FBI: Trampa šāvējs savu uzbrukumu plānoja mēnešiem ilgi
foto: Getty Images via AFP
Trampa uzbrucējs Tomass Metjū Krukss.
Pasaulē

FBI: Trampa šāvējs savu uzbrukumu plānoja mēnešiem ilgi

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa potenciālais slepkava Tomass Metjū Krukss mēnešiem ilgi plānoja uzbrukumu masu mītiņā un uzskatīja, ka 13. jūlijā notikušais Batlera mītiņš ir “izdevīgs mērķis”, paziņoja ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB).

FBI: Trampa šāvējs savu uzbrukumu plānoja mēnešiem...

FIB amatpersonas norādīja, ka 20 gadus vecais jaunietis pirms reģistrēšanās Trampa mītiņam vairāk nekā 60 reizes meklēja informāciju par republikāņu prezidenta amata kandidātu un viņa toreizējo sāncensi, demokrātu prezidentu Džo Baidenu.

Izmeklētāji atrada, ka jau 2023. gada septembra beigās Krukss bija meklējis informāciju par Trampa kampaņas grafiku un gaidāmajām uzstāšanās reizēm Pensilvānijā.

Taču Tramps, šķiet, nebija vienīgais mērķis. Krukss no 2024. gada aprīļa līdz jūlijam meklēja gan Trampa, gan prezidenta Džo Baidena kampaņas pasākumus, tostarp pasākumus, kas bija paredzēti Pensilvānijas rietumos. 

Savukārt 2019. gada septembrī un 2024. gada vasarā Krukss veica vairākas meklēšanas par sprāgstvielu ierīcēm, tostarp meklējot tādus vārdus kā “detonējošais vads”, “spridzināšanas vāciņš”, “kā izgatavot bumbu no mēslojuma” un “kā darbojas attālināti detonatori”. Trampa uzbrucējs arī meklēja amonija nitrātu, nitrometānu un citus materiālus, kas atbilst sprāgstvielu izgatavošanai. Tiesībsargājošās iestādes, kā zināms, Kruksa automašīnā atrada divas sprāgstvielas.

FIB direktors Kristofers Rejs dažas nedēļas pēc apšaudes liecināja, ka ierīcēm bija uztvērēji, kas ļauj veikt detonāciju no attāluma, un tiesībaizsardzības iestādes atrada raidītāju uz jumta pie Kruksa. Tomēr viņš arī teica, ka izmeklētāji neuzskata, ka detonācija būtu izdevusies, jo uztvērēji bija izslēgti.

4. jūlijā, tikai deviņas dienas pirms uzbrukuma, Krukss meklēja informāciju par Batlera kampaņas pasākumu, kas notika netālu no viņa mājām. Divas dienas vēlāk Krukss izrādīja interesi par citu politisko slepkavību, meklējot, cik tālu Lī Hārvijs Osvalds atradās no Džona F. Kenedija, kad Osvalds viņu nošāva.

Tramps sestdien tika ievainots ausī apšaudē vēlēšanu kampaņas mītiņā

Tramps sestdien tika ievainots ausī apšaudē vēlēšanu kampaņas mītiņā, un notikušais tiek izmeklēts kā atentāta mēģinājums.Uzbrucēju, kurš atklāja uguni uz ...

Krukss 6. jūlijā tiešsaistē ievadīja meklēšanas rezultātus: “No kurienes Tramps runās Batlera šovā”, “Batlera fermas šova pjedestāls” un “Batlera fermas šova fotogrāfijas”. Krukss 9. jūlijā meklēja arī “ballistisko kalkulatoru” un 10. jūlijā meklēja laikapstākļu prognozi.

FIB joprojām uztur kontaktus ar Kruksa ģimenes locekļiem, kuri, pēc amatpersonu teiktā, ir bijuši “ārkārtīgi atsaucīgi”.

Vienlaikus birojs joprojām nespēj noteikt Kruksa motīvu, paužot, ka izmeklēšanā noskaidrots, ka viņš nav bijis ne labējais, ne kreisais spārns.

Izmeklētāji kopumā ir veikuši gandrīz 1000 interviju, papildus izsniedzot desmitiem tiesas pavēstu un analizējot simtiem stundu videoierakstu. FIB paziņoja, ka nav bijis otra šāvēja un nav pierādījumu, ka viņu atbalstīja ārvalstu struktūra, tādējādi apšaubot teorijas, ka viņam bija palīdzība. 

Jau ziņots, ka Tramps 13. jūlijā tika ievainots ausī apšaudē vēlēšanu kampaņas mītiņā un notikušais tiek izmeklēts kā atentāta mēģinājums.