Kā pareizi glabāt maizi? Mitrajā laikā tā ātri sapelē
Ja maize ir iegādāta vairāk nekā var apēst, to var ielikt ledusskapī vai pat sasaldēt.
Noderīgi ikdienā

Kā pareizi glabāt maizi? Mitrajā laikā tā ātri sapelē

Jauns.lv

Kā vislabāk uzglabāt maizi mitrā laikā? Kas ir maizes pelējums un kā tas rodas? Vai rudzu un kviešu maizes uzglabāšanas apstākļi atšķiras? Lūk, svarīgākie fakti par maizes pareizu uzglabāšanu.

Maizes pelējums ir sēne, kuras sporas atrodas gaisā. Maizē pēc cepšanas to nav, jo karstajā temperatūrā pelējuma sporas iet bojā. Tās rodas un vairojas, maizi dzesējot, griežot, iepakojot un uzglabājot. Pelējuma veidošanos ietekmē mitrums un siltums. Rudzu maizē pelējums rodas lēnāk, jo, pateicoties ieraugam, tajā ir skābāka vide. Arī nesagriezta maize pelē lēnāk, jo garozā ir zemāks mitrums daudzums nekā maizes mīkstumā, tāpēc pelējuma sporas neattīstās tik ātri. Savukārt maizes pelēšanu paātrina mitrs un silts laiks, arī rudenī gaisā ir lielāka pelējuma sporu koncentrācija. Lai paildzinātu maizes realizācijas laiku, daži maizes ražotāji mēdz pievienot konservantus.

Ja cilvēka acs saskata pelējumu kaut tikai uz vienas maizes šķēles, tas būs visā maizes kukulītī, un vienīgais risinājums ir šo maizi izmest. Cilvēka veselībai pelējumi ir kaitīgi, jo tie satur mikotoksīnus. Taču kopumā, ja gadās apēst iepelējušu maizi nelielos daudzumos, pelējuma ietekme uz veselību ir minimāla. Ja maize nav sapelējusi uz iepakojuma norādītajā realizācijas termiņā, to droši var lietot pārtikā, jo ražotājs vienmēr realizācijas laiku nosaka ar rezervi.

Ideālie uzglabāšanas apstākļi gan rudzu, gan kviešu maizei ir vienādi – istabas temperatūrā, vēlams, maizes kastē vai plauktā, atstājot to iepakojuma maisiņā. Ja maize ir iegādāta vairāk vai ir zināms, ka to nepaspēs apēst pirms uz maizes iepakojuma norādītā realizācijas laika beigām, to var ielikt ledusskapī vai pat sasaldēt, taču tad tā, īpaši kviešu maize, zaudēs savas garšas un smaržas īpašības.

Tomēr jāsaka, ka speciāli ieteikumi maizes uzglabāšanai nav izstrādāti, jo katram mājās ir atšķirīgi apstākļi, un maize ir paredzēta izlietošanai ražotāja noteiktajā laikā, kas balstīts uz īpašu realizācijas laika noteikšanas testu. Tāpēc ieteicams maizi pirkt biežāk un mazākos iepakojumos, lai pagūtu izlietot, pirms tā ir sapelējusi.

Informācija: Fazer produktu attīstības vadītāja Baltijā Arlita Sedmale

Kasjauns.lv / Publicitātes foto