foto: Juris Rozenbergs
Dainis Grūbe pamet Rīgu un pārceļas ārpus pilsētas
Tīras grīdas katru dienu
2019. gada 21. maijs, 13:32

Dainis Grūbe pamet Rīgu un pārceļas ārpus pilsētas

Jauns.lv

Dailes teātra aktiera un TV seriālu Sarkanais mežs un Viss no jauna galveno lomu atveidotāja Daiņa Grūbes (35) ģimene jau otro mēnesi iedzīvojas un iekārtojas savā jaunajā mājā Pierīgā. Nu bērni varēs augt tuvāk dabai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: Juris Rozenbergs

Līdz šim Dainis ar sievu Mariju un meitām Reinu (8) un Maiju (4) dzīvoja četru dzīvokļu mājā Āgenskalnā, taču pēc jaunākās meitas piedzimšanas aktieris jutis, ka mājoklī kļūst par šauru, tāpēc sācis apzināt iespējas pārcelties uz plašāku mājvietu. „Iepriekšējā dzīvoklī mums bija trīs istabas. Bet viesistaba, piemēram, bija salīdzinoši neliela, apmēram tāda, kā tagadējā mājā virtuves zona. Lielais dīvāns, kāds mums ir tagad, tur nebūtu ietilpināms, turklāt arī meitām bija kopīga istaba. Ar Mariju prātojām, ka bērni tomēr aug, katram vajadzīga sava telpa, līdz ar to meklējām kaut ko lielāku. Pārdevām kredītā iegādāto dzīvokli Āgenskalnā un nopirkām šo, kas ir krietni plašāks. Te katrai meitai ir jau iekārtota sava istaba, dušas vietā – vanna, bet viesistabā, kas apvienota ar virtuvi, ir brīnišķīgi augstie griesti, kas rada patīkamu plašuma sajūtu,” gandarījumu par jauno mājokli pauž aktieris.

Vairāk miera un svaiga gaisa

Dainis Grūbe saka – ārpus pilsētas dzīvojot, īpaši novērtē mierīgo gaisotni un krietni svaigāko gaisu. „Es jau pats arī neesmu rīdzinieks – mana dzimtā puse ir Madona. Pirms trim gadiem mani vecāki no Madonas pilnībā pārvācās uz laukiem Pļaviņās, kurp tagad mūsu meitenes brauc pavadīt visas brīvdienas. Viņām tur ir īsta paradīze – meži, pļavas. Kad sabrauc vēl māsīcas un brālēni, tad ir lielie prieki. Vispār nevar salīdzināt ar dzīvi Rīgā. Tā kā pats tur bērnību pavadīju, zinu, cik labi ir pie dabas, un tagad dikti priecājos, ka arī mūsu bērniem patīk. Tur ir kazas, var ganīt vistas, zosis, un kas tik tur vēl nav. Bērniem tur ir forši! Man ir liels prieks, ka mums ir tādi lauki un ka viņas pašas uz turieni raujas,” atzīst aktieris.

foto: Juris Rozenbergs

Paša ģimenes pārcelšanos ārpus Rīgas robežām viņš neizjūt kā apgrūtinājumu, jo, izrādās, ceļā uz Rīgas centru pavada tieši tikpat daudz laika kā iepriekš no Āgenskalna, nīkstot sastrēgumos. „Reinai centrā ir skola, un aizvest viņu uz to varu tikpat ilgā laikā kā no Āgenskalna, neraugoties uz to, ka šī vieta ir piecus kilometrus tālāk. Pa ceļam mums ar meitu ir ļoti interesantas sarunas – mācāmies, skaitām mašīnu numurus, ir saskaitīšana, atņemšana –, līdz ar to laiks mums paiet ļoti ātri,” smaidot izklāsta aktieris.

Sienas vēlas atsvaidzināt ar mākslas darbiem

Dainis stāsta, ka apzināti nav tiecies pēc mājokļa ar plašu privāto pagalmu vai dārzu. „Atsevišķu māju negribējām, jo tad jāstrādā daudz vairāk. Piemēram, šopavasar mājas priekšā iekopsim apstādījumus, iestādīsim eglīti, ko katru gadu Ziemassvētkos paši varēsim pušķot, bet zālienu nesēsim, jo, tā kā bērnību pavadīju laukos, zāli esmu „atpļāvies”, jau sākot no septiņu gadu vecuma,” saka aktieris, skaidrojot, kādēļ jauno dzīvesvietu izraudzījies rindu mājā.

foto: Juris Rozenbergs

Mēbeles aktiera ģimene jau sarūpējusi, tagad jādomā, kā interjeru padarīt mājīgāku. „Tās sienas tik lielas, tik baltas un pliekanas... Gribas atdzīvināt ar kādu skaistu mākslas darbu. Viesistabas centrā vēlamies milzīgu gleznu, arī meiteņu istabās gribas pie sienām izvietot skaistus mākslas darbus,” prāto Daiņa sieva Marija.

Kolēģi iesaka izmēģināt iRobot

Aktiera ģimenes jaunajā mājoklī, kura platība ir teju 130 kvadrātmetru, ir izklāts pārdomāts grīdas segums – ūdensizturīgs lamināts, kas īpaši piemērots, ja mājās ir dzīvnieki, jo grīdu ar suņa nagiem nav iespējams sabojāt. Šāds risinājums izvēlēts tāpēc, ka Dainim un Marijai ir franču buldogs Boriss – aktīvs un sabiedrisks suns, ko Dainis pats apmācījis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Juris Rozenbergs

„Tā kā mums tagad ir lielākas telpas, kuras attiecīgi prasa vairāk laika uzkopšanai, kā arī Boriss, kam spalva no kažoka krīt nepārtraukti, jau krietnu laiku spriedām, ka mums noderētu robotizētais putekļsūcējs, kāds jau ir vairākiem maniem teātra kolēģiem. Viņi ieteica painteresēties par iRobot, apgalvojot, ka šis ekonomē laiku, dodot iespēju darīt savas lietas, atbrīvojot cilvēku no domāšanas par grīdas tīrību,” stāsta Dainis Grūbe. „Nodomāju, ka mums tas būtu pašā laikā! Ne katru dienu es vai sieva gribam ņemt rokā putekļsūcēju. Bērni pagaidām to vispār atsakās darīt.”

Bažas par suņa dusmu uzplūdiem neapstiprinās

Tagad aktiera mājokli pucē iRobot Roomba 980, un visa ģimene ir sajūsmā par jauno palīgu. „Tā kā mums šobrīd mājās ir aktuāla Harija Potera tēma, iRobot nosaucām par Hariju. Ar vārda izvēli gan nebija vienkārši. Es gribēju to nosaukt par Voldemortu, bet bērni un sieva uzstāja, ka jābūt tomēr Harijam,” smejot stāsta aktieris.

foto: Juris Rozenbergs

„Biju nobažījies par Borisa attiecībām ar iRobot, jo viņš mums ir suns ar izteiktu raksturu. Satraucos, ka tik Boriss neizdomā robotam uzbrukt un to sagrauzt. Jo, ja viņam kaut kas nepatīk, viņš nevairās likt lietā zobus, piemēram, lai aizstāvētos. Iztēlojos, kā sliktākajā gadījumā Boriss Hariju izaicinātu uz cīņu. Pirmās divas dienas suns reaģēja mazliet satraukti – bija iespaids, ka iRobot tiek uztverts kā konkurents, kā jauns sargs, kas ieradies mājās, bet tagad sunim robots ir pilnīgi vienaldzīgs. Manas bažas bija nevietā. Domāju, ka viņam pašam arī labāk patīk uzturēties tīrā vidē,” spriež Dainis.

Aktieris novērtē, ka iRobot uzkopj katru grīdas milimetru. „Šajā robotā ir sistēma, kas ļauj tam uzzīmēt telpu karti – plānu, un tad tas zina – „esmu bijis tur; neesmu bijis tur”. To ilustrē piemērs ar Borisu – ja Boriss guļ viņam ceļā, Harijs it kā atsitas pret suni un saprot, ka tālāk netiek. Tad brauc pa citiem maršrutiem un beigās atgriežas iztīrīt to piefiksēto vietu, ko pirms brīža bija aizšķērsojis suns. Agrāk vai vēlāk robots tajā zonā atgriežas un visu satīra,” novērojis aktieris.

Dainim ir arī ko teikt par to, kā mainījusies ikdiena attiecībā uz bērniem un kārtību mājās. „Kopš mājās ir iRobot, ikviens zina, ka visam ir jābūt maksimāli sakārtotam – vismaz paceltam augstāk par grīdu, kur darbojas Harijs. Jau pieredzējām atgadījumu, kad Harijs bija ierāvis sporta somas striķīti. Svarīgie sīkumi pa grīdu vairs nemētājas,” saka Grūbe.

Ekonomē laiku un saudzē nervu sistēmu

Daiņa sieva Marija atzīstas: „iRobot bija mans sapnis! Es nevaru ciest, ka man pie zeķēm kaut kas līp klāt, un ar Borisu un viņa spalvām – tā bija īsta elle! Vecajā dzīvoklī grīdas ar putekļsūcēju tīrīju vismaz divreiz dienā. Visur, kur viņš pakasās, es uzreiz metos klāt ar rokas putekļsūcēju, jo man ļoti nepatīk, ka iznēsā spalvas. Novērtēju, ka iRobot ir ideāls palīgs pagultes iztīrīšanā. Ar putekļsūcēju tur pat nav iespējams normāli piekļūt tā, lai gultas apakšu sakoptu kvalitatīvi. Kopš katru dienu mums pagultes iztīra Harijs, šķiet, ka guļamistabā ir krietni vairāk, ko elpot.”

foto: Juris Rozenbergs

Aktiera sieva secinājusi, ka iRobot Roomba 980 ne tikai ietaupa laiku, kas būtu jāvelta grīdas tīrīšanai ar manuālo putekļsūcēju. „Tas man ne tikai atvieglo ikdienu, bet arī saudzē nervu sistēmu. Suns un bērni mājās sanes smiltis. Tagad, kad ejam ārā un redzu, ka koridorā ir smiltis, jo kāds ir aizskrējis uz istabu pēc kaut kā aizmirsta, pateicoties iRobot, varu izlikties, ka to neredzu – ka tas uz mani neattiecas. Ieslēdzu robotu, un, atbraucot mājās, mums viss atkal ir tīrs. Es jūtu, ka stresa līmenis ir samazinājies, vairs nevajag aizrādīt bērniem, lai iekštelpās neiet ar āra apaviem,” saka Marija Grūbe.

Saprotams vieglāk nekā televizors

foto: Juris Rozenbergs

Dainis atzīstas, ka ar mūsdienu tehnoloģijām lielākoties ir uz jūs, tas attiecas uz visu – gan televizoriem, gan datoriem, gan visu pārējo. „Bet robots „viegls” lietošanā, tur vispār nav nekā sarežģīta!” uzskata Dainis. „Pirmās pāris dienas visi skatījāmies, kā tas notiek, kā iRobot strādā. Tagad tas viss notiek brīžos, kad mūsu nav mājās. Kad atgriežamies, Harijs jau ir savā vietā. Un te ir viena ļoti noderīga funkcija: ka iRobot var ieslēgt, neatrodoties mājās, – izmantojot aplikāciju mobilajā tālrunī. Bet ieslēgt robotu var arī manuāli: uz iRobot korpusa ir trīs pogas, un ar tām trim pogām arī visu var izdarīt – gan iestatīt režīmu, gan palaišanas laiku, gan vienkārši ieslēgt un palaist darboties,” pieredzē dalās aktieris, kurš novērtē arī to, ka ierīces gružu tvertnes izņemšana un iztīrīšana ir vienkārša un ātra. „Šajā laikposmā esmu sapratis, ka iRobot ir funkcionāla un ļoti noderīga mūsdienu tehnoloģija. Domāju, ka to jo īpaši novērtēs tādi cilvēki kā es, kam dzīves ritms ir tāds diezgan skrejošs. Ja putekļsūcēju mājās vari paņemt rokās sestdien un svētdien vai arī tie ir tikai vakari, tad pilnīgi noteikti iRobot ir ļoti, ļoti laba lieta.”

iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980 ir aprīkots ar savācējrullīšiem, kas pasargāti no netīrumu uztīšanās, un divreiz jaudīgāku jaunās paaudzes sūkšanas turbīnu. Roomba, atrodoties uz paklājiem un grīdsegām, automātiski palielina sūkšanas jaudu dziļākai tīrīšanai. Robota navigācija ļauj tam apgūt un iztīrīt visas grīdas vienā mājokļa līmenī (līdz 185 kvadrātmetriem), izveidojot precīzu vides karti un kontrolējot savu atrašanās vietu tajā, lai vajadzības gadījumā varētu uzlādēties un turpināt darbu no vietas, kur tas bija pārtraukts.

iRobot Roomba 980 varat attālināti vadīt, kontrolēt un tam iestatīt piemērotus tīrīšanas uzstādījumus, izmantojot iRobot Home lietotni.

Gudri. Vienkārši. Tīri.

Tālr. 20244222

Reklāmas projekts sadarbībā ar