Slavenības
2021. gada 1. decembris, 06:32

Zane Jančevska vakcinēšanās dēļ ar sāpi šķiras no Latvijas Nacionālā teātra

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", pēc 35 skatuves gadiem nesaskaņu dēļ štatu Latvijas Nacionālajā teātrī nācies atstāt pazīstamajai aktrisei Zanei Jančevskai (57), kas pateikusi stingru “nē” obligātajai vakcinācijai, ko pieprasa valdības lēmums, karojot ar Covid-19.

Līdz ar rīkojuma, kas izsludina ārkārtējo situāciju, apstiprināšanu Ministru kabinets 8. oktobrī noteica prasību obligāti vakcinēties visiem publiskā sektora darbiniekiem. Tika paziņots, ka no 15. novembra darba pienākumus klātienē varēs veikt tikai ar sadarbspējīgu sertifikātu, ko saņemt iespējams, vienīgi pārslimojot Covid-19 vai veicot pilnu vakcinēšanās kursu.

Jau rudens sākumā, jaušot par šādu iespējamību, Latvijas Nacionālajā teātrī uzjundīja spriedze. Proti, tika runāts, ka nevakcinēšanās dēļ darba attiecības ar teātri varētu nākties pārtraukt divām slavenām aktrisēm - Zanei Jančevskai, kura pieņēmusi lēmumu vismaz šajā laikā iztikt bez potes, un Marijai Bērziņai, kurai pēc ārsta rekomendācijas vakcinācija kādu laiku nebija ieteicama. Kamēr Marija žurnālam "Kas Jauns" apliecināja, ka par obligātu noteiktajam pienākumam nu šķēršļu vairs nav un viņa gan būs vakcinēta, gan turpinās strādāt teātrī, Zane Jančevska klusēja un iespējamo gaidāmo piespiedu aiziešanu no Nacionālā teātra štata nekomentēja. Daudzi kolēģi pārdzīvoja un juta līdzi, ka jau kādu laiku Zanei nav ļauts nedz piedalīties izrāžu mēģinājumos, nedz vispār uzturēties darbavietas telpās.

Teātris cer, ka šķiršanās nebūs “uz mūžu”

Nu tas ir oficiāli - jau pāris nedēļu Zane Jančevska vairs nav štata aktrise. Tagad viņa pievienojusies ārštata aktieru sarakstam, tādējādi apliecinot gan to, ka princips nevakcinēties nav pilnībā sagrāvis viņas attiecības ar teātra vadību, gan to, ka arī turpmāk viņa ir gatava sadarboties ar režisoriem, kas veidos iestudējumus un vēlēsies tajos redzēt tieši Jančevsku. “Protams, tas būs iespējams tikai tad, kad mainīsies noteikumi un situācija ar vakcinēšanos un pulcēšanās ierobežojumiem,” žurnālam "Kas Jauns" atklāj Latvijas Nacionālā teātra komunikācijas daļas pārstāve Lolita Grāvīte. “Mums, protams, ir žēl, ka ir tā, kā ir. Bet ceram, ka pienāks diena, kad mēs ar Zani un Zane ar mums varēsim būt kopā teātrī,” viņa piebilst.

Nacionālais teātris atklāj 103. sezonu

29. jūlijā Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs sanāca kopā, lai svinīgā sapulcē atklātu 103. sezonu un pasniegtu ceļojošās teātra balvas.

gallery icon
70

Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā, kur tagad Zanes Jančevskas foto ievietots sadaļā “ārštata aktieri”, aktrises apraksts ir cildinošs un nepārprotami liek saprast, ka Jančevska, neatkarīgi no pašreizējās situācijas, teātrī vienmēr būs augstu vērtēta māksliniece: “Jaunības gados fascinējusi kino un teātra skatītājus ar īsti latvisku skaistumu un sievišķību, Zane Jančevska noslēpumainības auru ap savu personību un iekšējo pasauli ir saglabājusi joprojām. Ar gadiem klāt nākušas spilgtas krāsas izteiksmes stilā, pašapziņa, brīvības sajūta un dzīves gudrība, kas veido pilnu krāsu paleti, lai iedzīvinātu vitālu, pretrunīgu un paradoksālu sieviešu tēlus. Zane Jančevska kļuvusi arī par diplomētu etnomuzikoloģi, impulsam nākot no jubilejas reizē sagatavotās tautasdziesmu programmas Dziesmu dance, un savas zināšanas latviešu tautas garīgajā mantojumā liek lietā, strādājot ar folkloras kopu senču dzimtajā pusē Ēdolē.”

Emocionāli jūtas nospiesta

Kā iepriekš "Kas Jauns" vēstīja, Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba informēja, ka Latvijas Nacionālais teātris ir izvēlējies “zaļo politiku”. “Šis ir mans pienākums un tiesības kā valdes loceklim, kādā politikā mēs strādājam. “Zaļā politika” nosaka: ne tikai teātra skatītājiem, bet arī darbiniekiem ir jābūt vakcinētiem, jo mazajos spēles laukumos, kur pārvietošanās ceļi krustojas ar skatītājiem, pēc likuma, visiem jābūt vakcinētiem. Ja mēs ievērojam “zaļo politiku” jeb pilnu zāļu pārdošanu, mēs nedrīkstam pieļaut, ka nevakcinēti aktieri “krustojas” ar skatītājiem,” skaidroja Vimba.

foto: Juris Rozenbergs
Teātra direktors Jānis Vimba, plānojot, kā turēt teātri atvērtu arī ārkārtas apstākļos, nudien nav apskaužamā situācijā. Arī ar vienprātīgu atbalstu vakcinācijas prasībās pagaidām viņš nevar rēķināties.

Vaicāts, kāda ir situācija ar darbinieku vakcinēšanos pret Covid-19, direktors atklāja, ka Nacionālajā teātrī ir vakcinējušies 99 procenti darbinieku. “No 186 cilvēkiem. Visi ir vakcinējušies labprātīgi. Mēs neesam piespiedu kārtā nevienu ne mocījuši, ne situši, ne spīdzinājuši. Tas ir labprātīgs lēmums, jo mēs citādi nevaram strādāt. Un, ja nevaram strādāt, nevaram saņemt algu,” sacīja Jānis Vimba.

Sazinoties ar aktrisi Zani Jančevsku, viņa atzīst, ka šajā brīdī vēl nejūtas emocionāli atguvusies, lai publiski izteiktos par pārmaiņām dzīvē. Balsī dzirdamas skumjas un satraukums. “Lai emocijas norimstas; lai vēl kāds laiciņš paiet. Šobrīd es... nevaru,” aktrise nopūšas.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!