Slavenības
2023. gada 26. februāris, 15:53

Radio balss un soctīklu jokdaris Lauris Zalāns tetovējumos atklāj savu dzīvi

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

"Latvijas Loto" izložu vadītājs, "Radio Tev" balss un jauniešu vidū populārais soctīklu jokdaris Lauris Zalāns (27), kas pirms vairākiem gadiem kļuva pazīstams kā "Ghetto Games" sižetu veidotājs, notetovējot visu kreiso roku, pastāstījis par svarīgāko, kas viņu raksturo. Tostarp to, ka ir latgalietis un vienkāršs puisis no Preiļiem.

Raibs kā dzeņa vēders! Tāds Laurim Zalānam ir ne vien tetovējumu raksts visriņķī delmam, kas veidojies, vismaz desmit reižu apmeklējot salonu, bet arī līdz šim personīgajā dzīvē pieredzētais, jo tikai tas uz ķermeņa iemūžināts. “Varu teikt, ka tetovēšanās ir kā atkarība – kolīdz uztaisi vienu, gribas nākamo. Viss, kas uz rokas uztetovēts, katra mazākā lieta ir saistīta ar to, kas noticis ar mani un kas man ir svarīgs. Tetovēju notikumus, kas manī nosēdušies, nevis ķermeni izrotāju mirkļa vājuma vai emociju uzplūda brīžos,” sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" stāsta Lauris, atklājot, kā veido savus tetovējumus un ko tie par viņu vēsta.

PREIĻU ĢERBONIS

Lauris nāk no Preiļiem, par ko uz viņa rokas vēsta Preiļu ģerbonis. Tajā attēlots melns krauklis – gudrības, drosmes un spēka simbols.

PIEDERĪBA

Pa visu rokas iekšpusi stiepjas uzraksts, kas apliecina piederību dzimtajai pusei, – “latgalietis”. Lauris pats sevi mēdz pieteikt “vienkāršs latgalietis”. Viņš arī runā latgaliešu valodā, ko iemācījies jau bērnībā no vectēva. “Manas bērnības vasaras pagāja pie vecvecākiem Vārkavā kopā ar brālēnu. Vectēvs runā tikai un vienīgi latgaliešu valodā, tā arī iemācījos. Latgaliešu valodā runāju brīvi.” No tās viņam ir arī akcents, kas savulaik traucējis dabūt darbu radio. Bet Lauris par to nebēdā. “Pēc vidusskolas no Preiļiem pārnācu uz Rīgu. Mēģināju tikt kādā radio, kur mani nepaņēma latgaliešu akcenta dēļ. Sūtīja uz valodas kursiem, bet ātri sapratu, ka negribu pazaudēt savu identitāti.

“Mums visiem plūst vienas asinis. Arnis (tētis), Ineta (mamma), Lauma (māsa).” Lauris ietetovējis ne tikai vārda pirmos burtus, bet arī jomas, kas kuram ģimenes loceklim ir tuvas. “Māsa nodarbojas ar mūziku, mammai patīk gatavošana, dzīvnieki, jūra, ziedi.” Nu jau kādu laiku Laurim ir pašam sava ģimene, kurā aug pusotru gadu vecs dēls. Šis fakts gan vēl neesot iemūžināts tetovējumā, bet par to tiekot domāts.

Laurim patīk smīdināt cilvēkus. Tāpēc arī viņa "Instagram" saturu veido dzīves seriāla ainiņas, kas ļauj pasmaidīt gan par sevi, gan situācijām visriņķī. “Man tīk, kad cilvēki smejas! Vienmēr man bijusi vēlme dot pozitīvas emocijas tiem, kas ir blakus. Arī soctīklos.”

Intervijā žurnālam "Rīgas Viļņi" Lauris, vaicāts, vai un kādus soctīklu satura veidošanas principus ievēro, būdams pusaudžu un jauniešu “zvaigzne”, atklāj, ka sev noteicis robežas. “Nereklamēju alkoholu, azartspēles, kredītus un citus ļaunumus. Tas nozīmē, ka es ar šīm lietām negribu asociēties, negribu sadarboties un parādīties kaut kur saistībā ar tām. Tieši tā iemesla dēļ, ka zinu – man ir auditorija, kas, iespējams, kaut kādos jautājumos ņem no manis piemēru.”

“Vienmēr esmu vēlējies darboties izklaides sfērā.” Tiesa, ceļš līdz tai Laurim vijies caur pārbaudījumiem, kas likuši apzināties dzīvē būtisko un pieņemt lēmumus. “Kad latgaliskā akcenta dēļ netiku radio, iedomāju, ka jāmēģina tikt uz “aktieriem”. Iestājos Latvijas Kultūras koledžā uz teātra menedžmentu, lai tur gadu nomācītos un pēc tam startētu uz “aktieriem” Kultūras akadēmijā, kur uzņem katru otro gadu. Paralēli izgāju aktiermeistarības kursus. Taču, kad tuvojās iestāšanās brīdis, manas domas jau atkal bija pamainījušās. Tāds, pa gaisu lidotājs, biju… Visas važas noņemtas, grožu vairs nav, baudu dzīvi lielpilsētā. Es palaidos, lai būtu vēl precīzāk. Aizgāju prom no teātra menedžmenta, domu par aktiermeistarību atmetu. Atnākot uz Rīgu, nebiju sapratis, ka nekas pats no sevis nenāk, ka kaut kādiem grūtības ceļiem un izaicinājumiem ir jāiziet cauri. Taču grūtības, kas stājās ceļā, lika man no daudz kā atteikties, nevis cīnīties. Labi, ka ar laiku apjautu... Tā nobumbulēju nepilnus trīs gadus, dzīvojot senčiem uz kakla, kamēr mani klasesbiedri jau beidza augstskolas, pirka savas pirmās mašīnas. Savu stāvokli sāku apjaust visu to lietu dēļ, kas no manis pamazām pazuda."

Vienīgais, par ko domāju, no rīta pamostoties, – cikos sākšu tusēties. Nonācu izvēles priekšā – vai nu braucu atpakaļ uz Preiļiem, vai kaut ko sāku darīt.

Kādā 2016. gada rītā pamostoties, viņš feisbukā ieraudzījis, ka "Ghetto Games" meklē brīvprātīgos: “Un tajā sfērā, kas man patīk, – filmēšanā un intervēšanā!” Tā kā laika bijis “pāri galvai”, aizgājis pamēģināt. “Tā tas ritenis pamazām sāka griezties. Saku, ka esmu dzimis "Ghetto Games", no turienes arī viss sākās.” Pēc trim gadiem īstenojās arī Laura sapnis par darbu radio – jau pāris gadu viņš ir "Radio Tev" balss.

Lauris ir pārliecinājies, ka tikt uz priekšu iespējams, ja riskē iziet ārpus komforta zonas. Tā viņš ticis pie "Latvijas Loto" izložu vadīšanas Latvijas Televīzijas 1. kanālā. “Piedalījos citā raidījumā – "Gandrīz ideālas vakariņas". Viena no producentēm – Lote Gediņa – līdzdarbojas arī izložu raidījuma veidošanā. Tajā mirklī gatavoju guļbišņīkus ar sēņu mērci, kad pienāk Lote un saka: “Pamēģini tagad pagriezties un pateikt: “Labvakar, dāmas un kungi, esiet sveicināti "Latvijas Loto" izložu vakarā, mans vārds ir Lauris Zalāns, šovakar būšu kopā ar jums!””

Improvizēdams ar kartupeļiem rokās, pateicu vajadzīgo. Producente safilmēto uzreiz nosūtīja tālāk, un pēc 10 minūtēm atnāca atbilde, ka jāpaaicina mani uz provēm. No sākuma to uztvēru kā joku, bet redz, kā tas izvērtās. Arvien vairāk saprotu, ka ir jāmēģina iet laukā no komforta zonas, tikai tā var tikt uz priekšu.”

foto: no privātā arhīva
"Latvijas Loto" studijā.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!