Kino
2021. gada 14. februāris, 07:41

Pandēmijas laikā top pašmāju melnā komēdija

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Radošā dzīve nav pavisam apstājusies – jaunās režisores Elzas Gaujas vadībā top spēlfilma "Mamma vēl smaida". Filmas darbība norisinās vairākās Eiropas valstīs, bet veidotāji apgājuši ceļošanas ierobežojumus – par ārzemēm pārtapusi Liepāja un citas Latvijas vietas.

"Šajā jocīgajā laikā, kad apkārt ir tik daudz smaguma, mēs gribam skatītājiem iedot kādu svaiga gaisa malku – melno komēdiju. Man šķiet, ka ir īstais brīdis sākt uz visām šīm grūtajām lietām paskatīties ar smaidu," "Kas Jauns Avīzei" teic producents un režisores dzīvesbiedrs Andris Gauja.

Ar mammīti auto bagāžniekā

“Filmas stāsts ir anekdotisks, bet tā pamatā ir patiess gadījums, kuru gan esam drusciņ iegrozījuši filmai par labu,” apgalvo producents. Trīs dažādās Eiropas malās dzīvojošas māsas mēģina nelegāli no Somijas ziemeļiem uz dzimto Latviju auto jumta bagāžniekā atgādāt savu pēkšņi mirušo mammīti, apejot repatriācijas izdevumus.

Solīts spilgts aktieru ansambļa kino, kur viena no svarīgākajām vērtībām ir trīs aktrišu sadarbība – māsas atveido Baiba Broka, Daiga Kažociņa un Anta Aizupe.

Elzai Gaujai šī ir kinorežisores debija, pati ieguvusi aktrises pieredzi pilnmetrāžas spēlfilmās Izlaiduma gads, "Nekas mūs neapturēs", "Klases salidojums 2" un teātra izrādēs.

Tallina Ventspilī, Somija Liepājā

“Vienmēr ir nemitīgi sarežģījumi, un tad jādomā, kā tos apiet un izmantot šos šķēršļus kā tramplīnus. Arī tagad darbojamies ar ļoti lielu iedvesmu. Mums ir nogrieztas iespējas ceļot, asprātīgos veidos filmējam galvenokārt Latvijā. Tas nozīmē, ka ļoti daudz mānāmies. Ventspils tiek uzdota par Tallinu, Liepāja – par Somiju. Es tomēr vēl gribētu turēt noslēpumu plīvuru un neatklāt visas kārtis par filmēšanas vietām. Neesam vēl atmetuši cerības tikt līdz Igaunijai un Somijai,” pasmaida producents.

Piemēram, no Liepājas filmā uztaisīta “galīgākā neLiepāja”. Un, ja labi padomā, Pierīgā var atrast ļoti daudzas vietas, kuras spēj radīt pilnīgi nelatvisku ilūziju.

“Šajos laikos, vismaz kino filmēšanas laukumā, palaimējies tiem, kuri kļuvuši par aktieriem,” ironizē Andris Gauja. “Viņi kovida laikā pilnīgi mierīgi staigā bez aizsargmaskām. Mēs, visa pārējā grupa, esam maskās no rīta līdz vakaram. Īpaša vērtība ir ēdināšanas pauzēm, jo tas ir viens no retajiem mirkļiem, kad uz īsu brīdi ieraugām, kā kolēģi izskatās,” smej producents.

Pirmizrāde plānota šogad

Filmēšana sākta pērn 21. decembrī, un aktīvais darbs pie kameras noslēdzies 9. februārī. Visu šo laiku bija skaista ziema, un filmā līdz ar to būs brīnišķīgi šā gadalaika skati.

Plānotais budžets ir ap 200 000 eiro, atbalstu sniedz Kultūras ministrija un Nacionālais kino centrs, ļoti nozīmīgs ir privāto uzņēmumu ieguldījums. Pirmizrāde paredzēta šā gada beigās, tādu noteikumu paredz līgums. Šobrīd gan rindā pie slēgto kinoteātru durvīm jau gaida daudzas Latvijas jaunās filmas, un visi būtu tikai ieguvēji, ja pirmizrādes būtu izkliedētākas, uzskata producents.

Par jauno kinodarbu lielu interesi izrāda Latvijas vadošās video straumēšanas platformas un virszemes TV kanāli, notiek sarunas ar potenciālajiem producentiem Somijā.