Septiņi paņēmieni, kā iztīrīt pieķepušu cepeškrāsni
2019. gada 5. jūlijs, 08:32

Septiņi paņēmieni, kā iztīrīt pieķepušu cepeškrāsni

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Virtuves saimnieka godu mērīs pēc tā, cik tīra būs viņas cepeškrāsns. Lai tā spīdētu un laistītos noderēs septiņi paņēmieni, kā to atkal dabūt pie kārtības!

Iedarbīgi dabas līdzekļi – spināti.  Tie noder gan piedegušas plīts virsmas, gan cepeškrāsns tīrīšanai. Uz netīrajām vietām uzliec sakarsētu spinātu putriņu un atstāj, lai vismaz pusstundu iedarbojas. Tad ar lupatiņu rūpīgi notīri. Netīrumu atmiekšķēšanu veic spinātos esošā oksālskābe.

Ņem talkā skūšanās putas! Uzpūt putas uz netīrumiem, kas piekaltuši pie cepeškrāsns sienām un pamatnes, ļauj kādu brīdi iedarboties un izmazgā ar ūdeni. Ja nepieciešams, procesu atkārto vēlreiz un pašās beigās iztīrīto krāsni sakarsē.

Noder arī pulveris. Ņem palīgā veļas pulveri vai pulverveida trauku tīrāmo līdzekli. Uzkaisi plānā kārtā uz cepeškrāsns pamatnes un uzklāj virsū divas kārtas samitrinātu papīra dvieli. Atstāj pa nakti, lai iedarbojas. Nākamajā dienā noņem papīrus kopā ar netīrumiem un krāsni rūpīgi izberz ar ūdenī saslapinātu lupatiņu.

Karsē sāli! Cepeškrāsns pamatni saslapini un netīrās vietas bagātīgi apkaisi ar sāli tā, lai izveidojas balta kārta. Ieslēdz krāsni uz visaugstāko temperatūru un karsē, līdz sāls sabrūnē – tas var ilgt labu laiku. Tad krāsni atdzesē remdenu un sāli uzmanīgi izslauki laukā, lai nenošvīkā pamatni. Beigās iztīri ar mitru lupatu.

Rasa atmiekšķē piedegumu. Ja dzīvo dzīvoklī vai mājā, kur turpat pie sliekšņa plešas mauriņš, apķepušas grila vai cepeškrāsns restes piemērotos laikapstākļos vakarā noliec zālē. Rasa un gaisa mitrums netīrumus itin labi atmiekšķē. Nākamajā rītā notīri ar etiķūdenī samērcētu lupatiņu.

Ar tvaiku pret piedegumu. Karstumizturīgā traukā ielej ūdeni un iespied sulu no 4–6 citrona pusītēm. Ieliec cepeškrāsnī, ieslēdz 200 grādu temperatūru un kādu laiku karsē. Karstie tvaiki kombinācijā ar citrona ēterisko eļļu un skābi labi atmiekšķē taukus un pieķepušas produktu atliekas. Pašās beigās remdenu krāsni iztīri ar mitru lupatiņu.

Alumīnija folija komplektā ar cepampulveri. Vislabāk noder apkaltušai elektriskās plīts virsmai. Alumīnija folijas gabalu saujā saņurca. Uz netīrās virsmas bagātīgi uzkaisa cepampulveri. Uzlej nedaudz ūdens un ar saņurcīto foliju izberzē putriņu pa visu virsmu tā, lai noberž brūno piedegumu. Pēc tam notīra ar mitru lupatiņu.  

Tēmas