foto: Juris Rozenbergs
Ieva un Mārtiņš Rubeņi par iRobot: “Lielisks palīgs jaunajiem vecākiem!”
“Mums abiem ļoti patīk tīrība, regulāri gan sūcam, gan mazgājam grīdas, un nu, ieslēdzot robotu pat divreiz dienā, tas vienmēr vēl atrod, ko savākt,” atzīst Ieva un Mārtiņš Rubeņi.
Tīras grīdas katru dienu
2018. gada 1. septembris, 06:07

Ieva un Mārtiņš Rubeņi par iRobot: “Lielisks palīgs jaunajiem vecākiem!”

Jauns.lv

Olimpiskais medaļnieks, bijušais kamaniņbraucējs Mārtiņš Rubenis ar sievu gleznotāju Ievu Rubeni novērtē, kā laiku ieekonomē un mājas soli atvieglo robotizētais putekļsūcējs iRobot Roomba 966.

Rubeņu pāris audzina septiņus mēnešus veco meitu Adelīnu un jau pusotru gadu dzīvo Āgenskalnā 83 kvadrātmetrus plašā dzīvoklī, kas rūpīgi un pārdomāti projektēts, iekārtots pēc pašu gaumes. Nu ozolkoka dēļu grīdas un virtuves flīzes jaunās ģimenes mājoklī ik dienu pucē iRobot, un ar nesen gūto palīgu Ieva un Mārtiņš ir dikti apmierināti.

foto: Juris Rozenbergs
“Man ir gari mati, kas tagad, bērniņu barojot, mēdz vairāk izkrist, bet iRobot labi tiek ar tiem galā. Nedēļu lietojot, rullīši nebija sapinušies matos, un robots nebija jāglābj,” stāsta Ieva.

Jaunais modelis neliek vilties

Kopš aizvadītā gada izskaņā pasaulē nāca Ievas un Mārtiņa meita Adelīna, kura prasa uzmanību un rūpes 24 stundas diennaktī, Rubeņu ģimenē nenoliedzami ikdiena tika pakārtota bērnam.

“Laika kļuva maz, bet tīrības koeficients pieauga. Sākām domāt par robotizētu putekļsūcēju, jo palīdzība noderētu. Krietnu laiku apsvērām visus par un pret, jo atsauksmes par tāda veida grīdas uzkopšanas ierīcēm dzirdētas dažādas. Piemēram, līdzīgs robots bija manai mammai, bet viņa nebija īsti apmierināta. Taču no brāļa ģimenes, kas nesen kļuvuši par iRobot saimniekiem, dzirdējām ļoti labas atsauksmes,” stāsta Ieva, kura ievērojusi, ka līdzīgus, citu zīmolu robotizētos putekļsūcējus cilvēki nereti nedaudz palieto un ieliek glabāties skapī, pārdod vai atdāvina. “Tas viesa šaubas par šādas ierīces nepieciešamību, bet, pamēģinot iRobot Roomba 966, neesam vīlušies. Mums šis robos tiešām ir noderīgs palīgs, un ar to, kā tas strādā, esam apmierināti,” piebilst māksliniece.

foto: Juris Rozenbergs
Mārtiņam robota iztīrīšana problēmas nesagādā: “Kad birstītēs vai rullīšos ir iepinies kāds mats, to viegli var noņemt. Mehānikas daļa, kas attiecas uz lietotāju, ir elementāri saprotama – viegli izņemami gan netīrumu savācējrullīši, gan ērti notīrāma birstīte.”

Savāc pat neredzamus netīrumus

Mārtiņš Rubenis, kurš pēc sportista karjeras beigšanas iesaistījies kamanu projektēšanā un būvēšanā, atzīst, ka viņš iRobot novērtējis ne tikai pēc paveiktā, bet arī izpētījis tā tehnisko pusi. “Man patīk tas, ko redzu, – gan ierīces kvalitāte, gan komponenti ir rūpīgi pārdomāti. Aplūkojot darba rezultātu, ir skaidrs, ka šī nav pirmā iRobot versija, bet pati jaunākā. Būtu interesanti uzzināt, cik priekšgājēju tam bijis. Jo var redzēt, ka tas nav pirmo ideju apkopojums, bet gan kārtīgi nostrādāts produkts, kurā ir ņemtas vērā pat mazākās priekšteču nepilnības. Tāpēc arī tas kvalitatīvi funkcionē. Domāju, ka adekvātāk tā darbību varētu raksturot pēc pusgada, kad tas būs ar mums padzīvojis un pastrādājis. Tad arī varētu spriest par nolietojumu un to, kā tas turas ilgtermiņā,” spriež Rubenis.

foto: Juris Rozenbergs
“iRobot lieliski disciplinē un ir kļuvis arī par palīgu rūpēs par meitu. Katru reizi pirms tā iedarbināšanas piekārtoju meitas rotaļlietas, lai tās neatrastos uz grīdas. Tagad apzinām, kas mums ir jāpaceļ, kur ko nedrīkst atstāt, piemēram, kādus vadus vai tamlīdzīgi,” pieredzē dalās Ieva Rubene.

Tā kā Ievai un Mārtiņam mājvietā allaž ir bijusi svarīga tīrība, redzamu netīrumu uz viņu ozolkoka grīdas un virtuves flīzēm faktiski nekad nav. Taču abi bijuši pārsteigti, kad iRobot, palaists darboties uz šķietami tīras grīdas, pēc 40 minūtēm savāca iepriekš nepamanītus putekļus un gružus. “Kad pēc iRobot palaišanas attaisa vaļā putekļu konteineru, redzams, ka tajā ir diezgan daudz putekļu. Tad saproti, ka robots savāc arī to, ko neredzam. Tas rada patīkamu tīrības sajūtu,” saka Mārtiņš.

Prieks atgriezties tīrā mājoklī

“Reizēm liekas, ieslēgšu putekļsūcēju un žigli izskraidīšu pa stūriem, bet tad saku sev: “Nē, ņemsim ratus, iesim pastaigāties, bet grīdu pa to laiku, lai iztīra iRobot.” Pateicoties šai iespējai, varu gan izvēdināt galvu, gan vairāk laika veltīt meitai vai citām nodarbēm. Piemēram, pamazām atsāku gleznot. Šobrīd gan vairāk par dažām stundām vienu vai divas dienas nedēļā to darīt nesanāk,” saka Ieva Rubene.

Pāris iRobot darbina, lielākoties izmantojot mobilo lietotni no attāluma, nevis piespiežot pogu uz korpusa. “Tad jo īpaši ir iespēja izbaudīt, cik patīkami ir atgriezties mājās, piemēram, no pastaigas ar bērnu, kad grīdas ir tīras. Tālvadības funkcija ir lieliska arī gadījumos, kad satiekam draugus un izlemjam aiziet pie mums iedzert tēju. Tad, izmantojot mobilo lietotni, iedarbinu robotiņu, un esmu droša, ka ierodoties grīdas būs tīras,” stāsta Ieva, kura iRobot darbina katru dienu, dažkārt pat divas reizes. “Grīda ātri piegružojas, jo nereti izbraucam cauri istabai arī ar ratiem. Turklāt meita jau sāk visu kaut ko drupināt un birdināt,” piebilst gleznotāja. “Ļoti patīk tas, ka mobilās lietotnes kartē ir iespējams apskatīties gan to, cik minūšu robots grīdu vēl tīrīs un kuru telpas daļu, pa kādu maršrutu braukājot, jau ir iztīrījis. Tad uzskatāmi ir redzamas zonas, kurās iRobot nav ticis klāt, un nākamajā reizē, piemēram, to lietu varam pacelt augšā vai pavilkt nost,” iespēju darbināt grīdas uzkopšanas robotu ar tālvadību atzinīgi novērtē Ieva.

Aptuveni 40 minūtes iegūta laika

“Mēs esam iecienījuši iRobot režīmu, kurā tas divreiz visu iztīra, un tad var uzskatāmi redzēt atšķirību ar vienas reizes tīrīšanu – pēc otrās ir patiešām rūpīgi satīrītas gan neērtākās maliņas ap mēbelēm, gan telpu stūros,” atzīst Ieva, bet Mārtiņš tikmēr svinīgi paziņo: “Un galvenais, ka arī meitai robots patīk! Nemaz nebaidās, gluži pretēji – tas viņu interesē. Viņa mēdz aizrāpot līdz tam un iedarbināt.”

foto: Juris Rozenbergs

“Un ne tikai! Arī ķer to pa māju, rāpjas virsū. Mēdzam uzlikt uz iRobot mīksto mantiņu, un tad sanāk gan tīrītājs, gan bērna aukle – divi vienā,” vīra teikto papildina Ieva.

Rubeņu ģimene piebilst, ka ar robota ienākšanu mājās brīvā laika nav vairāk, jo iekrājušies neskaitāmi citi darbi, kas jāpaveic. “Lielākais ieguvums – ikdienā vairs nav jāvelta tik daudz domu un laika grīdas tīrīšanai. Tagad aptuveni 40 minūtes laika ieekonomējam un to varam izmantot lietderīgāk. Ja mājās ir mazs bērns, tas ir aktuāli, un robots ir ļoti labs palīgs. Ja ir dzīvnieki, vēl vairāk. Daudzus paziņas esmu dzirdējusi sūdzamies, ka netiek galā ar suņa spalvām, nu mēs zinām, ko viņiem rekomendēt – iRobot,” ir pārliecināta Ieva Rubene.

iRobot Roomba 966

iRobot Roomba 966 ir aprīkots ar savācējrullīšiem, kas pasargāti no netīrumu uztīšanās, un divreiz jaudīgāku jaunās paaudzes sūkšanas turbīnu. Robota navigācija ļauj tam apgūt un iztīrīt visas grīdas vienā mājokļa līmenī, izveidojot precīzu vides karti un kontrolējot savu atrašanās vietu tajā, lai vajadzības gadījumā varētu uzlādēties un turpināt darbu no vietas, kur tas bija pārtraukts. iRobot Roomba 966 varat attālināti vadīt, kontrolēt un tam iestatīt piemērotus tīrīšanas uzstādījumus, izmantojot iRobot Home lietotni.

Gudri. Vienkārši. Tīri.

Tālr. 20244222

Reklāmas projekts sadarbībā ar Terra Virtuala