Svinīgā pasākumā izziņoti “Zelta Mikrofons'23” nominanti

Ceturtdienas, 12. janvāra, pusdienlaikā svinīgā pasākumā Ķīpsalas izstāžu centrā tika izziņoti Latvijas Mūzikas gada balvas “Zelta Mikrofons'23” nominanti 21 kategorijā. ...

gallery icon
Mūzika
2023. gada 12. janvāris, 17:06

FOTO: pašmāju mūziķi pulcējas Ķīpsalā, kur izziņoti balvas "Zelta mikrofons'23" nominanti

Jauns.lv

Ceturtdienas, 12. janvāra, pusdienlaikā svinīgā pasākumā Ķīpsalas izstāžu centrā tika izziņoti Latvijas Mūzikas gada balvas “Zelta mikrofons'23” nominanti 21 kategorijā. “Zelta mikrofons'23” iesniegti 156 albumi, 111 dziesmas, 111 videoklipi, 45 debitanti un 7 koncertieraksti video formātā, kopskaitā 430 pieteikumi.

“Zelta mikrofons'23” nominantu izziņošanas pasākumā piedalījās arī kultūras ministrs Nauris Puntulis un Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) izpilddirektore Liena Edvardsa. 

“Mēs varam būt gandarīti, ka pandēmijas gadi, kad vairāk bijām spiesti pavadīt mājsēdē, nekā publiski pulcēties, ir aiz muguras. Šajos gados, kad vairāk radījām, nevis rādījām, ir tapuši mākslinieciski augstvērtīgi darbi, tostarp arī ieraksti, kurus šobrīd bauda visa sabiedrība. Apsveicu visus “Zelta mMikrofons'23” nominantus”, akcentē kultūras ministrs Nauris Puntulis.

"Esmu gandarīts, ka pēdējos gados populārajai mūzikai papildu uzmanību velta arī Kultūras ministrija Naura Puntuļa personā," komentē žūrijas priekšsēdētājs Jānis Žilde. "Tas ir signāls visai industrijai, svarīgs, pamanāms un iekļaujošs žests, kas atgādina, ka populārā mūzika arīdzan ir daļa no Latvijas kultūras."

"Zelta mikrofons’23" ceremonijas izziņošana

2022. gada 6. oktobrī mākslas un izglītības centrā “Ola Foundation” notika "Zelta mikrofons’23" ceremonijas izziņošanas preses konference.

gallery icon

Savukārt, LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa norāda, ka “Zelta mikrofons” jau ilgu laiku ir kā zināma “atskaite” par to, kas noticis Latvijas populārās mūzikas lauciņā iepriekšējā gada laikā: “Gan iesniegto darbu, gan izpildītāju loks ir ļoti plašs, priecē arī ievērojamā žanru dažādība un,  kas jo īpaši svarīgi, arī kvalitāte,” saka “Zelta mikrofona” žūrijas locekle un LaIPA izpilddirektore. “Tādēļ arī LaIPA kā lielākā Latvijas izpildītājus un producentus pārstāvošā organizācija atbalsta “Zelta mikrofonu”, veicinot visas nozares izaugsmi un jaunradi.” 

Nominācijas atvēra “Zelta mikrofons” sadarbības partneri.  Pasākumu vadīja Mārtiņš Kanters un ar priekšnesumiem klātesošos iepriecināja Shipsea, Grēta Grantiņa un Xantikvariāts, Zeļģis, Keitija Bārbale, Toms Rundzinskis un Jurijs Natsvlišvili (Yuriy Natsvlishvili). 

Dzintaru koncertzālē izskan “Zelta Mikrofona” laureātu koncerts

gallery icon

“Zelta Mikrofons'23” ceremonija notiks 18. februārī Ķīpsalas izstāžu centra hallē. Norises vieta dod iespēju neierastākiem scenogrāfiskiem risinājumiem. Šoreiz uz industrijai svarīgo pasākumu biļetes var iegādāties arī skatītāji. Ceremonijas koncertā uzstāsies Dons, "Instrumenti", "Citi Zēni", "Astro'n'out", "DAGAMBA", “Dzelzs Vilks”  rolands če, Finķis, Aija Andrejeva, Olga Rajecka un citi aktuālākie mūziķi, kas tiks izziņoti janvāra gaitā. 

Šogad katras kategorijas uzvarētājs saņems divas balvas  - metālmākslinieka Armanda Jēkabsona veidotās “Zelta Mikrofons'23” statuetes un arī graffiti mākslinieka KIWIE radītu NFT jeb digitālo kriptomākslu. Tāpat nākusi klāt jauna nominācija -  “Straumētākais ieraksts ar Elektrum”, kurā apkopoti gada ietvaros mūzikas vietnēs internetā visvairāk klausītie jaunākie Latvijas mūziķu skaņdarbi, kas izdoti no 2021.gada 1. decembra līdz 2022. gada 1. decembrim un straumēti visā pasaulē. 

"Zelta mikrofona" balvas pasniegšanas ceremonijas aizkulises

26. februārī Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā 26. reizi tika pasniegta Mūzikas ierakstu gada balva "Zelta mikrofons".

gallery icon

Klausītāji savus favorītus aicināti atbalstīt “ELVI gada dziesmas” balsojumā. “Pārtikas mazumtirdzniecības zīmols ELVI ir par savējiem - ikdienā, svētkos un arī mūzikā. Jau kopš pastāvēšanas pirmsākumiem esam neskaitāmas reizes pārliecinājušies - lielākā atzinība un stiprinājums vienmēr ir tieši savējo atbalsts, tāpēc jau otro gadu kopā ar “Zelta Mikrofonu” mudinām Latvijas sabiedrību atbalstīt savus iecienītākos māksliniekus un kopā izvēlēties tautas mīlētāko jauno skaņdarbu nominācijā “ELVI gada dziesma””, stāsta ELVI komercdirektore Laila Vārtukapteine.
 
“Zelta Mikrofons” apbalvojumu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā saņēmējs tiks izziņots februāra sākumā.