foto: Shutterstock
Vokpanna: 4 interesantu ēdienu receptes, ko tajā var pagatavot
Garšīgi
2019. gada 21. janvāris, 11:48

Vokpanna: 4 interesantu ēdienu receptes, ko tajā var pagatavot

Jauns.lv

Vokpannās gatavotie ēdieni ir populāri - tie ir gardi un ātri pagatavojami. Šī panna ātri sakarst un ātri atdziest, produkti strauji sacepas, tomēr neizjūk, un ēdiens ir gatavs dažās minūtēs. Voka ēdieni nav iedomājami bez labas eļļas, un šoreiz piedāvājam 4 receptes, kurās var izmantot mūsu pašu rapšu eļļu.

Klasiskajai vokpannai ir apaļa apakša un augstas apaļas vai konusveida malas. Modernās pannas dibens ir plakans, pielāgots sildvirsmām, tomēr tā der tikai plītīm ar liesmu vai gāzes degļiem. Turklāt liesmai jābūt jaudīgai; uz parastā gāzes riņķa var likt tikai mazu panniņu.

Vokā gatavoto ēdienu faniem jālūko pēc gāzes plīts ar vienu lielāku degli vai īpaša statīva, uz kura novietot pannu. Vēl vajag restītes, kur novietot apceptos produktus, piemēram, gaļu vai zivi, ko dārzeņiem pievienos tikai pašās gatavošanas beigās. Vārot un tvaicējot vajadzēs arī vāku.

Kā pareizi lietot?

Panna labi jāsakarsē, tad vienmērīgi jāieeļļo. Visi produkti jāsagriež jau laikus un jāsaliek pa rokai, jo gatavošana noritēs zibenīgā ātrumā. Pēc lietošanas panna jāizmazgā ar karstu ūdeni, jāizslauka, jāizžāvē un jāieziež ar eļļu, lai, nākamreiz gatavojot, produkti nepiedegtu.

foto: Shutterstock

Vokpannā ceptas desiņas ar dārzeņiem

20 minūtes, 4 porcijas

Sastāvdaļas
200 g cigārdesiņas
200 g Parmezāna cigāri
1 sīpols
500 g saldētu dārzeņu maisījums
1 ēd.k. rapšu eļļa PĒRLE
2 tējk. paprikas pulveris
1 ēd.k. sojas mērce
10 melnās olīvas (bez kauliņiem)
svaigs timiāns
sāls un svaigi malti pipari

Gatavošana
1. Desas sagriež slīpās šķēlītēs. Nomizo un sasmalcina sīpolu. Sīpolu un desas dažas minūtes apcep vokpannā vai lielā cepamajā pannā. Pievieno tikko no saldētavas izņemtus dārzeņus un cep vēl kādu brīdi.

2. Pēc garšas pievieno paprikas pulveri, sojas mērci, sāli un piparus. Visu pārkaisa ar svaigu sasmalcinātu timiānu un olīvām.

3. Tradicionāli pasniedz ar dārzeņu buljonā vārītu kuskusu.

foto: Shutterstock

Cūkgaļas strēmelītes ar brokoļiem Austrumu gaumē

Sastāvdaļas
300g cūkgaļas karbonāde
200g brūnie pilngraudu rīsi
1 brokolis (apm. 250g)
1 ēd.k. rīvēta ingvera sakne
2 ķiploka daiviņas
2 ēd.k. saldskābā čili mērce
1/2 ēd.k. rapšu eļļa PĒRLE
sojas mērce

Gatavošana
1. Rīsus novāra atbilstošo instrukcijai uz iepakojuma.

2. Brokoļus sadala ziedos vai sagriež mazākos gabalos. Brokoļus iemet vārošā sālsūdenī, vāra 3-4 min, ūdeni uzreiz notecina un ar aukstu ūdeni brokoļus noskalo, lai apturētu vārīšanas procesu un brokoļi saglabātu koši zaļo toni.

3. Gaļu sagriež strēmelītēs. Pannā ielej eļļu un ātri apcep cūkgaļu, pievieno sojas mērci pēc garšas, ingveru, sasmalcinātus ķiplokus, čili mērci, apmaisa. Kad gaļa ir gatava, pievieno brokoļus, ātri apcep un uguni izslēdz.

4. Pasniedz uzreiz.

foto: Shutterstock

Olu nūdeles Bangkokas gaumē

35 minūtes, 2 porcijas

Sastāvdaļas
250 g olu nūdeles
2 burkāni
1 sīpols
1 sarkanais čili
2 ēd.k. rapšu eļļas PĒRLE
2 ēd.k. sojas mērce
1 ēd.k. teryaki mērce
1 ēd.k cukurs
2 ēd.k. sezama sēkliņas
1 burciņa Ķīnas saldskābā mērce
500 g svaigs cūkgaļas šķiņķis
2 laimu sula un miziņas

Gatavošana
1. Nūdeles vāra lielā daudzumā sālsūdens (atbilstoši norādēm uz iepakojuma). Burkānus nomizo un sagriež strēmelītēs. Sīpolu nomizo un sagriež ripiņās. Čili noskalo, iztīra sēkliņas, mīkstumu sagriež. Burkānus, sīpolu šķēlītes un čili dažas minūtes karsē vokpannā (vai parastā lielā pannā) pusē no paredzētā eļļas daudzuma.

2. Dārzeņus liek šķīvī. Šķiņķi sagriež plānās sloksnītēs. Gaļu karsē vokpannā atlikušajā eļļā. Pievieno sojas mērci, saldskābo Ķīnas mērci, teryaki mērci, cukuru, laima sulu un miziņu.

3. Notecina nūdeles un pannā samaisa ar sakarsētiem dārzeņiem. Pārkaisa sezama sēkliņas.

4. Ēdienu pasniedz ar saldo čili mērci vai mango čatniju.

foto: Shutterstock

Rīsi ķīniešu gaumē steidzīgajiem

Sastāvdaļas
250 g rīsi
burciņa Ķīnas saldskābā mērce
400 g maltā gaļa
cepšanai - rapšu eļļa PĒRLE
garšvielas

Gatavošana
1. Vokpannā ielej eļļu, sakarsē, apcep malto gaļu. Var pievienot kubiņos sagrieztus dārzeņus. Pievieno garšvielas un Ķīnas saldskābo mērci. Kad mērce gatava, pievieno novārītus rīsus un visu rūpīgi samaisa. Nogriež uguni un atstāj uz pāris minūtēm ievilkties.

2. Pasniedz ar sezonāliem svaigu dārzeņu salātiem.

Raksts tapis sadarbībā ar rapšu eļļu PĒRLE