Liene Zostiņa uzrauga putras ēdājus
Slavenības
2010. gada 9. oktobris, 07:59

Liene Zostiņa uzrauga putras ēdājus

Jauns.lv

Par godu starptautiskajai putras dienai pirmo reizi Latvijā notika sacensības „Putras ēdājs 2010”, kurās speciāli izveidota žūrijas komisija no 12 pretendentiem izvēlējās labāko putras ēdāju.

­

Sacensības organizēja viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem un putru „AXA” un „Herkuless” ražotājiem Baltijā „Rīgas dzirnavnieks”. Sacensības notika starptautiskās putru dienas ietvaros, ko pasaulē atzīmē 10.oktobrī. Šajā dienā pasaulē tiek organizētas dažādas putru ēšanas un pagatavošanas sacensības. Piemēram, Skotijā jau daudzu gadu garumā starptautiskā putru diena ir kļuvusi par labdarības simbolu, kad tiek vākti līdzekļi ziedojumiem, par kuriem tiek iegādāta putra un ar to tiek apgādāti nabadzīgākie Āfrikas iedzīvotāji.

Arī Latvijā putru ēšanai ir senas tradīcijas. Mītiem apvītās putras no pieaugušo bērnības mūsdienās ir ieguvušas jaunu veidolu, un tās ir gan vienkārši, gan garšīgi pagatavojamas. Turklāt uztura speciālisti ir vienisprātis, ka graudaugu putras ir enerģijas un spēka avots, jo satur saliktos ogļhidrātus, kas organismā nodrošina lēnu cukura līmeņa paaugstināšanos – tātad pakāpenisku un ilgstošu enerģiju.

Lai kvalificētos putras ēšanas sacensību finālam, pretendentiem bija ar savu stāstu jāpārliecina, ka ir lieli putru cienītāji. Sacensību finālistiem bija jāpagatavo sava putra, jāatšķir dažādi putru veidi, kā arī jāpārzina putru ēšanas ieradumi. Labāko starp finālistiem noteica speciāli izveidota žūrija: Ufo, Liene Šomase, Marta Selecka, Jana Kalniņa, Andis Brēmanis, Gundega Skudriņa, Raimonds Bergmanis un Sandis Jansons. Žūrija lēma, ka tituls "Putras ēdājs 2010" jāpiešķir Rīgas 3.ģimnāzijas 11. klases skolniekam Edgaram Rudzītim, kurš ir tradicionālo putru piekritējs, viņa ģimene īpaši iecienījusi griķu putras. Arī dziedātāja Liene Šomase paslavēja uzvarētāju, atklājot, ka pati pirmo reizi mūžā redzot tik uzcītīgu puisi.

Kasjauns.lv žūrijas pārstāve Šomase atzina, ka arī pati mēdz dažkārt pamieloties ar putrām, kuras viņai saistās ar bērnību, kad Lienes mamma Arta Šomase vārījusi gardas auzu pārslu putras ar pienu. „Vērojot putras ēdāju sacensības, secināju, ka cilvēki ir pieraduši pie saldām putrām, jo tikai trīs dalībnieki izvēlējās sāļās putras. Man patīk gan saldas, gan sāļas putras, kas ir ātri vārāmas. Ja gribas kaut ko ātri apēst arī launagā, varu apliet putru ar ūdentiņu. Katru dienu neēdu putras, bet man ļoti garšo pārslu batoniņi. Man gan tas vēl ir priekšā, bet zinu, ka maziem bērniem putras ir ļoti barojošas. Pati bērnībā no mammas vārītās putras biju pārēdusies jau no dažām karotēm,” stāsta Šomase.

Santa Sergejeva/Foto: Mārtiņš Purviņš.

­