Latviskā konservēšanas klasika - tomāti želejā
Tomāti želejā ir viena no stabilākajām konservēšanas tradīcijām! Ēdami kā ziemas salāti vai arī lieliski iederēsies uz aukstā galda. Māca žurnāla "100 Labi Padomi" recepšu autore Ieva Salmane.
3–4 puslitra burciņas
1,5 stundas pagatavošanai
stingri tomāti
mizoti sīpoli
150 ml 9% galda etiķa
3½ ēdk. cukura
3 ēdk. želatīna
1½ ēdk. sāls
3–4 lauru lapas
10 virces jeb smaržīgie pipari
10 melnie pipari
sakapātas dilles
850 ml ūdens
1. Želatīnu uzbriedina aukstā ūdenī. Katlā lej etiķi un ūdeni, pieber sāli, cukuru, dilles un piparus. Uzvāra un pievieno uzbriedinātu želatīnu. Maisa, līdz želatīns izšķīdis. Dotā marinādes daudzuma pietiks 3–4 puslitra burciņām – atkarīgs no tā, cik blīvi saliksi dārzeņus.
2. Dārzeņus sagriez ripās un pamīšus kārto burciņās. Uzlej marinādi tā, lai tā nosegtu dārzeņus. Katrā burkā ieliec pa lauru lapai. Burciņas sterilizē 15 minūtes 85 °C. Burkas aizvāko un novieto vēsumā, lai želeja sarecētu.