5 ļoti garšīgi veģetāri ēdieni, kuros var lietot rapšu eļļu
foto: Shutterstock
Garšīgi

5 ļoti garšīgi veģetāri ēdieni, kuros var lietot rapšu eļļu

Jauns.lv

Dzīvnieku valsts produktu samazināšana uzturā vai pavisam atteikšanās no tiem - veģetārisms un vegānisms kļūst par arvien populārāku dzīvesstila tendenci. Šoreiz piedāvājam 5 veģetāru ēdienu receptes, kurās kā taukvielu var izmantot veselīgo rapšu eļļu.

Pasta ar brokoļu pesto un ciedru riekstiem

30 minūtes, 4 porcijas

Sastāvdaļas
150g makaroni
1 vidējs brokolis
2 ķiploka daiviņas
rapšu eļļa PĒRLE
sāls, pipari
2/3 gl. ciedru rieksti
1/3 gl. rīvēts Parmezāns

Gatavošana
1. Brokoli sadala lielos ziedos un novāra sālsūdeni apm. 5 min. Brokoļus notecina, aplej ar aukstu ūdeni. Nogriež tiem kātiņus, ziedus sadalot mazākās daļās. Kātiņus sablendē ar rapšu eļļu PĒRLE, pievienojot 1/3 gl. riekstu, ķiplokus, sieru un sāli pēc garšas.

2. Makaronus novāra atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma, notecināt. Mazliet ūdens atstāj mērcei. Makaronos iemaisa brokoļu pesto un atdalītos brokoļu ziedus. Pēc garšas pievieno svaigi maltus piparus.

3. Pasniedz siltus, pārkaisot ar ciedru riekstiem.

foto: Shutterstock

Veģetārais borščs

4 porcijas

Sastāvdaļas
1/2 kāpostgalvas
2 vidēji lielas bietes
3 vidēji lieli kartupeļi
2 tomāti
2 burkāni
1 pētersīļa sakne
1 sīpols
1 lauru lapa
rapšu eļļa PĒRLE
etiķis vai citrona sula
smaržīgie pipari
svaigi zaļumi
krējums
ķiploki
cukurs, sāls

Gatavošana
1. Bietes notīra un sagriež salmiņos. Pannā uzkarsē eļļu un apcep bietes, apm. 10 min. Pievieno etiķi vai citrona sulu, lai bietes nezaudē krāsu. Pielej 1 gl. karsta ūdens, apsedz ar vāku un sautē 15-20 min. Tomātus noblanšē, novelk ādu, sagriež kubiņos un pievieno bietēm, sautē vēl 5 min. 

Sīpolu sagriež mazos kubiņos, burkānus un pētersīļa sakni sagriež salmiņos. Citā pannā uzkarsē 1-2 ēd. k. rapšu eļļas PĒRLE un apcep tajā dārzeņus, ik pa brīdim apmaisot, apm. 10 min. Pievieno lauru lapu un pāris smaržīgo piparu graudiņus. 
Apceptus dārzeņus pārliek katlā, pievieno cukuru, 2 l ūdens un uzvāra.

2. Kartupeļus sagriež kubiņos, kāpostu - plānos salmiņos. Katlā pievieno kāpostus un vāra apm. 10 min. Pievieno kartupeļus un vāra līdz gatavībai. Gatavai zupai pievieno svaigi sakapātus zaļumus un ķiplokus, uzliek vāku un ļauj 20 min. ievilkties.

3. Pasniedz ar krējumu un svaigiem zaļumiem.

foto: Shutterstock

Vegānie kartupeļu salāti 

4 porcijas

Sastāvdaļas
700g kartupeļi
300g mazsālīti gurķīši
1 paprika
3 seleriju kāti
1 sarkans sīpols
zaļumi
Mērcei:
120g Indijas rieksti
1 ēd.k. rapšu eļļa PĒRLE
1 ēd.k. ābolu etiķis
1 ēd.k. Dižonas sinepes
1 ēd.k. agaves sīrups
2-3 ķiploka daiviņas
sāls, pipari 

Gatavošana
1. Indijas riekstus liek bļodā, pārlej ar ūdeni un atstāj 1 stundu.

2. Pa šo laiku novāra ar mizu kartupeļus, atdzesē un nomizo. Kartupeļus sagriež kubiņos. Papriku sagriež uz pusēm, izņem sēklotni un arī sagriež kubiņos. Tādos pašos kubiņos sagriež arī selerijas kātus un mazsālītos gurķīšus. Sīpolu sagriež mazos kubiņos. Visus dārzeņus liek salātu bļodā.

3. Gatavo mērci. No riekstiem notecina ūdeni, pārliek blenderī. Pievieno eļļu, etiķi, 1/3 glāzes ūdens, agaves sīrupu, Dižonas sinepes, ķiplokus un visu sasmalcina. Pievieno pēc garšas sāli un svaigi maltus piparus.

4. Salātiem pievieno mērci, sasmalcinātus zaļumus un samaisa. Pasniedz uzreiz.

foto: Shutterstock

Pelēko zirņu un pupiņu sautējums

45 minūtes, 4 porcijas

Sastāvdaļas
400g vārīti pelēkie zirņi
300g vārītas pupiņas
700g lečo
2 sīpoli
cepšanai - rapšu eļļa PĒRLE
2 selerijas kāti
3-4 ķiploka daiviņas
2 ēd.k. kūpināta paprika
2 ēd.k. Balzamiko etiķis
sāls, pipari

Gatavošana
1. Sīpolus un ķiplokus notīra un sasmalcina. Papriku un seleriju sagriež mazos kubiņos. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, selerijas un papriku. Pievieno mazliet ūdeni un sautē 15 min.

2. Pievieno kūpinātu papriku, ķiplokus, etiķi, lečo un sautē vēl min. 10. Tad pievieno pupiņas un zirņus un sautē vēl 15 min.

3. Pasniedz kā pamatēdienu vai piedevu gaļai.

foto: Shutterstock

Tvaicētu biešu salāti ar svaigiem gurķiem

10 minūtes, 2 porcijas

Sastāvdaļas
500g tvaicētas bietes
250g svaigs gurķis
zaļumi
rapšu eļļa PĒRLE
sāls, svaigi malti pipari

Gatavošana
1. Bietes sarīvē uz dārzeņu rīves. Bietēm pievieno salmiņos sagrieztus gurķus, sasmalcinātus zaļumus, sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas, pievieno rapšu eļļu PĒRLE un samaisa.

2. Uzreiz pasniedz galdā.

foto: Shutterstock

Reklāmraksts publicēts sadarbībā ar rapšu eļļu PĒRLE