"Raxtu Raxti" koncerts Liepājā 2022. gada oktobrī

2022. gada 15. oktobrī Liepājā, koncertzālē "Lielais Dzintars", kuplā savas mūzikas cienītāju pulkā muzikālā apvienība "Raxtu Raxti" uzsāka savu plašo ...

gallery icon
Sarkanais paklājs
2022. gada 16. oktobris, 15:55

FOTO: jubilejas koncertturneju ar skaļām skatītāju ovācijām Liepājā uzsāk "Raxtu Raxti"

Jauns.lv

Sestdien, 15. oktobrī, Liepājā, koncertzālē "Lielais dzintars", kuplā savas mūzikas cienītāju pulkā muzikālā apvienība "Raxtu Raxti" uzsāka savu plašo desmitgades jubilejas koncertturneju.

Kā zināms, "Raxtu Raxti" muzikālo darbību sāka ar Imanta Kalniņa mūziku, spēlējot tautas mūzikai pietuvinātā skanējumā, bet turpināja tautas mūzikas stilā, izmantojot tādus instrumentus kā dūdas, stabuli, vijoli, kokli, oboju, akordeonu, arfu, mandolīnu.

Enerģija aiziet plašumā

Programmā izskanēja gan zināmākās un popularitāti guvušās  kompozīcijas, gan pavisam jauni skaņdarbi no jaunā albuma “Vidū saule”, kuru mūzikas cienītāji varēja iegādāties šai koncertā un vēl iegūt mūziķu autogrāfus.

Liepājnieki koncertā dziedāja līdzi, sveica mūziķus ar skaļām ovācijām, kājās stāvot. Sirsnīgs sveiciens tika sūtīts pilsētā mītošajam maestro Imantam Kalniņam, kura melodiskās dziesmas daudz ir grupas programmā, un arī šoreiz klausītāji tās silti uzņēma.

“Kāda var sajūta būt, ja beidzot dzimšanas diena tiek svinēta? Kā jau esmu teicis, gatavošanās ir ļoti svarīga, bet tagad beidzot ir svētki! Pati galvenā atslēga un šī svētku sajūta ļoti virmo gaisā un galvenokārt to rada mūsu klausītājs. Es jūtos patiešām gandarīts, mēs visi grupā tādi jūtamies,” portālam Jauns.lv pēc koncerta atklāja grupas līderis Marts Kristians Kalniņš, sakot, ka Liepāja viņam pašam ir ļoti mīļa pilsēta, veselus septiņus gadus šeit nodzīvojis. ”Man uz Liepāju vienmēr ir prieks atbraukt. Protams, ka viena no niansēm ir tas, ka mans tētis šeit dzīvo,” tā Marts Kristians un piebilst, ka šoreiz interesanti viss salicies - šis koncerts bija Kurzemes sirdī, Liepājā, bet jau nākamais gluži pretējā novadā ar citu mentalitāti - Latgalē. “Sajūtas, kas šovakar valda, tā ir kaut kāda enerģija, kura aiziet plašumā - man vismaz tā šķiet,” atzīst Marts.

Mūziķe Kristīne Kārkle-Kalniņa saka: ”Ļoti labas, pozitīvas sajūtas. Ir daudz atdots, bet tikpat arī saņemts pretī. Publika bija brīnišķīga, esam priecīgi atkal atgriezties Liepājā, sen nebijām bijuši šāda veida koncertos. Esmu arī priecīga būt ar savējiem, atjaunot sevī to sajūtu, ka vislabāk jūtos šeit starp šiem cilvēkiem, kurus uzskatu gandrīz kā savu ģimeni. Šīs ir vislabākās reizes un uzstāšanās.”

"Šajos desmit gados varu tikai pateikties, ka man ir tādi skatītāji, brālis, vīrs, draugi, domubiedri līdzās. Tā ir stipra aizmugure, par kuru esmu ļoti pateicīga kam augstākam, jo ne visiem mūziķiem tas tiek dots. Mēs visi jūtamies kā liela ģimene, visiem ir bērni, sievas. Ir arī viss lielais kopums, cilvēki, ģimenes, kuri arī iesaistīti šai procesā- neesam tikai mēs tie, kuri atrodas uz skatuves,” lēš mūziķe un grupas galvenā balss, piebilstot, ka ir vesela komanda, kura kopā strādā.

Latviešu tautas dziesmas stiprina mūsu identitāti

Kristīne īpaši uzteic mākslinieci Eviju Dāboliņu, kura veidojusi “Raxtu Raxti” dalībnieku skatuves tērpus. Sadarbība ar viņu ir jau kopš pirmssākumiem, un paši pirmie tērpi, kuri tapa, arī bija Evijas radīti.

“Nākamais koncerts būs Latgalē, Rēzeknes "Gorā", un tas būs pilnīgi citādāks. Cita, mana publika kaut kādā ziņā, jo es nāku no šī novada. Tas koncerts būs pielāgots latgaliešiem. Tā kā mums repertuārs ir gana plašs, tad varam to atļauties - variēt, mainīt pēc sajūtām. Mums nav cieti “iekalts” repertuārs - kā pašu sajūtas saka, tā arī spēlējam,” izsakās mūziķe.

"Skatītāji nāk atvērtām sirdīm. Bieži vien cilvēki sākumā ir ierāvušies sevī, ne vienmēr ir viegli ātri atvērties. Man liekas, latviešu tautas dziesmas, latviešu autoru teksti ir tik brīnišķīgi, kas stiprina mūsu identitāti un latviskumu. Jāapzinās arī cik tas ir labi, ka mēs šeit varam būt laikā, kad pie mums ir miers, zinot, kas notiek pasaulē apkārt. Jā, un lepoties ar to, kas mums pieder,” sarunu noslēdz Kristīne Kārkle- Kalniņa un atzīst, ka šis koncerts noteikti ir jau kā ieskaņa mūsu valsts dzimšanas dienai. Nākamais koncerts paredzēts 22. oktobrī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā “Gors”.