Aktieris Edgars Pujāts pievērsies vistkopībai
foto: no privātā arhīva
Edgars Pujāts piemiedz ar aci vienai no 13 vistiņām.
Slavenības
2024. gada 19. jūlijā, 06:29

Aktieris Edgars Pujāts pievērsies vistkopībai

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Aktieris un dziedātājs Edgars Pujāts savā Liepājas puses īpašumā, kur dzīvo ar sievu Martu un abu četrām atvasēm, nopietni pievērsies vistkopībai.

Aktieris Edgars Pujāts pievērsies vistkopībai...

“Izdomājām, ka mums nepieciešami dabīgie produkti – olas, kas mūsu lielajā ģimenē ir lielā cieņā. Tā bija manas mammas ideja – viņa šajā pavasarī uzdāvināja mums desmit vistas un gaili. Līdz ar to es biju nostādīts fakta priekšā un nedēļas laikā uzmeistaroju vistu mājiņu. Darbi pie tās gan nav līdz galam pabeigti, vēl vajadzēs to nosiltināt,” sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" atklāj Edgars Pujāts, sakot: “Vistiņas pie mums nodzīvoja trīs mēnešus un jau sāka dēt olas.”

foto: no privātā arhīva
Pavisam šobrīd Pujātu ģimenes saimniecībā ir 13 vistas un viens gailis.
Pavisam šobrīd Pujātu ģimenes saimniecībā ir 13 vistas un viens gailis.

Lielākoties gan ar vistkopību noņemas Edgara sieva Marta, kas iepazinusies ar speciālu literatūru par raibīšu audzināšanu, bet aktieris piepalīdz ar tehniskām lietām – gan vistu māju uzcēlis, gan žogu ierīkojis. “Sieva pa šo laiku ir paņēmusi vēl trīs vistas klāt jau esošajai saimei, jo tās trīs dēšot zilas olas. Es gan nezinu, vai tas tā ir, bet vistas ir vizuāli atšķirīgas no pārējām. Sākotnēji mazliet nesadzīvoja savā starpā, bet nu viss kārtībā. Dienas laikā vistas tagad piedēj aptuveni desmit olu, pēc laiciņa jau būs pat līdz 15 olām dienā. Varam ne tikai savām vajadzībām izmantot, bet arī pacienāt radiniekus un kaimiņus,” priecājas aktieris, kas vistas barojot ar specializēto barību, pērkot tām austeru gliemežvākus. “Un vēl mūsu vistas ēd visu, kas mums paliek pāri, visu smalki apēd. Lai cilvēki nebīstas, ka vistkopība var dārgi apieties, nē, no savas pieredzes varu teikt, ka nav tik briesmīgi, jo vistu turēšana ir ekonomiska. Piemēram, nopērkam maisu ar specializēto barību, un pietiek mēnesim,” stāsta viņš.

foto: no privātā arhīva
Pavisam šobrīd Pujātu ģimenes saimniecībā ir 13 vistas un viens gailis.
Pavisam šobrīd Pujātu ģimenes saimniecībā ir 13 vistas un viens gailis.

Lai arī vistu mājiņu Edgars uzmeistarojis rūpīgi, viņš teic – jāsargā, lai sētā neiemaldās kāds lapsa kūmiņš vai caunas. “Ja tās nāks virsū, tad tas būs tikai viena vakara jautājums, nevienas vistas vairs nebūs. Paldies liktenim, ka mūsmājās ir suņi, kas arī pabiedē. Lai arī suņi dzīvo voljērā, viņi paceļ balsi, ja kāds svešinieks tuvojas mūsu mājai. Tagad ķīniešu iepirkšanās vietnēs par mazām naudiņām var iegādāties lampas uz sensoriem, un, ja kāds tuvojas vistu mājai, tās iedegas. Nu es, protams, nevaru apgalvot, vai tas glābs…” bažījas Pujāts un saka: “Ja tie plēsoņas nāk, tad jau visādi var būt! Katrā ziņā pirmās naktis, kad vistiņas sāka dzīvot pie mums, ja suns ierējās, gāju skatīties. Nevar nogulēt! Jo tad nebūs nekā – ne olu, ne vistu.”

Sieva Marta ģimeni no rītiem lutinot ar bagātīgu un gardu omleti, kā arī cep kūkas un kēksus un tagad izmantojot tikai pašu audzēto vistu olas. “Pavisam citādākas nekā veikalos nopērkamās, milzīga atšķirība. Mans vecākais dēls dziedātājs Kristaps Pujāts ir pa pusei veģetārietis un piekopj veselīgu dzīvesveidu. Tad nu arī viņš ir priecīgs, ka mums ir vistas un var ēst mājas olas. Viņš tās gatavo ar biezputru, ar ogām un priecājas par šo mājas gardumu,” tā Edgars.