Kā izvārīt perfektas olas, kuras arī viegli nolobīt
Olas neplaisās un būs vieglāk nolobāmas, ja ūdenim pievienosiet sauju sāls.
Garšīgi

Kā izvārīt perfektas olas, kuras arī viegli nolobīt

Kasjauns.lv

Krāsotas vai citādi izgreznotas Lieldienu olas ir ļoti skaistas, un, ja mazliet pacenšas, tās var padarīt gan viegli lobāmas, gan perfekti izvārītas.

Stāsta šefpavārs Gints Aizupietis:

* Ideālām cieti vārītām olām nav pelēkzaļu gredzenu ap dzeltenumu, to dzeltenums ir krēmīgs un mīksts. Pareizi vārītas olas ir viegli nolobīt.

* Vārīšanai izvēlas 7–10 dienas glabātas olas, kurām ir nebojāta čaumala. Jāņem vērā, ka svaigas olas būs ļoti grūti nolobīt, tāpēc labāk izvēlēties apmēram nedēļu stāvējušas olas.

* Čaumala būs stiprāka, ja olas no ledusskapja izņemsiet vismaz stundu pirms vārīšanas.

* Olas neplaisās un būs vieglāk nolobāmas, ja ūdenim pievienosiet sauju sāls vai pirms vārīšanas tās kādu laiku paturēsiet aukstā ūdenī. Ja vārāt baltās olas, kurām ir ļoti plāna čaumala, ūdenim var pievienot dažas lāses etiķa.

* Viena no metodēm ir olas vārīt ļoti karstā, taču ne verdošā ūdenī. Olas saliek katliņā, pārlej ar aukstu ūdeni, pilnībā tās pārklājot. Kad ūdens ir sācis vārīties, katliņu noņem no  degļa, uzliek vāku un ļauj tām izvārīties līdz galam. Vārītas olas atdzesē, ieliekot uz dažām  minūtēm aukstā ūdenī.

* Vārīšanas ilgums ir atkarīgs no tā, cik cieti vai mīksti vārītas olas vēlaties iegūt. Ideālas cieti vārītas olas iegūst, tās vārot apmēram septiņas minūtes. Ja vidēja izmēra olas krāso, piemēram, ar sīpolu mizām, tad tās vāra apmēram 8–9 minūtes. Mīksti vārītas olas, kam dzeltenums būs daļēji sarecējis, var iegūt, vārot apmēram 4–5 minūtes.

* Starp citu, ja pirksiet pārmaiņus baltas un brūnas olas, tad pēc krāsas vienmēr zināsiet, kuras ledusskapī ir visvecākās.