foto: Ieva Leiniša/LETA
VNĪ: Jaunā Rīgas teātra būvnieks prasa samaksu par jau apmaksātiem rēķiniem
Jaunais Rīgas teātris pārbūves procesā.
Bizness un ekonomika
2023. gada 20. janvāris, 17:22

VNĪ: Jaunā Rīgas teātra būvnieks prasa samaksu par jau apmaksātiem rēķiniem

Jauns.lv

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) norāda, ka VNĪ ārkārtas Padomes sēdē secināts, ka Jaunā Rīgas teātra (JRT) projekta būvnieks, pilnsabiedrība "SBSC" (“Skonto Būve” un “Skonto Construction”), iespējams, mēģina nepamatoti iegūt valsts budžeta līdzekļus.

"Ņemot vērā JRT projekta būvnieka – pilnsabiedrības “SBSC” pieprasīto papildu avansu 2,4 miljonu eiro apmērā būvniecības turpināšanai, VNĪ pieprasīja būvniekam iesniegt sarakstu ar pamatojumu par avansa nepieciešamību. VNĪ ārkārtas Padomes sēdē valde informēja par secinājumiem, tostarp, ka sarakstā iekļauti materiāli 1,088 miljonu eiro apmērā, par kuriem būvniekam apmaksa ir veikta jau jūnijā," apgalvo VNĪ. "Šādi rīkojoties, būvnieks, iespējams, mēģina nepamatoti iegūt valsts budžeta līdzekļus, reizē negodprātīgi rīkojoties pret darbiniekiem, teātra saimi un sabiedrību."

Jaunā Rīgas teātra pamatos iemūrēta laika kapsula

Ievērojot būvniecības tradīcijas, 31. martā Jaunā Rīgas teātra (JRT) būvdarbu gaitā Lāčplēša ielā 25, Rīgā, VAS “Valsts nekustamie īpašumi”, būvuzņēmējs ...

gallery icon

Identificējot augstāk minētos apstākļus, VNĪ padome uzdevusi valdei nekavējoties tikties ar būvnieku, lai novērstu konstatēto, kā arī turpmāk nepieļaut šādu pilnsabiedrības “SBSC” rīcības atkārtošanos.

"Samaksa no VNĪ par padarītajiem darbiem ir veikta pilna apmērā un, ņemot vērā Covid-19, kā arī Krievijas agresijas Ukrainā izraisītās sekas, VNĪ jau iepriekš ir pagarinājuši būvdarbu termiņu, kā arī veikuši avansu izmaksu," teikts VNĪ paziņojumā. "Savukārt, pārbaudot būvnieka iesniegto informāciju, konstatēts, ka tas savlaicīgi neveic norēķinus ar apakšuzņēmumiem. Tādējādi secināms, ka būvnieks, iespējams, rīkojies negodprātīgi, cenšoties izkrāpt līdzekļus, izvirzot nepamatotas prasības un maldinot pasūtītāju."

Vēsturiskajā Jaunā Rīgas teātra ēkā turpinās rekonstrukcija

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” vadībā vasaras karstumā turpinās vēsturiskās Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēkas Lāčplēša ielā 25, Rīgā pārbūve mūsdienīgā ...

gallery icon

VNĪ atgādina, ka JRT projekts tiek īstenots par nodokļu maksātāju līdzekļiem – tajā ir valsts budžeta un arī ES fondu investīcijas.

VNĪ norāda, ka šobrīd būvobjektā strādā nepietiekoši daudz cilvēku, tāpēc sagaidāms, ka iekļauties noteiktajā darbu termiņā neizdosies.

"Būvniekam atlikušie darbi ir jāpaveic maksimāli ātri, kvalitatīvi un saskaņā ar noslēgto līgumu, lai neciestu teātra saimes un sabiedrības intereses. VNĪ jau iepriekš vairākkārt būvniekam ir norādījuši, ka, nekāpinot tempu, termiņā iekļauties neizdosies. Objektā pašlaik strādā aptuveni 100 cilvēku. Lai izpildītu darbus noteiktajā termiņā, pēc paša būvnieka “SBSC” sākotnējās darbu izpildes programmas bija plānoti aptuveni 240 cilvēku, šādu darbu intensitāti būvnieks līdz šim nav sasniedzis," norāda VNĪ.

Pārbūvē Jaunā Rīgas teātra ēku

Pēdējās nedēļās Rīgas centrā, Lāčplēša ielā 25 atrodamais vecais Jaunā Rīgas teātra nams nu ir palicis bez vairākām sienām un ...

gallery icon

Ja "SBSC" nenodod objektu līdz šā gada 11. martam, atbilstoši līgumam tiks aprēķināta soda nauda - 30 000 eiro dienā.

Jauns.lv jau iepriekš ziņojis, ka Jaunais Rīgas teātris neiestudēs jaunas izrādes, protestējot pret kavējumiem teātra ēkas Lāčplēša ielā, Rīgā, būvniecības pabeigšanā, sociālajā medijā "Facebook" norāda JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Viņš uzsver, ka teātra ēkas remonts turpinās piecus gadus un atkal ir "iestrēdzis" - darbu pabeigšanas termiņš nav zināms un patlaban tiek runāts par līguma laušanu starp VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) un celtniekiem - pilnsabiedrību "SBSC". Hermaņa ieskatā, tas nozīmē, ka remonta beigas tiek atliktas vēl uz diviem, trim gadiem.

Jaunā Rīgas teātra jauno aktieru radītās filmas "Sēklis" pirmizrāde

2022. gada 18. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace" Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros notika pilnmetrāžas spēlfilmas "Sēklis" pirmizrāde. Filmā spēlē Jaunā ...

gallery icon

Komēdijas "(R)Evolūcija" pirmizrāde Jaunajā Rīgas teātrī

30. septembrī Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvoja autoru Jaeles Ronenas un Dimitrija Šaada komēdija “(R)Evolūcija”. Iestudējumu veido režisors ...

gallery icon

Ainas no Jaunā Rīgas teātra izrādes "Vēstures izpētes komisija"

gallery icon