1dienas
21stundas
43minūtes
25sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pat par superzemu cenu neviens negrib pirkt Lucavsalu
Rīgas dome piektdien plāno pārdot Lucavsalu par cenu, kas ir par vairāk nekā desmit miljoniem eiro zemāka, nekā savulaik veiktā Lucavsalas zemes novērtējuma vispieticīgākais vērtējums.
Bizness un ekonomika

Pat par superzemu cenu neviens negrib pirkt Lucavsalu

Jauns.lv

Rīgas pašvaldība piektdien bija iecerējusi rīkot izsoli, kurā vēlas pārdot vairāk nekā 100 hektārus zemes Lucavsalā, pārsvarā mazdārziņus, par 26,58 miljoniem eiro. Tas ir par 12 miljoniem mazāk nekā pirms vairākiem gadiem veiktais vispieticīgākais Lucavsalas zemes vērtējums.

Lucavsalas mazdārziņu īpašnieki pēdējā brīdī Administratīvajā rajona tiesā iesnieguši prasību pret izsoles rīkotājiem – Rīgas domi, lai apturētu salas izpārdošanu. Tiesai lēmums jāpaziņo piektdien, 10. oktobrī, dienā, kad arī bija paredzēta Lucavsalas zemes izsole. Tomēr izsole nenotiks: nav pieteicies neviens pretendents.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs Kasjauns.lv teica: „Lucavsalas izsolei nepieteicās neviens pretendents, kas, mūsuprāt, ir izskaidrojams ar šī brīža ģeopolitisko situāciju pasaulē. Bet tas nenozīmē, ka pašvaldība ir atteikusies no savas ieceres. Pilsētas attīstībai ir jāturpinās no centra un šai teritorijai tuvākā vai tālākā nākotnē ir jāpiesaista stratēģiskais investors. Šobrīd mūsu piedāvājums potenciālajiem pircējiem ir spēkā, bet tikmēr ģimenes mazdārziņu apsaimniekotājiem līgumi tiek pagarināti uz  līdzšinējiem nosacījumiem.”

Lucavsalu Rīgas dome grib pārdot par sviestmaizi

Rīgas dome piektdien bija iecerējusi kārtējo reizi notirgot Lucavsalas dienviddaļu – vairāk nekā 100 hektārus, kurus pašlaik lielākoties aizņēmuši mazdārziņi. Galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs teicis, ka pašvaldība, lūk, attīstījusi salas dienviddaļu, kur ierīkojusi gan pludmali, gan parku un sporta laukumus, bet līdzekļu tās ziemeļu daļas attīstībai tai nav. Tādēļ paredzēts to pārdot izsolē. Jau vairāk nekā desmit gadus Rīgas dome kalusi plānus par Lucavsalas pārdošanu – 2002. gadā tur pat gribēja būvēt ledus halli pasaules hokeja čempionātam, treknajos gados bija plāni Lucavsalu pārvērst par Rīgas Lasvegasu, tajā sabūvējot kazino un spēļu zāles, no tām atbrīvojot visu pārējo Rīgas teritoriju, bija arī domas tur izbūvēt vērienīgu darījumu un dzīvojamo māju kompleksu. Tomēr nekas no iecerētā nerealizējās.

Lucavsalu savulaik gribēja pārdot gan tēvzemiešu vadītā dome ar Jāni Birku priekšgalā, gan tagad to vēlas saskaņiešu vadītā vietvara. Tātad, Lucavsalu gribējuši pārdot gan labējie, gan kreisie politiķi. Tikai zaļie visu laiku ir bijuši pret to.

Šīsnedēļas beigās bija paredzētā izsole gan būtu ievērojama ar to, ka „Saskaņas centra” vadītā dome to grib pārdot gluži vai par sviestmaizi – 103 hektārus par 26,58 miljoniem eiro. Tik lēti salas zeme līdz šim vēl nav bijusi novērtēta. 2006. gada Valsts zemes dienests lēsa, ka Lucavsala varētu maksā no 38 līdz 75 miljoniem eiro (27 – 53 miljoni latu). Šobrīd šī zeme nevarētu maksāt mazāk. Bet zaļos, protams, uztrauc arī tas, ka tagad pašā Rīgas centrā tiks likvidēta milzīga zaļā zona un izcirsti vairāk nekā 12 700 un 9000 krūmu.

Tiesā apstrīd Lucavsalas izpārdošanu

Lucavsalas ģimenes dārziņu biedrība „Jumpravsala” pagājušās nedēļas nogalē Administratīvajā rajona tiesā iesniedza pieteikumu par Rīgas domes 2014. gada 8. jūlija lēmuma, ar kuru izsolē nodoti 10 nekustamie īpašumi (lielākā zaļās Lucavsalas daļa), atcelšanu. Zaļie arī vāc parakstu portālā manabalss.lv pret Lucavsalas izpārdošanu. No nepieciešamajiem 10 000 parakstiem šobrīd gan savākti tikai mazliet vairāk par 800.

Pieteikuma iesniedzēja un „Jumpravsalas” valdes priekšsēdētāja Rasma Griņa saka: „Zaļā Lucavsala ir Rīgas plaušas un mūsu mantojums nākamajām paaudzēm. Mēs cīnīsimies, lai šī teritorija attīstās, ņemot vērā visu rīdzinieku domas, nevis dažu cilvēku savtīgās intereses”.

VAK viceprezidente Elita Kalniņa: „Izrādās, ka Rīgas dome ir melojusi”

Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa cer, ka tiks atcelts Rīgas domes lēmums pārdot Lucavsalu. Viņa Kasjauns.lv teica:

„Mūsu ieskatā salas pārdošanas cena ir daudz par zemu. Piemēram, „Rīgas satiksmei” dome dotācijas gadā piešķir 60 miljonus. Tas nozīmē, ka šo naudu „Rīgas satiksme” var „noēst” dažos mēnešos. Tas ir viens. Un otrs, galvenais – Lucavsala ražo skābekli. Mēs taču iestājamies par tīru gaisu! Jāteic, ka Rīgas attīstības plānā rakstīts, ka Lucavsala ir jāatstāj pašvaldībai ilgtermiņa rezervē.

Vēl jāpiebilst, ka Lucavsala ir applūstoša teritorija un lai tur kaut ko būvētu ir jāuzber trīs metrus augsts slānis. Bez uzbēršanas var būvēt tikai nelielā daļā salas pie tirdzniecības centra „K-rauta”. Savulaik „Rīgas pilsētbūvniekam” piedāvāja attīstīt Lucavsalu, bet tas attiecās. Tur tiks izcirsts milzīgs skaits koku. Rīgas domes papīros gan viltīgi ierakstīts, ka ābele nav koks. Bet Lucavsalā taču ir dārziņu, kur parsvarā ir augļu koki – ābeles, ķirši, plūmes, bumbieri. Tā ka pašvaldība var teikt, ka Lucavsalā izcirtīs salīdzinoši maz koku.

Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa uzskata, ka pārdodot Lucavsalu apbūvei Rīgā gaiss kļūs sliktāks – tiks likvidēta zaļā zona, bet salā esošās augstceltnes aizkavēs svaigā jūras gaisa cirkulāciju virs pilsētas.
Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa uzskata, ka pārdodot Lucavsalu apbūvei Rīgā gaiss kļūs sliktāks – tiks likvidēta zaļā zona, bet salā esošās augstceltnes aizkavēs svaigā jūras gaisa cirkulāciju virs pilsētas.

Lucavsalā ir brīnišķīgi mazdārziņi, par ko pati pārliecinājos un biju pārsteigta. Jā, pie tilta, kur sākas mazdārziņu teritorija, skats nav pievilcīgs, jo neviens taču negrib dārziņu iekopt pie ceļa, kur tajā var ieklīst visādi bomži un zagļi. Tomēr, ieejot dziļāk salas iekšienē, skats ir pavisam savādāks. Tur saimnieko cilvēki, kuri nevar iegādāties zemi prestižos rajonus un sabūvēt sev privātmājas, ļaudis, kas nevar doties uz lepniem kūrortiem. Lucavsalas mazdārziņi ir arī sociāls projekts, kas sociāldemokrātiem būtu jāatbalsta. Šajās Saeimas vēlēšanās pirmo reizi izdzirdēju, ka „Saskaņa” ir sociāldemokrātiska partija. Nekad nebūtu domājusi, ka tie džeki ar nenormāli milzīgām algām dažādās padomēs un valdēs ir sociāldemokrāti!

Pašreizējā Rīgas dome pērn solīja, ka Lucavsalā mazdārziņos varēs droši saimniekot vēl vismaz septiņus gadus. Ja notiks izsole un Lucavsalu pārdos, tad tā nebūs. Izrādās, ka dome ir melojusi.”

Lucavsalieši: „Par mūsu salu interesējas ķīnieši”

Kalniņa arī netic domes solījumiem, ka Lucavsalas izsole būs godīga. Kad pirms pāris mēnešiem zaļie rīkoja protesta akciju pret Lucavsalas pārdošanu, pie viņas pienāca domes pārstāvji un teica – valsts ir slikta, jo banku „Citadele” pārdod slepeni, bet Rīgas dome rīkojas savādāk, jo viss būs atklāti.

Viņa gan pašlaik var tikai minēt, kas vēlas pirkt Lucavsalu un ko tajā vēlas izbūvēt, jo nekādu Rīgas domes prasību pircējiem nav. Rīgas mērs Ušakovs kādā intervijā teicis, ka Lucavsalas investors salā var darīt „da jebko”, jo tās teritorija ir paredzēta arī apbūvei.

„Investors jau tur neierīkos publisku parku, bet, ja arī tāds tur būs, tad par naudu. Un cels jau tur augstceltnes, likvidēs zaļo zonu un Rīgā gaiss paliks sliktāks,” savas pārdomas noslēdz Kalniņa.

Lucavsalieši tagad tikai min, kas turpmāk varētu saimniekot salā. Viņi mēļo, ka tur pat varētu uzbūvēt Rīgas „China town”, jo pēdējā laikā pa Lucavsalu esot redzami klīstam lietišķi noskaņotu aziātu bariņi. Tas esot dīvaini, jo Luvcavsala nav iekļauta ne tūrisma maršrutos, ne arī tā ir iecienīta svešzemju viesu promenādes vieta.

Glābsim Lucavsalu - Rīgas plaušas!

Rīgas dome plāno pārdot daļu Lucavsalas (LTV „Panorāma”)
Vairāki desmiti cilvēku protestē pret Lucavsalas pārdošanu

Vairāki desmiti cilvēku protestē pret Lucavsalas pārdošanu

Elmārs Barkāns/Foto: Evija Trifanova/LETA, Ieva Čīka/LETA, Agnese Gulbe/LETA