foto: Shutterstock
Ģimenes mīlulis - bezspalvu kaķis Kanādas sfinkss. Šķirnes kopšana, raksturs, izskats
Šis kaķis vairāk ir dauzoņa nekā sēdētājs uz dīvāna, tāpēc, pirms iegādājaties šo šķirni, jāizvērtē, vai būs laika spēlēties.
Mūsu mīluļi
2017. gada 30. maijs, 14:45

Ģimenes mīlulis - bezspalvu kaķis Kanādas sfinkss. Šķirnes kopšana, raksturs, izskats

"100 Labi Padomi"

Par sfinksu kopšanu konsultē Kanādas sfinksa kaķenes Melainas īpašniece, šķirnes kaķu audzētāja Antra Ašaka.

Izrādās, ka bezspalvu kaķi ir tikpat sena šķirne kā pasaule: plikos kaķus turējuši acteki, un tie audzēti arī Meksikā, tāpēc pagājušā gadsimta 60. gados, kad Kanādā sākusies plānveida selekcija pie šķirnes Kanādas sfinkss, par pamatu tai ņemti Meksikas plikie kaķi.

foto: Shutterstock

Izskats

Kanādas sfinkss ir stiprs un muskuļots. Viņa vēders atgādina bumbieri, it kā kaķis būtu labi paēdis. Pakaļkājas ir garākas par priekškājām, tādēļ Kanādas sfinksam ir īpatnēja gaita. Garajām kājām ir slaiki pirksti. Ausis kaķiem lielas, platas ar noapaļotiem galiem. Vēl sfinksiem raksturīga bieza āda, kas veido krokas. Kaķēni piedzimst viscaur krokaini, bet pieaugot krokas izlīdzinās, saglabājoties uz galvas, kakla un nedaudz arī uz vēdera. Jo vairāk pieaugušam sfinksam krociņu, jo labāk.
Ir divu veidu bezspalvu kaķi: tā sauktie gumijotie – vispār bez spalvām – un velūra kaķi, kuriem ādiņu klāj mīksta matiņu kārtā kā samts.

foto: Shutterstock

Kārtīga apspalvojuma trūkums padara kaķus jutīgus pret aukstumu un vēju – daudzi saimnieki saviem bezspalvainajiem draugiem gādā drēbes. Antra Ašaka savu kaķeni neģērbj pat uz izstādēm, jo mincis nav pieradis pie drēbēm.
Interesanti, ka kaķiem ir augsta ķermeņa temperatūra: nemainīgi 42 grādi!

Raksturs

Kaķis ir neparasti maigs, jautrs, atraktīvs un ieinteresēts it visā, kas mājās notiek. Ja strādāsi pie datora, tas rausīsies tev klēpī. Ja mincis jutīs, ka var tevi izaicināt spēlēties, tad pienesīs bumbiņu un, ja metīsi, gluži kā suns skries tai pakaļ. Kaķi lieliski sadzīvo ar citiem mājdzīvniekiem, labprāt spēlējas ar suņiem, skraida ar tiem kopā pa pagalmu un piedalās rotaļās.

foto: Shutterstock

Antra raksturo, ka kaķis vairāk ir dauzoņa nekā sēdētājs uz dīvāna, tāpēc, pirms iegādāt šo šķirni, jāizvērtē, vai būs laika spēlēties. Novārtā atstāts mincis darīs blēņas vai kļūs apātisks.
Kaķi ir draudzīgi pret bērniem un par savu uzskata visu mājas cilvēku un citu dzīvnieku saimi. Tos ir patīkami turēt klēpī augstās ķermeņa temperatūras dēļ un par gulēšanu vienā gultā ar saimnieku pat nav jāstīvējas – kaķi to izvēlas ar prieku un patikšanu.
Kopšanas nosacījumu dēļ kaķis jāizvēlas tad, ja tam var veltīt laiku ne tikai rotaļām, bet arī bādēšanai un citām lietām. “Tas ir kā mazs bērns,” Antra salīdzina. “Ja nav bērna, bet gribas par kādu regulāri rūpēties, tad Kanādas sfinkss būs pati piemērotākā šķirne.”
Bet saimniecībā mincis nebūs palīgs – peles neķers.

foto: Shutterstock

Kopšana

* Kaķim gan nav spalvu, taču tas jāvanno, jo bieži sasvīst. Antra mazgā kaķi reizi divās nedēļās ar speciālu šampūnu, kas pasargā no alerģijas: liek bļodā, nomazgā un dušā noskalo. Kaķenei patīk mazgāties – tā pati lec ūdenī un gaida pieskārienus. Šampūns ir dārgs – tas maksā 11 EUR.
* Svīšanas dēļ bieži jāmazgā arī guļas vietas sedziņa.
* Antras kaķis ēd tikai Royal Canin cieto un mīksto barību. Trauciņā vienmēr jābūt ūdenim.
* Reizi nedēļā jāgriež visai ātri ataugošie nagi.

Izmantoti materiāli no MoonCat.lv