Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Andris un Liene Kiviči atkal "taisa cirku" - kur pazudis viņu kaķis?
foto: Ekrānuzņēmums
Pērnā gada oktobrī Kiviči uz mājām paņēma “britu” runčuku.
Slavenības

Andris un Liene Kiviči atkal "taisa cirku" - kur pazudis viņu kaķis?

Vita Zvaigznīte, Kitija Seržāne

Žurnāls "Kas Jauns"

Liene un Andris Kiviči iekūlušies kārtējā skandālā par kārtējo savu mājdzīvnieku, kas turpina apliecināt slavenā pāra bezatbildīgo dzīvesveidu un tracināt sabiedrību.

Andris un Liene Kiviči atkal "taisa cirku" - kur p...

“Pie VMF veterinārās klīnikas kastē atstāts pelēcis – pieaudzis, nekastrēts runcis ar krāšņi brūni–dzintarkrāsas acīm un pretenzijām uz šķirni. “Šķirnību” uzrāda arī viņa nešpetnīgā uzvedība un dusmīgais ģīmis. Šobrīd viņš ir dziļi sašutis un aizvainots savās labākajās jūtās. Runcis ir bez čipa un reģistra, līdz ar to nevaram pavaicāt, kādi ceļi minkānu atveduši pie patversmes vārtiem. Senos laikos, kad bijušie saimnieki zaglīgi atstāja savus dzīvniekus pie žoga, vismaz uzlika zīmīti – par vecumu, veselības vainām, uzvedību un iemesliem, kāpēc viņš izlikts no mājām. Varbūt cilvēki vairs neprot rakstīt uz papīra?” tā 21. jūnijā savā feisbuka profilā ziņoja dzīvnieku patversme Jelgavā, ievietojot arī pelēča foto uzņēmumu.

Ņemot vērā to un izrietošas rīcības, sabiedrību pāršalkusi pārliecība, ka pamestais kaķis ir neviens cits kā Lienes un Andra Kiviču rudenī paņemtais Pūciņš, šonedēļ raksta žurnāls "Kas Jauns".

Čipsis, kas “nav tas Čipsis”

Kiviču pāra nedienas ar sabiedrības sašutumu par viņu gādībā pieņemtajiem dzīvniekiem aizsākās jau 2020. gadā, kad sekotāji bažījās par takšu šķirnes sunīša Čipša likteni, jo līdz tam aktīvā suņa dzīves atrādīšana "Instagram" bija noklususi. Tas sakrita ar laiku, kad pasaulē nāca abu meita Mia. Uz jautājumiem Kiviči atbildēja izvairīgi, sakot, ka “suns tagad dzīvo laukos”. Jau tad cilvēki spekulēja par Kiviču mājdzīvnieka likteni.

Saistīja arī ar LLU VMF Mazo dzīvnieku patversmi, kur tas, spriežot pēc ļoti līdzīga uzņēmuma starp adoptējamajiem, varētu būt atstāts. Bet patversme taisnojās, ka pieklīdušais taksis, kur vārds dīvainā kārtā arī bija Čipsis, neesot Kiviču pāra. Dzīvnieku mīļi turpināja bažīties, ka takša, kura vidējais dzīves ilgums ir 12–16 gadi, dzīve tomēr turpinājusies patversmē, kamēr Kiviči, par suni taujāti, vai nu turpināja ignorēt jautājumus, vai vārdiski ziņķārīgos centās nolikt pie vietas.

Andra, Lienes un Čipša Kiviča dzīves ainiņas 2020. gada pavasarī

Andra, Lienes un Čipša Kiviča dzīves ainiņas 2020. gada pavasarī.

Tagad mums būs kaķis!

Neraugoties uz slikto slavu dzīvnieku labturības jautājumos, 2023. gada oktobrī Kiviči lepni savā auto mājās veda jaunu kustonīti – saimi papildināja pāris mēnešu vecais kaķēns Pūciņš, “jo Mia visu laiku runā par kaķīšiem”. “Esam tikuši pie pūkaina mīluļa!” instagramā dižojās Liene. Arī tad sabiedrība sašuta par britu īsspalvainā kaķēna iegādi it kā no “kaktu”pavairotājiem un it kā “barterī”. Kaķis sociālajos tīklos tika atrādīts gandrīz katru dienu, izpelnoties arī kritiku par to, ka tieši pie dzīvnieka purniņa bērns tur aizdegtu brīnumsvecīti vai kaķim ir nogrieztas ūsas. Kaķis bija gultā, uz galda, padusē... visur. Pēdējais "Instagram" stāsts ar Pūciņu tika publicēts 13. jūnijā. Un viss… Aptuveni pēc mēneša klusuma sekotāji arvien uzstājīgāk uzdeva jautājumu, kur pazudis Pūciņš. Tika paustas bažas, ka kaķi piemeklējis Čipša liktenis.

Atbilde, kur varētu būt pazudis Kiviču “brits”, nāca netieši – no jau pieminētās dzīvnieku patversmes laimīgā stāsta soctīklos 7. jūlijā, ka “brits”, kurš “naktī atstāts kartona kastē pie ieejas durvīm”, atradis savu cilvēku un dodas uz jaunu mājvietu. Nu ūsu ūsā kā pats Pūciņš! Līdzīga auguma, bijis nekastrēts, nečipots. Nelaimīgs un nelaipns. Ka “brits” varētu būt tas pats, liecināja arī patversmē nonākšanas datums – 21. jūnijs, kas ir arī diena pirms Kiviču došanās līgot uz Angliju. Jāņem vērā, ka Pūciņš bija sasniedzis vecumu, kurā nekastrēta runča daba varēja ņemt virsķepu. Arī dzīvoklī viens taču kaķis nepalika, visai loģiski, ka nakts melnumā varētu būt aizstiepts un atstāts pie patversmes, – sprieda tautieši.

foto: Ekrānuzņēmums
Arvien vairāk cilvēku Kiviču kaķa jautājumam pievērš uzmanību, cenšoties pierādīt, ka patversmē atstātais runcis ir ļoti līdzīgs skandalozā pāra kaķim.
Arvien vairāk cilvēku Kiviču kaķa jautājumam pievērš uzmanību, cenšoties pierādīt, ka patversmē atstātais runcis ir ļoti līdzīgs skandalozā pāra kaķim.

Pētot nu jau laimīgā kaķa bildi, daudzi tajā sazīmēja nepārprotamu līdzību ar Pūciņu, ūsu mazākumu labajā purniņa pusē ieskaitot. Un vērsās ar jautājumiem gan pie skandalozā pāra, gan patversmes. Tā vietā, lai paskaidrotu, kas noticis, jautājumus soctīklos Kiviči, kā ierasts, dzēsa, bet komentētājus bloķēja, tā arī paliekot parādā atbildi. Līdzīgi pret miera traucētājiem attiecās pāra draudzene Kerkira Graudiņa. Savukārt patversme savā profilā nāca klajā ar apliecinājumu, ka viņiem “nav nekādas informācijas un pat aizdomu, ka šis kaķis ir saistīts ar minētajām personām”. Tiesa, vienu atbildi gan Liene kādai sekotājai sniedza, sakot, ka kaķis “kaut kur skraida savās darīšanās”.

Ā, jā – mums pazudis kaķis!

Kamēr sabiedrība internetā detalizēti ķidāja kaķa lietu, arvien noteiktāk atrodot pierādījumus, ka dzīvnieks tika nogrūsts patversmē, Kiviču pasaulē tika prezentēti plāni, kam vajadzēja pārliecināt, ka kaķis “ir tepat mājās”. Vispirms Liene publicēja foto kolāžu par “skaisto jūliju”, kuras fragmentā redzams, kā meita rotaļājas ar runcīti. Tikai acīmredzami piemirstot, ka jūlijā Miai vairs nebija violeto bizīšu, kādas redzamas uzņēmumā, bet tādas bija jūnija sākumā, kas nozīmē, ka uzņēmums ar kaķi tapis ne jūlijā.

foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"
Mias frizūra, kāda tā vairs nebija jūlijā! Bet Liene, sagatavojot šādu kolāžu, pasniedz, ka bezbēdīgi ar kaķi rotaļājušies vēl šomēnes.
Mias frizūra, kāda tā vairs nebija jūlijā! Bet Liene, sagatavojot šādu kolāžu, pasniedz, ka bezbēdīgi ar kaķi rotaļājušies vēl šomēnes.

Tad Kiviču pasaulē dzima plāns B – pēkšņi atskārst, ka viņiem tiešām pazudis kaķis. Abu dzīvesvietas kāpņu telpā parādījās lapiņas ar tālruni (pēc daudzu domām, Lienes), kurās lakoniski tika vēstīts: “Kaķis redzēts mājas tuvumā. Ja pamanāt, lūdzu, zvaniet! Pelēks ar dzintara krāsas acīm.” Vērīgākie izpētīja, ka kaķa foto ir izgriezts no video, kurš uzņemts 13. jūnijā. Žurnāls "Kas Jauns" vairākkārt centās sazināties pa norādīto tālruņa numuru, taču neviens tā arī potenciālam kaķa atradējam klausuli necēla. Tāpat neizdevās sazināties ne ar Andri, ne Lieni pa citiem viņu rīcībā savulaik bijušiem numuriem. Tā vietā, lai it kā satrauktos par pazudušu mājas mīluli, meklētu to apkaimē vai vismaz celtu klausuli, kad zvana, Kiviču pāris "Instagram" storijos aktīvi atrādīja bezbēdīgu atpūtu Asaru pludmalē. Pret vakaru Kiviču dzīves apspriedēju forumā nonāca sarakste starp kādu sievieti un Lieni, kura, jautāta, kur pazudis skaistais runcis, kura dēļ vispār pārim piesekojusi, atbildēja: “Viņš mums 2 dienas nenāk mājās. Esam satraukušies. Vakar bijis pie kaimiņiem, bet vēl nav pārnācis. Gaidām un uztraucamies. Lieki piebilst, ka visas acis izraudātas.” Lieki arī piebilst, ka Kiviču kaķis, visticamāk, mājās nepārnāks un nostāstos turpinās uzdzīvot “pie kaimiņiem” vai kaut kur citur.

Andra un Lienes Kiviču ģimenes dzīve

Andra un Lienes Kiviču ģimenes dzīve.

Pūciņu neglābj arī likums

Lai skaidrotu, vai pastāv kāda procedūra, ar kuras palīdzību Kivičus varētu saukt pie atbildības par nolaidīgu izturēšanos pret savu mājdzīvnieku un galu galā uzzināt, kam piederējis dzīvnieku patversmes publicētajos attēlos redzamais kaķis, "Kas Jauns" sazinājās ar Lauksaimniecības datu centru. Izrādās, Pūciņš arī no likumdošanas aspekta joprojām ir visai nepasargāts radījums. Pirmkārt, tāpēc, ka dzimis pagājušajā gadā, kad vēl nebija stājušies spēkā grozījumi likumā, kas paredz, ka arī kaķiem jābūt čipotiem un reģistrētiem. Otrkārt, Pūciņš nebija tāds kaķis, “kas tiktu laists ārā vai piedalītos izstādēs”, jo obligāta likuma norma attiecas tikai uz šādiem kaķiem, – žurnālam "Kas Jauns" norādīja Lauksaimniecības datu centrā. Ja dzīvnieks nav reģistrēts nekur, ir visai sarežģīti pierādīt, kas bijuši viņa saimnieki. Tiesa, ikvienam atbildīgu saimnieku kaķim būtu jābūt vakcinācijas pasei, kas varētu kalpot kā dokuments. Uz jautājumu, vai dzīvnieka pase varētu kalpot kā instruments, lai identificētu viņa saimniekus, LDC pārstāve atbild: “Tas ir iespējams, ja dzīvnieks ir čipots. Šobrīd likums nosaka, ka pārdot var pavairotos un atsavinātos mājdzīvniekus tikai tad, ja tie ir reģistrēti. Ja mājdzīvnieks ir iegādāts, pirms grozījumi stājās spēkā, tas ir iespējams, ka viņš iegādāts bez čipa un reģistrācijas.”

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!