Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Zināms, ko trīs stundas pirms uzbrukuma Trampam internetā meklēja 20 gadus vecais Krukss
foto: Vida Press
Tomasa Metjū Kruksa māja.
Pasaulē

Zināms, ko trīs stundas pirms uzbrukuma Trampam internetā meklēja 20 gadus vecais Krukss

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

20 gadus vecais Tomass Metjū Krukss, kurš mītiņā šāva uz Donaldu Trampu, internetā meklēja gan bijušā ASV prezidenta, gan esošā valsts vadītāja Džo Baidena fotogrāfijas. To atklājuši FIB pārstāvji slēgtos brīfingos abu ASV Kongresa palātu locekļiem, raksta "The New York Times".

Zināms, ko trīs stundas pirms uzbrukuma Trampam in...

Saskaņā ar Kruksa elektronisko ierīču analīzi viņš meklēja Trampa un Demokrātu partijas kongresa uzstāšanās datumus, Trampa un Baidena fotogrāfijas, kā arī FIB direktoru Kristoferu Reju, ģenerālprokuroru Meriku Garlandu un britu karaliskās ģimenes locekļus. Viņa pārlūkprogrammu vēsture atklāj, ka jaunietis meklējis informāciju par depresiju, ziņo "CBS News". Kā precizē "The New York Times", Krukss meklēja informāciju par "smagiem depresīviem traucējumiem".

Tāpat spēļu platformā "Steam" tika atrasta Kruksa, domājams, rakstīta ziņa, kurā viņš paziņoja, ka plāno "pirmizrādi" rīkot 13. jūlijā - tieši šajā dienā viņš Pensilvānijas mītiņā šāva uz Trampu.

Kā norāda NYT, FIB darbinieki izpētījuši divus Kruksa telefonus un klēpjdatoru. FIB pārstāvji informēja Kongresa locekļus, ka līdz šim nav konstatējuši pazīmes, ka Krukss būtu turējies pie kaut kādiem izteikti politiskiem uzskatiem. Viņi arī nav atklājuši pierādījumus par līdzzinātāju esamību vai sakariem ar ārzemniekiem.

FIB pārstāvji arī pastāstīja, ka likumsargi Kruksu kā aizdomīgu personu atzīmējuši aptuveni stundu pirms šaušanas, taču pēc tam pazaudējuši viņu no redzesloka.

Pēc NYT sarunu biedru teiktā, specdienestu darbinieki Kruksu uz ēkas jumta, no kura viņš pēc tam sāka šaut, pamanījuši aptuveni 20 minūtes pirms viņš atklāja uguni.

Preses brīfingā ar FIB arī kļuvis zināms, ka Krukss vismaz vienu reizi dažas dienas pirms uzbrukuma apmeklējis vietu, kur notika mītiņš - Batleras apgabala gadatirgus laukums, vēsta BBC News.

"CBS News", atsaucoties uz avotu tiesībsargājošajās iestādēs, iepriekš vēstīja, ka viens no snaiperiem, kas nodrošināja drošību Donalda Trampa mītiņā Pensilvānijā, nofotografējis Kruksu īsi pirms viņš šāva uz prezidenta kandidātu. 

Viens no snaiperiem pamanījis Kruksu, kad tas parādījies uz ielas, paskatījies uz jumtu, apskatījis ēku un nozudis. Tad snaiperis ieraudzīja, ka Krukss satgriežas, apsēžas un ieskatās savā telefonā. Pēc tam snaiperis vērsa uzmanību, ka Krukss skatās tālumā. Viņš nekavējoties pa rāciju ziņoja komandpunktam. Drīz vien taktiskās grupas dalībnieki atkal pamanīja Kruksu, kurš nesa mugursomu. Viņi izsauca papildspēkus un brīdināja komandpunktu, ka aizdomās turamais dodas uz ēkas aizmuguri, kurā viņi atrodas. Kad vietējie policisti reaģēja uz papildspēku saucienu, Krukss jau bija uzrāpies uz jumta un nonācis virs snaiperiem.

Jau ziņots, ka Tramps sestdien, 13. jūlijā tika ievainots ausī apšaudē vēlēšanu kampaņas mītiņā, un notikušais tiek izmeklēts kā atentāta mēģinājums.

Pēc apšaudes Pensilvānijas štata Batlerā 78 gadus vecais eksprezidents tika aizvests no skatuves uz automašīnu, un uz viņa sejas bija asinis. Viņš vēlāk ierakstā savā sociālajā tīklā "Truth Social" pavēstīja, ka lode izgājusi cauri viņa labās auss augšējai daļai.