"Telegram" dibinātājs Pāvels Durovs atbrīvots no apcietinājuma, lai tiktu nopratināts tiesā
foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
"Telegram" dibinātājs un vadītājs Pāvels Durovs.
Pasaulē
2024. gada 28. augustā, 18:45

"Telegram" dibinātājs Pāvels Durovs atbrīvots no apcietinājuma, lai tiktu nopratināts tiesā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/CNN

Francijas prokuratūra pēc četras dienas ilgas nopratināšanas trešdien atbrīvoja "Telegram" dibinātāju Pāvelu Durovu. Viņš tika nodots tiesai nopratināšanai pirms iespējamās apsūdzības izvirzīšanas.

"Telegram" dibinātājs Pāvels Durovs atbrīvots no a...

39 gadus vecais Durovs tika aizturēts Parīzes Le Buržē lidostā sestdien, pamatojoties uz jūlijā ierosināto krimināllietu aizdomās par 12 iespējamajiem krimināli sodāmiem nodarījumiem. Durovs tiek vainots par to, ka viņa lietotne tiek izmantota bērnu pornogrāfijas izplatīšanai, narkotiku tirdzniecībai, krāpšanai un organizētās noziedzības darījumiem, taču "Telegram" atsakās sniegt informāciju tiesībsargāšanas iestādēm.

Durova arests izraisīja plašas diskusijas par vārda brīvību.

Saskaņā ar paša Durova pagājušajā mēnesī publicēto ziņu, lietotnei ir vairāk nekā 950 miljoni lietotāju, padarot to par vienu no visplašāk izmantotajām ziņojumapmaiņas platformām pasaulē. Daļa ziņu lietotnē ir šifrētas, kas nozīmē, ka tiesībsargājošām iestādēm, un pašai "Telegram" platformai nav iespējas kontrolēt, ko lietotāji tajā publicē. 

Durovs dzimis Padomju Savienībā 1984. gadā. Viņš pameta valsti 2014. gadā, lai dzīvotu Dubaijā, kur atrodas "Telegram" galvenā mītne. Durovam ir arī Francijas pilsonība.