"Kad pirmo reizi lidojām ekonomiskajā klasē, bērni jautāja, no kurienes te citi cilvēki," "Telegram" dibinātāja Pāvela Durova trīs bērnu māte iesūdzējusi viņu tiesā
foto: scanpix
Pāvels Durovs.
Pasaulē
2024. gada 29. augustā, 09:52

"Kad pirmo reizi lidojām ekonomiskajā klasē, bērni jautāja, no kurienes te citi cilvēki," "Telegram" dibinātāja Pāvela Durova trīs bērnu māte iesūdzējusi viņu tiesā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ap "Telegram" dibinātāju Pāvelu Durovu uzvirmojušas kaislības: viņa trīs bērnu māte iesūdzējusi vīrieti tiesā. Tas notika pirms gada, bet tikai tagad kļuvis zināms plašākai publikai.

"Kad pirmo reizi lidojām ekonomiskajā klasē, bērni...

Saskaņā ar prasību, kas iesniegta Ženēvas tiesā, Irina Bolgara apsūdzējusi Pāvelu Durovu vardarbībā pret jaunāko dēlu, kā rezultātā zēns guvis traumas. Sieviete lēmumu tiesāties nekomentē, vien norāda, ka visa informācija ir pieejama, vēsta "Starhit". 

"Šodien iznāca raksts "Forbes USA", kurā runāts par tiesas procesu apstākļiem Šveicē. Vēršu jūsu uzmanību, ka reportieri ir veikuši paši savu žurnālistisko izmeklēšanu un patstāvīgi piekļuvuši lietu materiāliem, kas, pēc viņu apgalvojumiem, Šveices specializētajās interneta vietnēs ir brīvi pieejami kopš pagājušā gada. Es pagaidām nekādi nekomentēju notiekošo. Mans advokāts mani informēja, ka ar viņu kontaktējušies žurnālisti. Viņi vēlējās apstiprināt to, kas viņiem kļuvis zināms, kā arī pieejamo šīs informācijas statusu," viņa rakstīja personīgajā blogā.

Daudzbērnu māmiņa atzina, ka Pāvels savulaik viņai lūdzis pārcelties ar bērniem uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), tomēr viņa atteikusies. Tad Durovs atņēma mantiniekiem alimentus, kā dēļ viņu dzīves līmenis būtiski pazeminājās. "Pirmo reizi lidojot ekonomiskajā klasē, bērni [kas agrāk lidoja tikai ar privātajām lidmašīnām] jautāja, "no kurienes te radušies citi cilvēki," vaļsirdīgi teica 44 gadus vecā Bolgara.

Vārdu sakot, Irina ar savu parādīšanos publiskajā laukā sacēlusi pamatīgu brēku. "Esmu dzimusi un augusi Sanktpēterburgā. Turpat ieguvusi arī juridisko izglītību. 2012. gada vasarā iepazinos ar Pāvelu Durovu, kopš 2013. gada sākuma sākām dzīvot kopā ar pilnvērtīgu ģimeni Pēterburgā, kur arī piedzima 3 mūsu bērni: Leja Durova (2013. gadā dzimusī), Daniels Durovs (2016. gadā dzimušais) un Dāvids Durovs (2017. gadā dzimušais).

Kopdzīve Pēterburgā turpinājās līdz 2017. gadam. 2018. gadā, tikko jaunākajam bērnam palika vairāki mēneši, es ar bērniem pārcēlos uz dzīvi Eiropā. Tobrīd saskaņā ar AAE likumiem, uz kurieni tikko bija pārcēlies Pāvels, nebija iespējas legalizēt ārpus oficiālās laulības dzimušus bērnus un iegūt tiesības dzīvot AAE teritorijā. Šī iemesla dēļ mēs ar bērniem nevarējām turpināt kopdzīvi vienā valstī ar Pāvilu. Lai arī laulība nebija reģistrēta, bērni tika atzīti oficiāli un viņiem ir tēva uzvārds," dalījās Irina, kura šobrīd dzīvo Ženēvā un strādā konsultāciju kompānijā.

39 gadus vecais Durovs tika aizturēts Parīzes Le Buržē lidostā sestdien, 24. augustā, pamatojoties uz jūlijā ierosināto krimināllietu aizdomās par 12 iespējamajiem krimināli sodāmiem nodarījumiem. Durovs tiek vainots par to, ka viņa lietotne tiek izmantota bērnu pornogrāfijas izplatīšanai, narkotiku tirdzniecībai, krāpšanai un organizētās noziedzības darījumiem, taču "Telegram" atsakās sniegt informāciju tiesībsargāšanas iestādēm.

Durova arests izraisīja plašas diskusijas par vārda brīvību. Saskaņā ar paša Durova pagājušajā mēnesī publicēto ziņu, lietotnei ir vairāk nekā 950 miljoni lietotāju, padarot to par vienu no visplašāk izmantotajām ziņojumapmaiņas platformām pasaulē.

Daļa ziņu lietotnē ir šifrētas, kas nozīmē, ka tiesībsargājošām iestādēm, un pašai "Telegram" platformai nav iespējas kontrolēt, ko lietotāji tajā publicē. Durovs dzimis Padomju Savienībā 1984. gadā. Viņš pameta valsti 2014. gadā, lai dzīvotu Dubaijā, kur atrodas "Telegram" galvenā mītne. Durovam ir arī Francijas pilsonība.