foto: Shutterstock
Lauztā sirds - atkal iecienīts vecmodīgais dārza krāšņums
Lauzto sirdi pēc noziedēšanas nevajag apgriezt vai vēl sliktāk — nogriezt. Pieredzes bagāti audzētāji saka, ka tas ir viens no izplatītākajiem un lielākajiem ļaunumiem, ko šim augam var nodarīt.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 18. maijs, 14:27

Lauztā sirds - atkal iecienīts vecmodīgais dārza krāšņums

"100 Labi Padomi"

Lauztā sirds, raudošā. sirds, Marijas sirds veclaiku dārzu puķe, kas atkal kļūst populāra. Viena no retajām, kuras ieviešanas laiks Eiropā ierakstīts dārzu vēstures dokumentos, un tas ir 1847. gads.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopš 18. gadsimta britu dabaspētnieki veda uz Angliju interesantus un neparastus augus no Ķīnas un Japānas, un šādā veidā savvaļas puķe ar ziediņiem, kas atgādina pāršķeltu sirdi, nonāca Anglijas dārzos, bet pēc tam ari citās Eiropas zemēs, tajās, kur tai piemēroti dzīves apstākļi. Mūsu dārzos tai patīk augt līdzīgos apstākļos - irdenā, ar barības vielām pietiekami bagātā augsnē, vieglā pusēnā. Vecāki augi iztur arī tiešu pusdienas sauli, taču jaunajiem tā ne visai nāk par labu, tie bieži vien nīkuļo.

Kas ir jāzina par lauztās sirds audzēšanu

Stādot lauzto sirdi kompozīcijā ar citiem augiem, jārēķinās, ka pēc noziedēšanas tā zaudēs dekoratīvo izskatu.  Dažām šķirnēm lapas iekrāsojas košākos toņos, tomēr lielākā daļa kļūst neizskatīgas.

  •     Plānojot dobi, līdzas der stādīt tādus augus, kuri sāk ziedēt vasaras otrajā pusē, kad lauzto siržu vietā veidojas pustukši laukumi.
  •     Ja lauztā sirds aug ļoti tiešā saulē, tad nezied tik krāšņi; arī pilnīgā ēnā tā nīkuļo. Lauzto sirdi pēc noziedēšanas nevajag apgriezt vai vēl sliktāk — nogriezt. Pieredzes bagāti audzētāji saka, ka tas ir viens no izplatītākajiem un lielākajiem ļaunumiem, ko šim augam var nodarīt. Apgriešana novājina un nākamajā gadā tas  nezied ne uz pusi tik krāšņi kā varētu ziedēt. Noziedējušie ziedi gan jāaizvāc, lai veicinātu ziedu veidošanos.
  •     Augsni apkārt celmam vēlams regulāri irdināt, taču jāraugās, lai neievainotu saknes.
  •     Jārēķinās, ka lauztā sirds ir ļoti trausla, tādēļ, kopjot apkārtējos augus, lai nenolauztu ne zarus, ne ziedus.
  •     Ja nāk apjausma, lauztā sirds tomēr iestādīta nepareizā vietā, pavasarī auga sakņu kamols jāsadala un jāpārstāda tur, kur vajag.
  •     Lauztās sirds saknes ļoti garšo pazemes grauzējiem, tāpēc, ja tie ieviesušies, nekas cits neatliks, kā iestādīt lauzto sirdi pēc iespējas lielākā puķupodā, kam izurbti papildu caurumi, taču tie ir pietiekami mazi, lai grauzēji netiktu iekšā. Pēc tam puķu podu ierok zemē.
  •     Ja lauztā sirds sakuplojusi un tai nepieciešama sadalīšana un pārstādīšana, tikai šā iemesla dēļ, tad īstais brīdis ir vasaras otrā puse vai arī pavasara pirmā puse.
foto: Jauns.lv
Lauztās sirds dzimtene ir tagadējās Korejas un Ķīnas teritorijas kur savvaļā tā aug lielākoties piekalnēs, skrajos lapu koku mežos.

Vai lauzto sirdi var audzēt arī puķu podā?

Audzēt var, tomēr īsti labi tā nejutīsies, jo lauztajai sirdi vajadzīgie augšanas apstākļi podā ir diezgan ierobežoti, tādēļ, ka tai patīk veidot sazarotu sakņu sistēmu. Ja tomēr nav citu iespēju, bet audzēt gribas, tad jāņem vērā, ka:

  •     nepieciešams liela izmēra pods;
  •     tas jānoliek gaišā. vietā;
  •     jārūpējas par regulāru un vienmērīgu mitrumu, taču nedrīkst pieļaut ilgstošu slapjumu;
  •     regulāri jāmēslo; ja gaidāma salna, augs jāapsedz.
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās