāmiņām, ja viņas vēl ir kopā ar mums, jo iRobot ļoti atvieglotu viņu ikdienu, rūpējoties par tīrību, īpaši vietās, kur cilvēkam gados ir grūti piekļūt.”

Par iRobot Roomba i7+

iRobot Roomba i7+ robots putekļusūcējs ar Clean Base automātiskās attīrīšanas staciju grīdas uzkopšanas darbus padara ērtākus kā vēl nekad – robota netīrumu tvertne iztīrās automātiski un netīrumi tiek savākti noslēgtā, vienreiz lietojamā, izmetamā netīrumu maisā. Maisā ietilpst netīrumu daudzums, kas atbilst 30 robota netīrumu tvertnēm, līdz ar to par darbiem, kas saistīti ar putekļu sūkšanu, varat aizmirst pat uz vairākām nedēļām. Paaugstinātas veiktspējas 3-pakāpju tīrīšanas sistēma izmanto dažādiem grīdas segumiem piemērotu netīrumu savācējrullīšu sistēmu, kombinācijā ar 10 reizes jaudīgāku iesūkšanas sistēmu, lai nodrošinātu augstvērtīgu grīdas tīrīšanu uz visdažādākajiem grīdas segumiem visā Jūsu mājoklī.

Roomba i7+ apgūst, iemācās, izveido karti un piemērojas Jūsu mājoklim izmantojot jauno Imprint Viedās kartēšanas tehnoloģiju, ļaujot Jums kontrolēt, kuras telpas tiek tīrītas un kad. iRobot Home viedierīču aplikācija ļauj attālināti kontrolēt kā, kad un kuras Jūsu mājokļa telpas robots tīra, lai robotizētā grīdu uzkopšana būtu maksimāli piemērota Jūsu vajadzībām un dzīves ritmam.

Tīras grīdas katru dienu!

Gribi izvēlēties savam mājoklim vispiemērotāko modeli? Piesaki testu un izmēģini! Vairāk informācijas www.iRobot.lv.

Tālr. 20244222

Reklāmas projekts sadarbībā ar