foto: Mārtiņš Ziders
Balerīna Margarita Demjanoka uzplaukusi pēc grūta dzīves posma
Margarita Demjanoka.
Slavenības
2023. gada 17. novembris, 06:22

Balerīna Margarita Demjanoka uzplaukusi pēc grūta dzīves posma

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Pagājušajā mēnesī, svinot savu 45. jubileju, vēl nesenā baleta prīma Margarita Demjanoka staroja no laimes, piekrītot teicienam, ka “sieviete sākas pēc 40”.

foto: no privātā arhīva
45 gadus Margarita nosvinēja ar šādu kūku.

Svinībās Margaritas galdu greznoja jubilejas torte ar uzrakstu “pase”, tā vēstot, ka dzīvei, tāpat kā “papīriem”, piemīt formālisms. Un īpaši tam pakļautas ir balerīnas, kas, gribi vai ne, noteiktā vecumā atvadās no baletnamu lielajām skatuvēm.

Ar Margaritu – vienu no vadošajām Latvijas baleta solistēm, divkārtējo "Spēlmaņu nakts" laureāti kategorijā "Labākā baleta māksliniece" un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri – tas notika, sākoties pandēmijai. “Man bija ļoti grūti aiziet no skatuves, gandrīz paldies jāsaka kovidam, ka tas notika pēkšņi un bez izvēles,” sarunā ar "Kas Jauns" pasmaida Margarita.

Nākamo triecienu balerīna piedzīvoja, pandēmijas laikā šķirot nepilnus piecus gadus ilgušo laulību ar dejotāju un horeogrāfu Artūru Skuteļski, un intervijās pirms diviem gadiem viņa neslēpa, ka tā visa dēļ piedzīvojusi depresiju.

“Pirms diviem gadiem man šķita, ka esmu palikusi pilnīgi viena. Bet tagad varu teikt, ka mana dzīve ir pilnībā mainījusies. Man riņķī ir daudz satriecošu cilvēku, kas iedvesmo pārmaiņām un iedrošina virzīties tālāk,” jau pirms kāda laika, satikta Čehova teātra 140. jubilejas ballītē, par jaunu dzīves periodu priecājās Margarita.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Uz Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra jubileju Margarita ieradās kopā ar mākslinieci Marinu Medvedevu. “Marina ir viens no maniem atbalsta cilvēkiem, ar ko kopā rīkojam festivālus, izstādes, konkursus, mums ir arī kopīgi plāni nākotnei. Marinai bezgalīgs paldies, ka kļuvusi par vienu no maniem mentoriem. Ne tikai viņa, arī Ieva Adamss, Žanna Dubska, Jeļena Strahova. Man apkārt ir daudz spēcīgu sieviešu, kas iedvesmo,” “jauno dzīvi” komentē Margarita.

Ieradusies kopā ar mākslinieci Marinu Medvedevu, bijusī Operas un baleta soliste staroja gan vizuāli, gan emocionāli. “Šķiršanās jau sen ir aiz muguras… To vajadzēja izdarīt daudz agrāk, biju par daudz pacietīga. Viss noticis, kā vajadzīgs, tostarp pilnībā pamainījusies vide, kurā atrodos. Kad apturēju savu skatuvisko darbību, vajadzēja akurāti skatīties nākotnē – ko turpmāk darīšu. Nu man ir pilnīgi citas intereses, nekā tās bija kādreiz. Varu atļauties būt brīva savās domās un rīcībā, un to es arī izmantoju,” tā "Kas Jauns" pauda Margarita, piekrītot teicienam “sieviete sākas pēc 40”, par ko pārliecinājusies uz “savas ādas”. “Droši vien tāpēc, ka sievietes šajā vecumā sāk apzināties savu vērtību, savu dabu – to, ko vēlas viņas. Par laimi, tas ir noticis arī ar mani,” noslēpumaini pasmaidīja baleta māksliniece, gan neizplūstot komentāros par privāto dzīvi. Vaicāta, vai statuss “brīva sieviete” ir arī attiecību dzīvē, Margarita norādīja, ka “oficiāli laulības nav”, taču bauda brīnišķīgu privāto dzīvi, ko uz āru nolemts nenest.

Savukārt par mākslu Margarita ir gatava runāt kaut stundām. Viņas ikdiena paiet pašai savā baleta studijā bērniem un jauniešiem, kā arī reizēm ārzemēs konsultējot savas jomas profesionāļus. “Studijai jau ir seši gadi. Man ļoti patīk strādāt ar bērniem, esmu aizrāvusies arī ar psiholoģiju un pedagoģiju. Daudz mācos, dalos ar savu pieredzi, brīva laika nemaz nav – esmu 24 stundas aizņemta, nesēžu uz vietas. Un man tas patīk. Tāds draivs!” Lai arī vairs nedejo, izrādēs Operā un baletā Margarita cenšas būt klātesoša skatītāju zālē. “Esmu ļoti priecīga, ja izrāde ir veiksmīga, dzīvoju tam visam līdzi, tā vienmēr būs daļa no manas dzīves, skatītāju zālē mans ķermenis joprojām dejo.”

Māksliniece atklāj, ka arī baleta treniņš ir viņas ikdienas sastāvdaļa, pat jubilejas rītā cēlusies agri, lai jau sešos būtu pie stangas. “Joprojām nodarbojos, turu savu ķermeni formā, kādā varu iziet uz skatuves. Zinu, ja pēkšņi beidz nodarboties ar baletu, var sākties problēmas. Es problēmas negribu, tāpēc nodarbojos savam priekam,” stāsta māksliniece, atklājot, ka reizēm arī studijā nakšņo, tad uzliek mūziku un kaut vienatnē ļaujas iemīļotā "Riekstkoža" burvībai.