foto: Kommersant/ Vida Press
Ņikita Mihalkovs: liels paldies Rietumiem par sankcijām!
Ņikita Mihalkovs
Slavenības
2023. gada 27. aprīlis, 12:26

Ņikita Mihalkovs: liels paldies Rietumiem par sankcijām!

Jauns.lv

Kamēr Krievijas amatpersonas žēlojas par rietumvalstu noteiktajām sankcijām un prasa tās atcelt, slavenais režisors Ņikita Mihalkovs tās slavē. Viņš apgalvo, ka sankcijas dod spēcīgu impulsu pašmāju kino attīstībai.

Kādēļ sankcijas ir laba lieta? “Jo tās un apstākļi, kādos šodien dzīvojam, skaidri parādīja, kurš ir kurš un kas ir kas,” paziņoja Mihalkovs. “Jā, Holivudas filmas aizgāja. Vai tas ir slikti? Laikam jā. Taču tas arī deva impulsu pašmāju kino attīstībai. Paskatieties uz kosmosā uzņemto filmu “Izaicinājums” — tas taču ir pirmo reizi pasaulē, par spīti visām sankcijām! Tātad notiek jaunu jēgu meklējumi.”

Nav arī vajadzības sūtīt savas filmas ASV Kinoakadēmijai, cerot uz Oskara balvu. “Vajag attīstīt savējo, piemēram, pretstatam izveidot Eirāzijas kinoakadēmiju, kurai būs sava prēmija, tiks demonstrētas filmas par tēva un mātes, dabīgās dzimšanas, reliģiskās neatkarības vērtību,” uzskata Mihalkovs.

Viņš arī priecājas, ka 2022. gada 24. februārī uzsāktā “specoperācija” Ukrainā nevainagojās ar ātru uzvaru. “Es sākumā biju sarūgtināts, ka specoperācija tā ievilkās, bet pašlaik pat priecājos, ka tā notika. Jo citādi mēs nebūtu sapratuši, kas pie mums pašiem tagad notiek. Bet tagad saprotam.”

Jāpiebilst, ka Mihalkovs vienmēr ir uzticīgi kalpojis jebkurai Krievijas varai un jebkuram "valdniekam" — vai tas būtu bijis Leonīds Brežņevs, Mihails Gorbačovs, Boriss Jeļcins vai Vladimirs Putins — un katrreiz, ne aci nepamirkšķinot, ķengājis pašreizējā valdnieka priekšteča laikus, pēdējo gadu laikā aizvien aktīvāk darbojas kā agresīvs Kremļa rupors, gadiem ilgi šaustot nolādēto Rietumu idejisko ietekmi, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam nelojālos cilvēkus, kā arī popularizējot dažādas sazvērestības teorijas.

Reizēm viņa paziņojumi atgādina psihiatriskā dispansera pacientu prātojumus ne sliktāk kā slavenajiem “televīzijas ākstiem” — Valsts domes deputātam un “dāņu zoofīlu bordeļu apkarotājam” Aleksejam Žuravļovam vai Valsts domes deputātam un cīnītājam pret Krievijas “kolonizatoriem no Amerikas” Jevgēņijam Fjodorovam.

Mārtiņš Kalita krievu režisora Ņikitas Mihalkova filmā „Saules dūriens”

gallery icon
8

Pēc Krievijas iebrukuma Mihalkovs par kara propagandu un agresijas pret Ukrainu atbalstīšanu tika iekļauts arī Latvijai nevēlamo personu sarakstā. Viņam tika noteikts liegums ieceļot Latvijā uz nenoteiktu laiku. ĀM tolaik uzsvēra, ka Latvija visstingrākajā veidā nosoda Krievijas neizprovocēto un neattaisnojamo karu Ukrainā, kur Krievijas bruņoto spēku brutālās rīcības rezultātā ik dienas dzīvību zaudē Ukrainas civiliedzīvotāji un bruņoto spēku karavīri. Atbalsts Kremļa režīma īstenotajām zvērībām nozīmē līdzatbildību par pastrādātajiem noziegumiem, tādēļ šādu personu ieceļošana Latvijā nav pieļaujama.