foto: Shutterstock
Nenovērtētā ūdeņraža pārskābe: kā to izmantot saimniecībā
Dezinfekcijai, tīrīšanai, balināšanai - ir ļoti daudz veidu, kā saimniecībā izmantot ūdeņraža pārskābi. Vispopulārākā 3% ūdeņraža pārskābe, kas nopērkama jebkurā aptiekā.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 2. decembris, 06:02

Nenovērtētā ūdeņraža pārskābe: kā to izmantot saimniecībā

"100 Labi Padomi"

Ūdeņraža pārskābe ir lielisks palīgs saimniecībā: līdzeklis ir dezinficējošs, oksidējošs. Laba alternatīva hloram, kas nav draudzīgs videi. Ir divi ūdeņraža pārskābes veidi – viskoncentrētākā ir 35% pārtikas ūdeņraža pārskābe, ko izmanto kā konservantu un balinātāju pārtikas rūpniecībā, retāk saimniecībā. Plašāk pazīstama ir 3% ūdeņraža pārskābe, kas nopērkama jebkurā aptiekā.

Virsmu tīrīšanai

Ielej ūdeņraža pārskābi pudelē ar smidzinātāju un izmanto tūlītējai galdu, spoguļu, stiklu, izlietņu, plastikāta paneļu un citu virsmu tīrīšanai.

Virtuves dēlīšu un sūkļu dezinfekcijai

Virtuves dēlīšus, ko izmanto gaļas un zivju griešanai, mazgājamos sūkļus un citus saimniecības piederumus vari atbrīvot no patogēnās mikrofloras, piemēram, salmonellas baktērijām, izmantojot ūdeņraža pārskābi. Dēlīšus vari tīrīt ar neatšķaidītu līdzekli, bet sūkļus iemērc ūdens un pārskābes maisījumā 1:1.

Drēbju un veļas balināšanai

Vari pievienot glāzi ūdeņraža pārskābes mazgājot balto veļu – tas palīdzēs atjaunot tai baltumu. Vari arī izskalot balto veļu un dvieļus ūdenī, kas sajaukts ar glāzi pārskābes, kas novērsīs dzeltēšanu un izņems grūti izmazgājamus traipus.

Pelējuma un sēnītes neitralizēšanai

Ielej pudelē ar smidzinātāju viena daļa pārskābes un divas daļas ūdens. Izsmidzini maisījumu vietā, kur iemeties pelējums, pagaidi 10 minūtes un notīri ar sūkli vai birsti.

Grīdu mazgāšanai

Pusglāzi ūdeņraža pārskābes sajauc ar četriem litriem karsta ūdens un mazgā jebkura materiāla grīdu – gan flīzes, gan koku, gan linoleju.

Tualetes podu dezinfekcijai

Ar tīru ūdeņraža pārskābi var efektīvi tīrīt un dezinficēt tualetes podus – tā iznīcinās visus mikrobus.

Flīžu šuvju atjaunošanai

Ar šo līdzekli vari notīrīt flīžu šuves, kas laika gaitā kļuvušas tumšākas. Izsmidzini ūdeņraža pārskābi uz netīrajām vietām, atstāj uz pusstundu, pēc tam kārtīgi noberz ar cietu birsti. Sienas un grīda atkal būs kā jaunas!

Trauku spožumam

Pievieno pusglāzi pārskābes ūdenim izlietnē vai bļodā un nomazgā traukus un glāzes. Trauki atgūs spožumu.

Zobu birstes tīrībai

Lai iznīcinātu visas baktērijas no zobu birstes sariem, ievieto to uz dažām minūtēm 3 % ūdeņraža pārskābē. Pēc tam kārtīgi izskalo ūdenī – higiēnas priekšmets būs atguvis tīrību.

Dārzeņu un augļu dezinfekcijai

Lai veikalā pirktie augļi un dārzeņi glabātos ilgāk, veic dezinfekciju ar ūdeņraža pārskābi. Izmanto smidzinātāju, kurā ieliets pārskābes un ūdens maisījums 1:1, apsmidzini augļus un dārzeņus un kārtīgi noskalo.

Dārza aizsardzībai

Līdzeklis palīdzēs tikt galā ar kaitēkļiem, kukaiņiem, pelējumu un pat sakņu puvi. Apsmidzini augus vai iemērc sēklas pirms stādīšanas šķīdumā, kas pagatavots pēc receptes – uz 4,5 litriem ūdens 30 ml 35 % ūdeņraža pārskābes. Tas novērsīs lapu un sakņu pelējuma veidošanos un arī atbaidīs kaitēkļus.