Bizness un ekonomika
2011. gada 18. novembris, 02:13

Cilvēki izbrīnīti par LDDK dāvinātajām tukšajām aploksnēm

Jauns.lv

Cilvēkus izbrīnījušas Latvijas darba devēju konfederācijas (LDDK) pārstāvju Rīgas centrā dāvinātās tukšās aploksnes.

Ceturtdien, 17. novembrī, Rīgā pie "Laimas" pulksteņa no plkst.12 līdz 13 Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) dalīja baltas aploksnes, tādējādi aicinot iedzīvotājus izmantot aploksnes nevis kā algas saņemšanas vai izmaksas veidu, bet to paredzētajiem mērķiem, piemēram, apsveikt Latviju dzimšanas dienā.

LDDK pārstāves garāmgājējus uzrunā, aicinot tās izmantot, lai sveiktu Latviju svētkos, nevis saņemtu tajās algu.

Saņemot aploksnes, vairāki cilvēki bija izbrīnīti, ka aploksnes bija tukšas, un sākotnēji nesaprata, kāpēc tās tiek dalītas, bet LDDK pārstāves paskaidroja dāvanas pasniegšanu.

Kā pēc akcijas pastāstīja LDDK pārstāve Agnese Alksne, cilvēku attieksme pret akciju bija pozitīva. Kopumā pasākuma laikā tika izdalītas 1458 aploksnes.

"Iedzīvotāji LDDK akciju vērtēja ar smaidu un humoru, tajā pašā laikā apzinoties, ko vēlamies pateikt. Bija arī ļoti agresīva reakcija no garāmgājējiem, kuri savu neapmierinātību pret valstī notiekošo pauda skaļi ar ļoti plašu vārdu krājumu," sacīja Alksne, norādot, ka idejas par to, kā mazināt ēnu ekonomiku valstī, joprojām var sūtīt vietnē "www.manaena.lv".

Jau ziņots, ka šā gada pirmajos deviņos mēnešos Valsts darba inspekcija (VDI) atklājusi divreiz vairāk nodarbināto, kas strādā bez rakstveida darba līguma. Saņemot daļēju algu aploksnē vai neslēdzot rakstveida darba līgumu, darbinieks zaudē sociālās garantijas, piemēram, tiesības uz apmaksāto atvaļinājumu, bezdarbnieka pabalstu, apmaksātu darba nespējas lapu, kā arī riskē nesaņemt darba algu.

Pieņemot, ka no 1 480 000 darbspējīgo Latvijas iedzīvotāju 16% nestrādā, 8,3% strādā valsts sektorā, ārvalstu saistītu uzņēmumos strādājošo īpatsvars Latvijā veido ap 7,6%, tad aptuveni 60% Latvijā strādājošo atrodas riska grupā, kur varētu tiks izmaksātas algas aploksnē. Ja visa algās izmaksātā summa tiktu aplikta ar nodokļiem, tad budžeta ieņēmumi palielinātos vairāk nekā par 500 miljoniem latu.

Lai veicinātu uzņēmumu un tajos strādājošo darbinieku izpratni par ēnu ekonomikas izpausmes veidiem, ietekmi uz ikviena Latvijas sabiedrības pārstāvja ikdienas dzīvi, kā arī aicinātu sabiedrību aktīvi iesaistīties risinājumu meklēšanā, kā mazināt ēnu ekonomiku Latvijā, LDDK oktobrī sāka kampaņu "Pret ēnu ekonomiku - par godīgu konkurenci", kuras laikā tiek organizētas dažādas aktivitātes, lai kopā ar nozaru ekspertiem tiktu izstrādāti priekšlikumi situācijas uzlabošanai.

Kampaņas noslēgumā pēc diskusiju norisēm un sabiedrības viedokļa apkopošanas LDDK vērsīsies pie atbildīgajām valsts iestādēm un 11.Saeimas deputātiem, lai pārrunātu izstrādātos priekšlikumus un aicinātu pieņemt lēmumu par labu iesniegtajiem ierosinājumiem.

Kampaņas "Pret ēnu ekonomiku - par godīgu konkurenci" īstenošanā iesaistījušās organizācijas un uzņēmumi no dažādām tautsaimniecības nozarēm - Veselības aprūpes darba devēju asociācija, Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija, Latvijas Pilnvaroto auto tirgotāju asociācija, Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija, Latvijas Būvnieku asociācija, Latvijas Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācija, Latvijas Komercbanku asociācija, Latvijas Spēļu biznesa asociācija, kā arī SIA "Rimi Latvia", VAS "Latvijas Dzelzceļš", SIA "Latvija Statoil", SIA "Lattelecom", SIA "Microsoft Latvia" un AS "Aldaris".

LETA Nozare.lv