Vienam 350 tūkstošu parādi, cits deklarē furgonu - kādas ir Latvijas pilsētu pašvaldību vadītāju finanses
foto: fotokolāža - publicitātes un LETA
50, 60 vai 70 tūkstoši - apmēram tādas ir algas, ko gadā saņem Latvijas pilsētu pašvaldību vadītāji.
Slavenības

Vienam 350 tūkstošu parādi, cits deklarē furgonu - kādas ir Latvijas pilsētu pašvaldību vadītāju finanses

Jauns.lv

50, 60 vai 70 tūkstoši - apmēram tādas ir algas, ko gadā saņem Latvijas pilsētu pašvaldību vadītāji. Žurnāls "Kas Jauns" lūkojis, kādas ir lielāko Latvijas pilsētu ikdienas kūrētāju finanses.

Vienam 350 tūkstošu parādi, cits deklarē furgonu -...

Andrejs Elksniņš, Daugavpils

Vai dzīvo pāri saviem līdzekļiem?

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš jau nonācis Valsts ieņēmumu dienesta redzeslokā – VID martā izvēlējās pārbaudīt viņa izdevumu atbilstību oficiālajiem ienākumiem.

Politiķa Andreja Elksniņa politiskā karjera fotogrāfijās

Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš pieņēmis lēmumu izstāties no partijas "Saskaņa" un sākt veidot jaunu reģionālu politisko spēku, informēja politiķis.

Žurnāls "Kas Jauns" pērnruden jau vēstīja, ka Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš, šķiet, varētu Latvijas iedzīvotājiem pasniegt finanšpratības kursus par to, kā tikt pie dārgiem zīmola apģērbiem, ja no saviem oficiālajiem ienākumiem tos teorētiski nevar atļauties iegādāties. Ziemas jaciņa par 4500 eiro, polo krekliņš par 600 eiro, krekls par 500 eiro, kediņas par 900 eiro – tas viss no itāļu luksusa modes nama "Zegna". Un tad vēl 700 eiro vērti "Rhude" šorti, "Ulysse Nardin" pulkstenis, kura cenu lēš ap 30 tūkstošiem, bet sievai, kas apprecēta pirms sešiem gadiem kāzās Itālijas villā Komo ezera krastā, ir vismaz 15 000 eiro vērtas rotaslietas, 4000 eiro dārga "Dior" veste, plecā "Gucci" soma, kas arī maksā vairākus simtus...

Un ko tad vēsta Elksniņa amatpersonas deklarācija? Pērn algā Elksniņš saņēmis 67 tūkstošus eiro, vēl 300 eiro liels bijis pabalsts no VSAA. Parādu politiķim nav, ievērojamu uzkrājumu arī, vien aizdevumu ailītē gozējas 50 tūkstoši eiro. Transportlīdzekļu Elksniņa īpašumā nav, bet deklarēti ir divi lietošanā esoši dzīvokļi Rīgā.

Un cik tālu ar savu pārbaudi ticis VID? Iestādes vadītāja Baiba Šmite-Roķe, kas martā atklāja, ka “parasti šādos gadījumos tiek vērtēta ne tikai konkrētā persona, bet arī ģimenes locekļi”, bilst, ka pārbaudes rezultātus VID gan nevarēšot publiski atklāt fizisko personu datu aizsardzības dēļ.

Raivis Ragainis, Jēkabpils

Dzīvoklis un zeme

foto: Zane Bitere/LETA
Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis piedalās lūšu mazuļu vārda došanas svētkos Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā.
Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis piedalās lūšu mazuļu vārda došanas svētkos Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā.

Jēkabpils novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis var lepoties ar īpašumā esošu dzīvokli Jēkabpilī, četriem zemes gabaliem Variešu pagastā un vairākām ēkām šajā pašā pagastā. Viņa valdījumā ir aizpērn reģistrēts 2018. gada izlaiduma auto "Eclipse Cross", bezskaidrā naudā uzkrāti sešarpus tūkstoši eiro, bet algā pērn saņemti gandrīz 52 tūkstoši. Deklarētas arī divas parādsaistības – 8751 eiro un 5119 eiro lielas.

Gunārs Ansiņš, Liepāja

Sakrājis gandrīz 50 tūkstošus

foto: publicitātes (European Union / Laurie D.)
Gunārs Ansiņš.
Gunārs Ansiņš.

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš bezskaidrā naudā uzkrājis 48 343 eiro, viņam pieder 2017. gada izlaiduma "Audi A4 Avant", nekustamais īpašums Nīcas pagastā, parādu un aizdevumu nav. No Liepājas Centrālās administrācijas algā Ansiņš pērn saņēmis 41 tūkstoti eiro, vēl 41,7 tūkstoši nākuši no Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldes, kurā viņš ir valdes loceklis.

Rita Sproģe, Jūrmala

Tiek pie BMW

foto: Publicitātes (Jūrmalas valstspilsētas administrācija)
Rita Sproģe.
Rita Sproģe.

Jūrmalas valstspilsētas pašvaldību kopš 2022. gada nogales vada Rita Sproģe. Par šo darbu pērn viņa algā saņēmusi 72,4 tūkstošus eiro, 150 eiro liels bijis pabalsts no VSAA, bet 76 eirocenti ieskaitīti kā procenti no AS "SEB Banka" noguldītā, lai gan uzkrājumus, kas būtu lielāki par 20 minimālajām mēnešalgām, deklarējusi Sproģe nav. Pērn viņas valdījumā nonācis 2019. gada izlaiduma auto "BMW I3", politiķei pieder arī nekustamais īpašums Mārupē. Sproģe ir deklarējusi divas parādsaistības – 19 tūkstošu un 44,3 tūkstošu eiro apmērā. Visticamāk, pirmās ir saistības par automašīnu, otrās – par īpašumu Mārupē.

Egils Helmanis, Ogre

350 tūkstošu dolāru parāds

foto: Ieva Leiniša/LETA
Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (centrā) tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Rīgas pilī.
Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (centrā) tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Rīgas pilī.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis bezskaidrā naudā glabā 27 tūkstošus eiro, viņam pieder kuteris "SEA RAY 240SSE", lietošanā ir 2007. gada auto "BMW X5", bet valdījumā – 2022. gada "BMW X5 xDrive30d". Tāpat Helmaņa īpašumā ir divi zemes gabali Meņģeles pagastā, zeme Jaunjelgavā, nekustamais īpašums Tīnūžu pagastā, lietošanā – būve Ogrē. Algā Helmanis saņēmis gandrīz 65 tūkstošus eiro, un viņam ir 350 tūkstošu ASV dolāru (tādu parādu Helmanis deklarācijā norādīja jau tālajā 2009. gada vasarā, kad tapa par Ogres novada pašvaldības deputātu) un 27,4 tūkstošu eiro lielas parādsaistības. Vēl Ogres mērs deklarējis, ka viņam ir četri veikti aizdevumi – kopā to summa sasniedz 136 tūkstošus eiro.

Aleksejs Stecs, Rēzekne

Deklarē furgonu

foto: Paula Čurkste/LETA
Aleksejs Stecs.
Aleksejs Stecs.

Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētājs Aleksejs Stecs tikai šogad martā stājās šajā amatā, nomainot Aleksandru Bartaševiču. Pērn kā pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Stecs saņēma 35 660 eiro lielu algu, vēl 1200 eiro liels bijis pabalsts no VSAA. Uzkrājumu, parādu un aizdevumu viņam nav, īpašumā ir zeme Pildas un Ozolmuižas pagastā, kā arī 2005. gada izlaiduma kravas transporta furgons "Renault Trafic". Politiķis arī deklarējis, ka viņam ir ieguldījumu fondi, kuru kopējā vērtība gan ir vien 182,84 eiro.

Jānis Baiks, Valmiera

Nav sakrājis neko

foto: Zane Bitere/LETA
Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.
Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks nekādus uzkrātus naudas līdzekļus deklarējis nav, viņam nav ne parādu, ne aizdevumu, ne transportlīdzekļu, vienīgi pieder dzīvoklis Valmierā. Pie pērn veiktiem darījumiem Baiks norādījis apkures sistēmas iegādi un uzstādīšanu, tas viņam izmaksājis 15 tūkstošus eiro. Bet algā viņš pērn saņēmis 51 tūkstoti.