foto: Shutterstock
Kakao cenas pasaulē ir sasniegušas jaunu rekordaugstu līmeni
Bizness un ekonomika
2024. gada 9. februāris, 15:40

Kakao cenas pasaulē ir sasniegušas jaunu rekordaugstu līmeni

Jauns.lv

Pasaules kakao cenas ir sasniegušas jaunu rekordaugstu līmeni, jo sausie laikapstākļi kaitē labībai Rietumāfrikā.

Kakao cenas Ņujorkas izejvielu tirgū ceturtdien sasniedza jaunu visu laiku augstāko līmeni - 5874 ASV dolārus (5447 eiro) par tonnu.

Šokolādes pagatavošanas galvenās izejvielas - kakao - izmaksas kopš pagājušā gada sākuma ir aptuveni dubultojušās.

Augošās kakao cenas jau tagad ietekmē patērētāju pirkumus un izspiež no tirgus lielākos šokolādes ražotājus.

Ceturtdien viens no pasaulē lielākajiem šokolādes ražotājiem "Hershey" brīdināja: "Paredzams, ka vēsturiskās kakao cenas šogad ierobežos peļņas pieaugumu."

Arī uzņēmuma izpilddirektors Mišels Baks neizslēdza iespēju paaugstināt cenas klientiem.

"Mēs nevaram runāt par nākotnes cenām," viņa sacīja sarunā ar analītiķiem, bet piebilda, "ņemot vērā to, kur ir kakao cenas, mēs izmantosim visus rīkus mūsu rīcībā, tostarp cenu noteikšanu, lai pārvaldītu uzņēmumu."

Komentāri tika sniegti laikā, kad "Hershey" paziņoja par saviem finanšu rezultātiem par trim mēnešiem līdz 31. decembrim. Skaitļi liecina, ka pārdošanas apjomi samazinājās par 6,6%, jo inflācijas skartie patērētāji samazināja tēriņus par konditorejas izstrādājumiem.

Pagājušajā mēnesī uzņēmums, kas veido "Cadbury" zīmolu - "Mondelez" kā vienu no izaicinājumiem, ar ko tas saskarsies nākamajā gadā, noteica sastāvdaļu izmaksu pieaugumu.

Finanšu direktore Luka Zaramella sacīja - uzņēmums ir pieredzējis "ievērojamu pieaugumu gan kakao, gan cukura jomā".

Decembrī Apvienotās Karalistes patērētāju grupa "Who?" sacīja, ka dažu svētku šokolādes kārbu cena gada laikā pieaugusi vismaz par 50%.

Lai gan Apvienotās Karalistes lielveikalu pārtikas un dzērienu kopējā inflācija novembrī samazinājās līdz 8,3%, šokolādes cenu kāpums bija ievērojami augstāks - 15,3%.

Kakao cenas ir paaugstinājušas sliktās ražas dēļ Rietumāfrikā, kur realizē lielāko daļu pasaules piegādes.

Laikapstākļu parādība El Ninjo ir izraisījusi sausākus laikapstākļus Ganā un Kotdivuārā, kas ir divi pasaulē lielākās kakao pupiņu ražotājas. Augstāka temperatūra un nokrišņu daudzuma izmaiņas, ko izraisa klimata pārmaiņas, var arī ietekmēt ražu turpmāk.