Lielās ģildes nama koncepsija

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mājvieta - Lielās ģildes nams - Rīgā slēdzis savas durvis, lai atdzimtu jaunā veidolā.

gallery icon
4
Bizness un ekonomika
2024. gada 3. jūlijs, 15:32

FOTO: Lielās ģildes nams Rīgā piedzīvos krāšņas pārvērtības

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mājvieta - Lielās ģildes nams - Rīgā slēdzis savas durvis, lai atdzimtu jaunā veidolā.

"Ēkas atjaunošanas un pārbūves gaitā viena no senākajām Rīgas koncertzālēm iegūs mūsdienīgu veidolu, saglabājot tās unikālās vēstures liecības. Vienlaikus ēkā tiks nodrošinātas energoefektivitātes prasības un vides pieejamība visiem augstvērtīgas mūzikas cienītājiem," vēsta VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdes locekle Jeļena Gavrilova. 

Ēkas atjaunošanā tiks ieguldīti 14,5 miljoni eiro, un būvdarbi notiks pēc "Projektē un būvē" principa. Darbi tiks veikti divās kārtās - pirmajā kārtā tiks īstenoti ēkas energoefektivitātes stiprināšanas pasākumi, bet otrajā kārtā secīgi notiks pārējie Lielajā ģildē paredzētie pārbūves darbi – Lielās zāles pārbūve, vājstrāvu tīklu izbūve, vides pieejamības nodrošināšana un citi.

"Esam bezgala priecīgi, ka beidzot ir pienācis ilgi gaidītais brīdis – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris pamet savu mājvietu, koncertzāli Lielā ģilde, lai tajā varētu sākt strādāt būvnieki, veicot plašus renovācijas darbus. Lielā ģilde ir viena no interesantākajām Vecrīgas celtnēm ar gadsimtus senu vēsturi, izstaigājot ēku no pagrabstāva līdz augšējam līmenim, ir iespējams burtiski "iziet cauri" šiem daudzajiem gadsimtiem un pieredzēt dažādu stilu arhitektūru. Lai saglabātu šo vēstures pieminekli un tajā esošo koncertzāli, bija akūti nepieciešams veikt dažādus tehniskus uzlabojumus un mūsdienu prasībām atbilstošus labiekārtošanas darbus. Mūziķi un Lielās ģildes apmeklētāji ar nepacietību gaidīs atjaunotās ēkas atklāšanu pēc diviem gadiem!," atklāj LNSO direktore Indra Lūkina.

Kamēr Lielās ģildes nams piedzīvos būtiskus uzlabojumus, LNSO dosies pie klausītājiem citās koncertzālēs. Vairāk informācijas: https://www.lnso.lv/post/lnso-uz-diviem-gadiem-pamet-lielo-gildi-kur-notiks-koncerti.

Lielās ģildes ēka ir viena no senākajām sabiedriskajām celtnēm Baltijā, XIV gs. kultūrvēsturisks piemineklis, tās vēsture skatāma no 14. gs. pirmās puses. Gadsimtiem ejot, ēka piedzīvojusi vairākas pārvērtības, karus, 1963. gadā arī ugunsgrēku. Laika gaitā nams ticis vairākkārt paplašināts. Ārējo izskatu visbūtiskāk mainīja ēkas pārbūve baroka stilā 1697.gadā, bet iekštelpas pārveidotas vairākas reizes, piemērojoties nama dažādajām funkcijām. 19. gadsimta vidū ēka gan krietni palielināta, gan ieguvusi Tjūdoru gotikas stila izskatu.