Bizness un ekonomika
2012. gada 2. jūnijs, 04:49

Šogad miltu cena, visticamāk, nemainīsies

Jauns.lv

Graudu cenu Latvijā ietekmē ne tikai pasaules biržas, bet arī sējumu platību maiņa, kas saistīta ar atjaunojamo resursu ražošanu, tomēr šogad miltu cena, visticamāk, saglabāsies esošajā pozīcijā, šodien maizes ražotāju konferencē atzina AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Viņš skaidroja, ka jāņem vērā arī statistikas dati, kas apliecina maizes patēriņa samazinājumu Latvijā.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Maiznieku biedrībā, no Latvijā pārdotajiem pārtikas apjomiem puse ir realizēta akciju laikā, kas ir viena no mūsdienu pircēja tendencēm. Par to konferencē informējusi SIA "AC Nielsen Latvia" klientu apkalpošanas speciāliste Inga Ligere. Savukārt Latvijas Pārtikas Tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis iezīmēja, ka lielveikalos ir vērojama pircēju interese par mazu ražotāju produkciju un pamazām veidojas nišas produktu pieprasījums.

Konferences darba kārtībā tika ietverts jautājums par inovatīvu izejvielu lietošanu maizes un konditorejas izstrādājumu ražošanā. Par izejvielu nozīmi gala produkcijas īpašību izveidošanā informāciju sniedza SIA "Pure Food" ģenerāldirektors Aigars Balodis, kā arī aicināja degustēt maizes paraugus.

Konferencē tika runāts arī par Eiropas Savienība plānu ieviest akrilamīda maksimāli pieļaujamo līmeni augu valsts izcelsmes produktos. Pēc nesen iegūtajiem pētījuma rezultātiem var secināt, ka Latvijā ražotajā baltmaizē, rupjmaizē un saldskābmaizē akrilamīda līmenis nepārsniedz vidējo akrilamīda koncentrāciju. Satraukumam nav pamata, jo rezultāti, salīdzinot ar Eiropas Savienības noteikto maksimālo akrilamīda līmeņa normu, ir zemi, skaidroja Pārtikas un vides izmeklējumu laboratorijas "BIOR" vadītājs Vadims Bartkevičs.

Noslēgumā maiznieki saņēma informāciju par Maizes kvalitātes konkursu, kas notiks 24.augustā, kā arī ieteikumus labāka rezultāta sasniegšanai.

Maizes ražotāju konferenci organizēja Latvijas Maiznieku biedrība sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultāti (PTF), un tā notika Jelgavā, LLU telpās.

LETA