Slavenības
2020. gada 9. novembris, 23:47

Horens Stalbe vēršas ar vēstuli pie Valsts prezidenta

Jauns.lv

Multimākslinieks Horens Stalbe vērsies ar vēstuli pie Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita, aicinot atzīt 1915. gada notikumus Armēnijā par genocīdu, pievienojoties tām pasaules valstīm, kas to jau ir izdarījušas.

"Mana Tēvu zeme Armēnija ir atkal nonākusi kara situācijā, jo 27. septembrī sākās militārs konflikts Kalnu Karabahā, kas joprojām turpinās, aiznesot mierīgo iedzīvotāju, sieviešu un bērnu dzīvības.

Vēl nelietīgāks ir fakts, ka šis naids tiek kurināts balstoties uz cilvēku reliģisko pārliecību - starp kristiešiem un islamticīgajiem.

foto: Publicitātes foto
Multimākslinieks Horens Stalbe.

Tāpēc, lai mēs kaut nedaudz morāli atbalstītu senāko kristīgo valsti, lūdzu jūs pārskatīt ierosinājumu par 1915. gada genocīda atzīšanu Armēnijā un virzīt šo priekšlikumu Saeimā, pievienojoties tādām valstīm, kas to jau izdarījušas: Argentīna, Austrija, Beļģija, Bolīvija, Brazīlija, Kanāda, Čīle, Kipra, Čehijas Republika, Dānija, Francija, Vācija, Grieķija, Itālija, Libāna, Lietuva, Luksemburga, Nīderlande, Paragvaja, Polija, Portugāle, Krievija, Slovākija, Zviedrija, Šveice, Sīrija, Vatikāns, Venecuēla, Amerikas Savienotās Valstis, Urugvaja," vēstulē raksta Stalbe.

foto: Publicitātes foto

Tāpat viņš uzsver, ka viņā neesot naida pret Azerbaidžānas vai Turcijas tautu. Mākslinieks norāda, ka vairāk nekā piecus gadus dzīvojis un strādājis Ēģiptes arābu republikā, kur islamticīgie viņu uzņēmuši kā draugu un brāli.

"Erevānā, Armēnijas galvaspilsētā, genocīda upuru piemiņas vietā aug tūkstošiem egles, kuras stādījuši pasaules valstu līderi, tostarp arī Vaira Vīķe Freiberga un Valdis Zatlers, kā atgādinājumu par necilvēcību, lai tā nekad vairs neatkārtotos.

foto: Publicitātes foto

Ebreju tauta ir izgājusi cauri genocīda necilvēcībai otrā pasaules kara laikā, un šo faktu ir atzinusi visa civilizētā pasaule, tāpēc aicinu arī Latviju pievienoties šai visas pasaules kopējai cīņai pret cietsirdību un noziegumiem pret cilvēci," vēstulē raksta Horens.